Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyógynövények betegségekre

Pikkelysömör ellen a 14 legjobb gyógynövény

Pikkelysömör ellen a 14 legjobb gyógynövény

2021. 09. 17. 10:22:51
A pikkelysömör, olyan betegség, amely a bőr elszarusodásával jár és általában 20-30 éves kor között jelentkezik. Nem fertőző bőrbetegség, de igen kellemetlen tüneteket képes produkálni. Pikkelysömör esetén a bőr szarutermelő sejtjei a keratinociták túlburjánzanak, melynek hatására a és a bőr elszarusodik. 
Parkinson-kór okai és kezelése az 6 legjobb gyógynövénnyel

Parkinson-kór okai és kezelése az 6 legjobb gyógynövénnyel

2021. 09. 15. 10:09:16
A Parkinson-kór világszerte a 2. leggyakoribb idegrendszeri probléma, amelyet közel 200 éve ismertek fel a tudósok. Legfőbb tünetei a mozgások lelassulása, az izmok megfeszülése és a remegés. A Parkinson-kór egy idegrendszeri degeneratív betegség, ami elpusztítja a dopamint termelő sejteket. A dopamin a fő ingerületátvivő anyag, amely a mozgásért felelős. Normális esetben az agyban lévő idegsejtek irányítják a mozgást, és ehhez az idegsejtek a dopamin segítségével adják át egymásnak az üzenetet, amely továbbítja a test felé. Ha a rendszerben hiba lép fel, akkor az üzenet nem jut el az izmokhoz, amit olyan tünetek kísérnek, mint a remegés.
Pajzsmirigy-túlműködés ellen a 7 legjobb gyógynövény

Pajzsmirigy-túlműködés ellen a 7 legjobb gyógynövény

2021. 09. 08. 13:34:12
A pajzsmirigy normál működése rendkívül fontos szervezetünk számára éppen ezért minimális eltérés is okozhat problémát. A pajzsmirigy túlműködése főként a 20 és 40 éves korosztályba tartozó nőket érinti, de természetesen férfiaknál is kialakulhat. Erre a legismertebb példa George Bush amerikai elnök, aki feleségével, Barbarával együtt pajzsmirigy-túlműködésben szenvedett. A betegség során a pajzsmirigy hormonjai túl sokat termelnek, amely kialakulhat a Graves-Basedow kór nevű autoimmun eredetű betegségek miatt. 60-80 %-ban ez okozza a pajzsmirigy-túlműködést. Ezenkívül gyakori, hogy túl sok jód bevitel, autonóm adenoma, pajzsmirigy gyulladás, pajzsmirigy hormonok túlzott bevitele okozza a problémát.
Pajzsmirigy-alulműködés kezelése 6 kiváló gyógynövénnyel

Pajzsmirigy-alulműködés kezelése 6 kiváló gyógynövénnyel

2021. 09. 07. 12:03:53
Szervezetünk anyagcsere sebességéért a pajzsmirigyhormonok felelősek, ezért komoly problémát jelent, ha működésükben zavar lép fel. Két probléma alakulhat ki, a pajzsmirigyek túl- és alulműködése. Utóbbit idegen szóval hipotierózisnak hívjuk, mely esetében a pajzsmirigy nem termel elég hormont. Ennek gyakori tünete a fáradékonyság, kimerültségérzés, fejfájás, depresszió, közönyösség, a bőr szárazság, hajhullás, erős havi vérzés, golyva (duzzanat az ádámcsutka alatt).A pajzsmirigy alulműködés egyénenként eltérő lehet, van akinek jelentősen ront az életminőségén, még van akinél szinte észrevehetetlen a probléma. 
Övsömör ellen a 10 legjobb gyógynövény

Övsömör ellen a 10 legjobb gyógynövény

2021. 09. 06. 11:24:06
Gondolta volna, hogy az övsömör kialakulásának hátterében ugyanaz a vírus áll, ami a bárányhimlőt okozza? Éppen ezért, aki még sosem volt bárányhimlős, annak nem kell félnie az övsömörtől sem. A szóban forgó vírus a varicella zoster, ami a herpes vírusok családjába tartozik. Ez a vírus a bárányhimlő után nyugvó állapotban benne marad a szervezetben és különböző hatásokra (pl. baleset, immunrendszer gyengeség, fertőzés, gyulladás, szervátültetés) vagy egyszerűen csak idős korban képes aktiválódni. Az övsömör főként az időseket érinti, de fiataloknál is tud aktiválódni immungyengeség vagy betegség esetén. 
Öregedés ellen a 13 legjobb gyógynövény

