Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kasvirág (Echinacea) gyógyhatása

Kasvirág (Echinacea) gyógyhatása

Kasvirág (Echinacea) gyógyhatása
  Csökkenti a gyomorhurutot. Gyomorrontás, ételmérgezés esetében javasolt a fogyasztása. Gyengíti a túlzott epetermelést. Nyugtatja a májat, csökkenti az elzsírosodását.Gennyképződés-csökkentő. Erősíti a fehérvérsejtek védekező folyamatait. Kúraszerű fogyasztása antibiotikus hatású, csökkenti a vér fertőzöttségét. Tinktúrája segítségével tisztítható a nyirokrendszer, csökkenthető az allergia megjelenése. Erősíti az immunrendszert, kiváló gyógymód influenzajárvány időszakában és meghűlés esetén. A tüdő hurutos betegségei kezelhetők általa.

  Bibor_kasvirag_echinacea_gyogyhatasa

  Bíbor kasvirág. (Echinacea purpurea)

  Kasvirág (Echinacea)

  Gyógyhatása

  Csökkenti a gyomorhurutot. Gyomorrontás, ételmérgezés esetében javasolt a fogyasztása. Gyengíti a túlzott epetermelést. Nyugtatja a májat, csökkenti az elzsírosodását.Gennyképződés-csökkentő. Erősíti a fehérvérsejtek védekező folyamatait. Kúraszerű fogyasztása antibiotikus hatású, csökkenti a vér fertőzöttségét. Tinktúrája segítségével tisztítható a nyirokrendszer, csökkenthető az allergia megjelenése. Erősíti az immunrendszert, kiváló gyógymód influenzajárvány időszakában és meghűlés esetén. A tüdő hurutos betegségei kezelhetők általa.

   

  Felhasználás külsőleg

  Enyhíti a fogínyvérzést. Külső borogatásként használják érszűkület és vérellátási gondok kezelésére, pikkelysömörre, tályogokra, elfertőződött sebekre. Intim tusként használható gombás fertőzések és fehérfolyás ellen.
   

  Állapotok, amelyekben ajánlott

  • fogínyvérzés
  • fogínygyulladás
  • gyomorrontás
  • ételmérgezés
  • járványos fertőzések
  • túlzott epetermelés
  • zsírmáj
  • vérmérgezés
  • érszűkület
  • üszkösödés
  • allergia
  • influenza
  • meghűlés
  • torokgyulladás
  • tüdőbetegség
  • tályog
  • pikkelysömör
  • mérges rovarcsípések
  • gombás fertőzés
  • fehérfolyás

   

  Kasvirág tea készítése immunrendszer erősítésére

  Tegyen 5 dl vízbe 4-5 kanálnyi szárított kasvirágot. Főzze a teát negyedórán keresztül, majd szűrje le. Naponta 2 alkalommal javasolt a fogyasztása.

  Szirup készítése: 10 dl forró vízhez adjon 1 maréknyi előre felszeletelt kasvirág gyökeret. Forralja pár percig, majd fedje le a kapott keveréket. 20 perc pihenést követően szűrje le, majd keverjen hozzá fél kiló akácmézet.
  A szirupot lezárt edényben, hűvös helyen ajánlott tárolni. Naponta 3x1 kanálnyi szirup bevitele javasolt 100 ml vízzel elkeverve.

  Kenőcs előállítása: Olvasszon fel 3 dkg zsírt (vajjal is helyettesíthető), majd tegyen bele az előre felvágott két maréknyi kasvirág gyökeret. Hagyja pár órát pihenni, majd kendőn vagy gézlapon keresztül szűrje át a kapott pépet.
  Hűvös helyen, jól záródó edényben tárolja.

   

  Mellékhatás, ellenjavallat

  Általános gyengeség, vérszegénység esetén kerülendő! Azok számára, akik autoimmun betegségben szenvednek, tilos a használata! Néhány esetben kiválthat allergiás reakciót!
  Nem ajánlott terhesség és szoptatás alatt a fogyasztása! 2 éves kor alatti gyerekek számára tilos a használata!

   

  Gyógyhatása röviden

  Gyulladáscsökkentő, baktériumölő, fertőtlenítő, hűtő vértisztító, immunerősítő, méregtelenítő, keringésjavító.

