Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ánizs - Pimpinella anisum

Más néven: bécsi kömény, Pimpinella anisum, römiscer Fenchel, Anis

Felhasználható fűszerként:

  • mártások, sütemények, pudingok,
  • gyümölcslevesek, édes rizsek,
  • keleten: főzelékek

Fél méter magas, finoman barázdált és szőrözött száron 3 különböző alakú levél van, ernyőben végződő virágzatot hajt.
Az ernyősvirágzatúak (apiaceae) családjábaa tartozó, egyéves, lágy szárú, jellegzetes illatú növény. A földközi tenger keleti szigetein őshonos. A rómaiak vitték a mai Olaszország területére. A római természettudós, Pilinus is írt feljegyzéseiben az ánizsról. Megfigyelése szerint az ánizsnak fiatalító hatása van az emberi szervezetre. Termesztése a középkorban egész Európában elterjedt.

Felhasználhatjuk édeskésen aromás olaját (oleum anisi), gyümölcsét (fanisi fructus).

Az ánizs nagyon alkalmas a letapadt váladék, hurut föllazítására, ezért erős, száraz köhögés estén köptetőnek használják.

Ánizs tea készítése: egy csésze fölforralt vízbe 3 kávéskanál összetört ánizsmagot teszünk és 20 percig ázni hagyjuk. Kevés mézzel édesítjük.

A tea szoptatós anyák tejelválasztásának serkentésére is használható. A magok füstje belélegezhető, illetve készíthetünk belőle köhögés elleni szirupot is.

Teája ugyancsak használható serkentő, élénkítő szerként és felfúvódás, szélgörcs enyhítésére. Hashajtókhoz adva csökkenti a belek görcsét.

A svédek pálinkája, az akvavit, a görögök itala, az úzo, a törökök nemzeti itala, a raki és a bolgár masztika egyaránt ánizspálinka.

Tartalomhoz tartozó címkék: Ánizs Pimpinella anisum

Keresés