Öregedés ellen a 13 legjobb gyógynövény

2021. 09. 03. 11:06:50
Az öregedés valójában mindenkit utolér, de nem mindegy hogyan és mikor. Az öregedés késleltethető, melyhez főként az egészséges étkezés, a rendszeres mozgás és a stresszmentes életmód járul hozzá. Dr. James A. Duke részletesen ír Gyógynövénypatika című könyvében arról, hogy hogyan tehetünk fiatalságunk megőrzéséért.
Orrdugulás ellen a 8 legjobb gyógynövény

Orrdugulás ellen a 8 legjobb gyógynövény

2021. 09. 01. 10:12:46
E sorok olvasója biztosan panaszkodott már orrdugulásra élete során, amikor náthás vagy influenzás megbetegedés gyötörte. Ennek oka az orrmelléküreg-gyulladása, ami az orrjáratokat körülvevő levegővel telt csontüregek gyulladását jelenti. Az orrüreget belülről váladékot termelő nyálkahártya borítja, mely megtud fertőződni elsősorban olyan baktériumok által, mint a Hemophilus, Pneumococcus, Staphylococcus- vagy Streptococcus. Az orrmelléküreg gyulladása felelős az orrdugulásért, az orrnyálkahártya duzzanatáért és a fej- illetve az arcüreg fájdalmáért. A megfázásoknak egy kis százaléka okoz orrmelléküreggyulladás és akkor is leginkább azok betegszenek meg, akiknek erre hajlama van. 
Nyálkatömlő- és íngyulladás (Bursitis és tendinitis)

Nyálkatömlő- és íngyulladás (Bursitis és tendinitis)

2021. 08. 31. 10:46:10
A brusák (nyáktömlők) a csontos kiemelkedéseket borítják, illetve azokat védik és kipárnázzák. A szervezetben nagyjából 70 helyen fordul elő. A brutilis ezeknek a nyáktömlőknek a gyulladását jelenti, amit különböző sérülések és fertőzések idézhetnek elő. A tünetek hirtelen jelentkeznek és legfőbb jellemzője, hogy helyi érzékenységet és dagadást vált ki, gyakori, hogy bőrpír is a tünetek közé tartozik. Brutilis esetén a tömlőkben felgyülemlett folyadék jól kimutatható ultrahang segítségével, de többnyire csak a betegek panasza alapján tudja azonosítani az orvos a betegséget.
Nátha és influenza ellen a 10 legjobb gyógynövény

Nátha és influenza ellen a 10 legjobb gyógynövény

2021. 08. 27. 11:08:40
Az őszi időszak megkezdésével szinte automatikusan jelentkeznek a meghűléssel és vírusokkal kapcsolatos betegségek. Ennek oka az immunrendszer gyengeségében rejlik, ugyanis a hidegebb hónapokban kevesebb vitamin jut a szervezetbe. Az immunrendszer romlásával a hidegnek kitett szervek, például a légutak és az orrüregek vérellátása csökken és a szervek belső hőmérséklete is mérséklődik, ami jó táptalajt biztosít a vírusok elszaporodásának. Végeredményben a nátha és az influenza könnyebben kialakul, melynek jellemzői a levertség érzet, fáradtság, tüsszögés, köhögés, orrdugulás, torokkaparás és hőemelkedés vagy láz. 
Menstruációs zavarok, a menstruáció elmaradásának okai

Menstruációs zavarok, a menstruáció elmaradásának okai

2021. 08. 26. 10:13:27
A havi vérzés elmaradását amenorrhoeanak hívjuk, melyben két típust különböztetünk meg. Az egyik a primer amenorrhoea, mely során az érintettnek még sosem volt menstruációja. Általában ha 16 éves kor előtt nem jelentkezik havi vérzés, lehet gyanakodni primer amenorrhoeara melynek hátterében genetikai betegség állhat. 
A másik típus a szekunder amenorrhoea, ami azt jelenti, hogy a betegnek már korábban volt menstruációja, de több mint 3 hónapja valami ok folytán elmaradt. Ilyen esetben gyakori, hogy túlzott stressz, lelki megpróbáltatás, vagy fizikai megerőltetés (pl. élsportolók, tornászok esetében) miatt marad ki a menstruáció. Szintén a lehetséges okok között lehet valamilyen súlyos betegség (leukémia, veseelégtelenség), táplálkozási zavarok (bulimia, anorexia) és a megerőltető munka. Továbbá okozhat amenorrhoeát nőgyógyászati beavatkozás (petefészek eltávolítása, petefészek daganat), autoimmunbetegség, sugárterápia, pajzsmirigybetegség, illetve a hüvely és a méh rendellenességei és a hormon egyensúly felborulása. 
Az oldal tetejére