   

  Hatóanyagai: poliszacharidok, flavonoidok, alkilamidok, kávésav-származékok, monoterpének

  Népies nevei: keskenylevelű kasvirág, bíbor kúpvirág, halvány kasvirág, csutkakúp, rudbekkia

  Angol neve: coneflowers, echinacea.

  Hasznos része: A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos drogként szerepel a keskenylevelű kasvirág (Echinaceae angustifoliae) gyökere (E. angustifoliae radix), a halvány kasvirág (Echinaceae pallidae) gyökere (E. pallidae radix), valamint a bíbor kasvirág (Echinaceae purpureae) gyökere (E. purpureae radix) és a föld feletti része (E. purpureae herba) is.

   

  Gyűjtése, szedése, tárolása

  A már megért növények gyökerének kiásására ősszel kerül sor. Az összegyűjtést követően alapos tisztogatás után hűvös helyen érdemes szárítani őket. Gyorsan elveszti a hatóerejét, ezért fél-egy év után új adag gyökér szedése ajánlott. 

   

  Története

  Az amerikai őslakos indiánok kezdték el először gyógynövényként használni a kasvirágot. Innen ered a kansasi kígyógyökér elnevezése is, ugyanis az őslakos indiánok a kasvirág segítségével kezelték a kígyómarásokat és a mérges rovarok csípéseit. Az 1600-as években egy sziú településen folytatott ásatáson kerültek elő az első bizonyítékok arra, hogy valóban használták az indiánok gyógyításra a növényt.

  Ugyan Amerika az őshazája a kasvirágnak, mégis Európában örvend hatalmas népszerűségnek, gyakorlatilag népi orvosság vált belőle. Korán felismerték előnyös hatásait a szervezetre, ám népszerűsége igen meggyengült az antibiotikumok megjelenését követően. A XX. század első felében azonban német kutatók újból felfedezték a kasvirág fogyasztásának előnyeit, és Németországban a mai napig az egyik legkelendőbb gyógynövényként tartják számon.

  Az echinacea a nevét a görög echinosz, vagyis sündisznó szóból kapta, hiszen a virág belső része úgy néz ki, mint egy összegömbölyödött süni. Érdekesség, hogy a tengeri sünök egyik öregrendje is az Echinaceae nevet viseli.

   

  Botanikai leírása, termesztése

  A kasvirágok őshazája Amerika északi része, vonzáskörzete a Missouri folyó, az Appalache hegység és a Sziklás hegység vidéke. A három legismertebb kasvirág faj a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea), a keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia) és a halvány kasvirág (Echinacea pallida). Az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartoznak. A bíbor kasvirág szára elérheti a 1,5 méteres magasságot, serteszőrök borítják, amelyek a szár alja felé egyre ritkulnak.  Tőlevelei lándzsásak és hosszúkásak, szárlevelei rövidek és hegyezettek. A virágai lila színűek és kúp alakúak. A keskenylevelű kasvirág és a halvány kasvirág szára alig haladja meg a fél méteres magasságot, leveleik és virágaik hasonlítanak a bíbor kasvirágéra, csak nagyságban térnek el tőlük. A 3 faj mindegyike kedveli a fényt és a meleget, ugyanakkor jól tűrik a fagyot is. A bíbor kasvirágnak a másik két fajhoz viszonyítva nagyobb a vízigénye, gyakori öntözést igényel, vagy csapadékosabb éghajlatot. Számukra a humuszban és nitrogénben gazdag föld a legideálisabb, de a meszes talajon is megélnek.

  Tőosztással és palántázással szaporíthatók. Nem igényelnek különösebb gondoskodást a kiültetett növények, ám ügyelni kell arra, hogy folyamatosan gyom mentesítve legyenek. 1999-ben államilag is elismerték a kasvirágok egyik nemesített fajának, az Indiánnak a gyógyhatásait. Külföldön számos egyéb kasvirág faj is ismert, amelyeket leginkább dísznövényként hasznosítanak.

   

  Felhasznált irodalom

  Csupor Dezső, Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár
  Dr. Kmeth Sándor: Herbárium
  Rácz János: Gyógyhatású növények
  Bernáth Jenő szerkesztése: Vadon termő és termesztett gyógynövények
  Reader’s Digest: Fűszerek és gyógynövények nagykönyve
  Kissné Dogossy Éva, Zsoldos Márton: A természet kincseskamrája
  Tartalomhoz tartozó címkék:
  Az oldal tetejére