Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyógynövények betegségekre

Ezekkel a gyógynövényekkel gyógyítsd a leégett bőrt!

Ezekkel a gyógynövényekkel gyógyítsd a leégett bőrt!

2021. 08. 05. 10:51:52
Nyáron, amikor végre kitör a jó idő, szeretnénk korlátlan ideig élvezni a napsütést, ami sokszor bőrünket tekintve nem marad büntetlenül. A túlzott napfürdőzés során káros UV-B sugarak és a nap melegét adó infravörös sugarak érik a bőrt, melyek leégést, napszúrást, illetve hőgutát eredményeznek. Leégés során a bőr 3-6 óra elteltével kipirosodik és az égő, fájdalmas érzés fokozódik. Súlyosabb esetben kisebb nedvedző hólyagok is megjelenhetnek, valamint kialakulhat napallergia. 
Láz ellen a 8 legjobb gyógynövény

Láz ellen a 8 legjobb gyógynövény

2021. 08. 04. 10:06:57
A szervezet hőszabályozásáért a hipotalamusz felel, ennek köszönhetően a szervezet hőmérséklete átlagosan 36,6 °C körül mozog. Ez bizonyos keretek között ingadozik, a hajnali órákban a legkevesebb kb. 36,2 fok a testhőmérsékletünk, kora délután pedig 37,1 fokra is felszaladhat. Ez már hőemelkedésnek is minősülhet, hiszen 37-38°C között hőemelkedésről beszélünk. A lázas állapot 38-39 °C közé esik, efölött pedig magas lázról van szó, ami 40 fok felett igen veszélyes állapot. 
Lábgombásodás ellen a 12 legjobb gyógynövény

Lábgombásodás ellen a 12 legjobb gyógynövény

2021. 08. 03. 10:39:40
A lábgomba a lakosság 10-20 %-át érinti, amit a Trichophyton rubrum nevű gomba faj okoz. Általában a talpon (tinea pedis) vagy a lábujjak (interdigitalis mycosis) között jelentkezik, de előfordulhat az is, hogy mindkét helyen egyszerre jelenik meg. A gombás lábat az angol nyelvben athlete’s foot-nak vagyis sportolólábnak, nevezik, ami arra utal, hogy gyakori a lábgomba kialakulása a zárt cipőt viselő sportolóknál. Mindemellett a lábgomba kialakulhat nedves mikroklímában, úszóknál vagy fokozott lábizzadás esetén. Továbbá cukorbetegeknél, illetve hormonális betegségek és rossz vérkeringés is előidézheti a nem kívánt fertőzést. 
Krónikus fáradtság szindróma ellen a legjobb gyógynövények

Krónikus fáradtság szindróma ellen a legjobb gyógynövények

2021. 07. 20. 11:15:26
Sokan azt gondolják, hogy a krónikus fáradtság, mint betegség nem is létezik, azonban 1955-ben Londonban hivatalosan is elismertek egy estet, aki krónikus fáradtságban szenvedett, vagyis Mialgiás encefalomielitisben. Egyes adatok rámutatnak milyen sokakat érint a krónikus fáradtság. Az Egyesült Királyságban 150 ezer, míg világszerte 90 millióan küzdenek ellene. A krónikus fáradtság tünetegyüttese meglehetősen összetett, közéjük tartozik például a depresszió, letargia, gyengeség, fejfájás, láz, visszatérő fertőzések, torokfájás, emésztési zavarok, súlyos kimerültség. 
Köszvény ellen a 13 legjobb gyógynövény

Köszvény ellen a 13 legjobb gyógynövény

2021. 07. 16. 10:42:27
A köszvény egy olyan ízületi betegség, amely 100.000 emberből körülbelül 840-et érint. Tehát nem a leggyakoribb betegségről van szó, mégis aki testközelből találkozik vele, kínzó fájdalmakat él át. A köztudatban él egyfajta sztereotípia a köszvényt illetően, mely szerint csak az elhízott embereknél fordul elő. Azonban ez az állítás téves, de van benne igazság, hogy a túlsúlyos embereknél gyakrabban alakul ki, hiszen az állati eredetű bensőségek pl. máj előidézheti a köszvény kialakulását. Ezt a nem kívánt betegséget alapjáratok a húgysav kristályok okozzák, amely a húgysavban lévő purinok lebontásából származó salakanyag. A purinok előfordulása gyakori csaknem minden sejtben megtalálhatók, így az állatoknál is, ezért, ha több purint juttatunk a szervezetbe nagyobb valószínűséggel fog kicsapódni az ízületeben.
Köhögés ellen a 13 legjobb gyógynövény

