Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Buglyos fátyolvirág gyógyhatása

Buglyos fátyolvirág gyógyhatása

Buglyos fátyolvirág gyógyhatása
  A felső légutak hurutos megbetegedései ellen, mint nyálkaoldó kanalas orvosságot használják a belőle készített gyógyszertári tinktúrát. Különösen idült hörghurutok gyógyításában várható eredményes kezelés. Váladékos köhögés esetén 5-10 perc alatt főzet is készíthető. Étkezés után kell fogyasztani, melynek hatására a felgyülemlett váladékot a beteg ki tudja köhögni. Igazolták szekretomotorikus – a légutakban a csillómozgást fokozó – hatását a felső légutak gyulladásai és a nyálkahártya irritáció esetén.

  Buglyos fátyolvirág gyógyhatása

  Buglyos fátyolvirág (Gypsophila paniculata)

  Gyógyhatása

  A felső légutak hurutos megbetegedései ellen, mint nyálkaoldó kanalas orvosságot használják a belőle készített gyógyszertári tinktúrát. Különösen idült hörghurutok gyógyításában várható eredményes kezelés. Váladékos köhögés esetén 5-10 perc alatt főzet is készíthető. Étkezés után kell fogyasztani, melynek hatására a felgyülemlett váladékot a beteg ki tudja köhögni. Igazolták szekretomotorikus – a légutakban a csillómozgást fokozó – hatását a felső légutak gyulladásai és a nyálkahártya irritáció esetén. Antifungális, a bélfal permeabilitását növelő, valamint a légutak váladékát hígító hatású. Csökkenti a koleszterinszintet. Hurutos megfázás esetén kiváló megfázás elleni teakeveréket készíthetünk otthon is, ha az alábbi gyógynövényekkel társítjuk: hársfavirág, lándzsás útifű, kerti kakukkfű, orvosi zilisz, tüdőfű.

  Felhasználás külsőleg

  A benne található szaponinoknak köszönhetően kiváló bőrkímélő borotvaszappanok, valamint mosdószerek állíthatók elő.

  Állapotok, amelyekben ajánlott

  • hörghurut
  • felső légúti megbetegedések
  • köhögés
  • nyálkahártya-irritáció
  • magas koleszterinszint
  • zsíros, pattanásos bőr
  • bőrérzékenység

  Buglyos fátyolvirág tea készítése

  250 ml forrásban lévő vizet öntsön rá 2,5 grammnyi szárított fátyolvirág gyökérzetre. Hagyja állni 5 percet, majd szűrje le a teát. Naponta 1 csésze bevitele ajánlott!

  Ellenjavallat

  Nincs ismert ellenjavallata.

  Buglyos fátyolvirág hatása röviden

  Nyálkaoldó, köhögéscsillapító, köptető, gyulladásgátló, koleszterinszint-csökkentő.

  Hatóanyagai: triterpénvázas szaponinok (gipszozid-A), monoszacharidok (arabinóz, ramnóz, xilóz, galaktóz), uronsavak (galakturonsav, glükuronsav).

  Népies neve: dercefű, magyar szappangyökér, boglyas fátyolvirág, szappangyökér, patikai tajtékozófű, ebmankóró, rezgő.

  Angol neve: baby's breath, common gypsophila, panicled baby's-breath, Bristol Fairy.

  Hasznos része: A buglyos fátyolvirág felhasználható drogját a szárított gyökérzete (Saponariae albae radix) adja, amely szerepel a VII. Magyar Gyógyszerkönyvben fehér magyar szappangyökér néven.

  Gyűjtése, szedése, tárolása

  A bugylos fátyolvirág drogjának begyűjtése az őszi, illetve a tavaszi szezonban történik. Ki kell várni, amíg a gyökér megfelelő nagyságú lesz, valamint azt, hogy a talaj nedvességtartalma ideális legyen, hogy könnyedén kiemelhetővé váljon a felhasználni kívánt rész. A kérget szárítás előtt meg kell tisztítani, majd korongra szeletelni, majd hűvös helyen tárolni.

  Története

  Régebben a háztartásokban a kelmék tisztítására alkalmazták, valamint a mosószerek és a tisztítószerek készítésekor is felhasználták a nagyobb habzóképesség elérése érdekében. Mosófőzet készítése esetén szappan nélkül is kisúrolhatók a piszkos ruhák.

  Botanikai leírása, termesztése

  A buglyos fátyolvirág őshazája Európa. A szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjába tartozó, évelő növényfaj. Gyökértörzsének héjkérge kívül szürkésbarna, belül pedig sárgásfehér színű. A szára dúsan elágazó, akár 1 méter magasra is megnőhet, azonban nagyon könnyen törik. A levelei keresztben átellenes helyzetűek, felületük viaszos, alakjuk pedig lándzsás. Az apró, fehér virágai a száron dús bugákat alkotnak. Termése fogakkal nyíló toktermés, a benne lévő mag pedig kerek, és barnás színű.

  Kedveli a meleg, napos területeket, jól tűri a szárazságot. Nincs nagy vízigénye, ugyanakkor a gyökérzete segítségével képes hasznosítani a talaj mélyrétegeiben található vizet is. A vadon termő fátyolvirág előfordul töltések, utak szélén, valamint homoki réteken és legelőkön egyaránt.

  Felhasznált irodalom

  Bernáth Jenő szerkesztése: Vadon termő és termesztett gyógynövények
  Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet, Szabó László Gy.: Gyógynövények ismerete
  Amit a hazai gyógynövényekről tudni kell

  Tartalomhoz tartozó címkék:
  Az oldal tetejére