Köhögés ellen a 13 legjobb gyógynövény

2021. 07. 15. 10:24:47
A közönséges köhögés gyakoribb, mint gondolnánk, szinte bármikor ránk törhet, hiszen ez a tüdő védekező reflexe, amivel valamilyen ingerlő anyagtól akar megszabadulni. Amennyiben a köhögés állandósul, olyan problémára hívhatja fel a figyelmet, amit muszáj kezelni. Ebben az esetben érdemes elmenni egy tüdőszűrésre, vagy felkeresni a háziorvost a légutak meghallgatására. A köhögést házi gyógymódokkal is lehet kezelni, hiszen ezek is hozhatnak enyhülést. 
Korpásodás ellen a legjobb gyógynövények

Korpásodás ellen a legjobb gyógynövények

2021. 07. 14. 10:19:16
Dr. James A Duke botanikus, a Gyógynövénypatika című könyv írója állítja, hogy biotin gazdag étrendjének köszönhetően egész életében nem volt problémája a korpával. De valóban köze van a tápanyagoknak és az elfogyasztott élelmiszereknek a fejbőr állapotához? Cikkünkben Dr. James A Duke korpásodás elleni gyógynövényekre tett javaslata alapján utánajárunk, hogy melyek azok a gyógynövények, amik segíthetnek a fejbőr egészségi állapotában. 
Kopaszodás ellen 7 kiváló gyógynövény

Kopaszodás ellen 7 kiváló gyógynövény

2021. 07. 13. 10:50:14
A kopaszság 5-ből 4 férfit érint bizonyos mértékben, ami azt jelenti, hogy a férfiak 80%-a élete során test közelből is találkozik a tartós hajritkulással. Nőknél ez az arány valamivel kevesebb, hiszen a kopaszodást a férfi tesztoszteron hormonból átalakult dihidrotesztoszteron okozza, ami nőknél igencsak kis mértékben termelődik. Azonban előfordulhat, hogy a hormonegyensúly felborulásával a tesztoszteron termelődése kerül előtérbe, ami hölgyeknél is kiválthatja a kopaszságot. Ez főként klimax során vagy különböző hormonbetegségek miatt következhet be, férfiaknál viszont egyszerűen genetikai öröklődésről van szó. 
Klimax kezelésére a 8 legjobb gyógynövény

Klimax kezelésére a 8 legjobb gyógynövény

2021. 07. 12. 10:38:34
A klimax a női változókor, amely az utolsó havi vérzés előtti, alatti és utáni időszakot jelöli. A klimax egy természetes folyamat, amin minden nő átesik az idő előrehaladtával. Ennek ellenére járhat igen kellemetlen tünetekkel. A klimax oka a hormonreceptorok elöregedése, amelyek a petefészekben találhatók. Ilyenkor a tüszőrepedés és a sárgatestérés marad el, majd ennek következtében a tüszőérés sem zajlik le, ami ösztrogénhiányt okoz. 
Ízületi gyulladás (arthritis) ellen a legjobb gyógynövények

Ízületi gyulladás (arthritis) ellen a legjobb gyógynövények

2021. 07. 08. 11:11:45
A csontok végén található porcok, ízületi tok, valamint folyadék alkotja az ízületeket. Amikor ízületi gyulladásról beszélünk, a tokot határoló hártya kerül gyulladt állapotba, amitől az ízületi folyadék megszaporodik. Ez a felgyülemlett folyadék okozza a fájdalmat is, illetve a sokszor vörös, duzzadt érzést. Az ízületi gyulladás kiváltója lehet fertőzéses eredetű, autoimmun betegség, anyagcsere zavar okozta betegségek pl. köszvény. Továbbá előfordulhat pikkelysömör miatt és leggyakrabban a porcok kopásából adódóan, amely főként idős korban jelentkezik. 
Az oldal tetejére