Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A meditáció gyakorlatban

 

A pszichére gyakorolt hatása miatt az egyik leghatékonyabb relaxációs technika. Mély ellazulást eredményez, csökkenti a stresszt, enyhíti a fáradtságot, fokozza az általános jóérzést.

A meditációt éppen ezért széles körben alkalmaznak a keleti és a nyugati kultúrákban egyaránt a test ellazítására és a szellemi energia fokozására. Általa felhasználjuk elménknek azt a képességét, hogy képes kiüríteni a gondolatokat, ezáltal megnyugtatni a testet, és elérni a szellemi és lelki éberség magasabb szintjét.

A meditációt gyakran három részre tagolják: koncentráció, meditáció és kontempláció. Lényeges tudnunk, hogy a meditáció egy életen át tartó tudomány, így nem várhatjuk el magunkról, hogy már a kezdeti erőfeszítések által el tudjunk jutni a tiszta kontempláció fokozatáig.

 1. Koncenráció
 2. Többféle eszköz áll rendelkezésünkre a meditatív állapot eléréséhez. A koncentrációhoz bármilyen eszmét vagy tárgyat kiválaszthatunk, célunk, hogy általa leállítsuk a gondolatáramlást.
  a, Követhetjük légzésünk ritmusát
 3. Lélegezzünk természetesen, és minden egyes lélegzési ciklusnál fordítsuk figyelmünket egy másik testrészére, észrevéve az ottani változásokat a levegővétel következtében: a mellkas emelkedését és süllyedését; a has mozgását; a levegő ki és beáramlását az orrlyukakon; A meditációnak ezt a formáját bárhol, bármikor el lehet végezni nap közben, akár egy rövid munka vagy előadásszünetben is.
 4. b, Ismételgethetünk egy számunka szimpatikus mantrát.
 5. A mantra egy hang, egy szó, vagy frázis amit ismételgetünk sajátmagunknak. Lehet hangosan mondani, mint egy dallamot, vagy lehet csak gondolni rá, mint a meditációban.
 6. c, Univerzális, misztikus hangokat is ismételgethetünk, mint például az „om”.
 7. d, Használhatunk mandalát, mely eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A szó jelentése: kör, ív, körszelet, korong. A tradicionális mandala koncentrikus, szimmetrikus kör alakú kép. A mandalát nézve, a képre koncentrálva harmonizálhatjuk magunkat, kikapcsolódhatunk stresszes világunkból, testi-lelki harmóniát teremtve magunkban.
 8. 2. Meditáció
 9. A meditáció egy témán való elmélkedés művészete, annak az elmében különböző oldalakról és különböző vonatkozásokban történő megvilágítása.
 10. Meditálás a gyakorlatban:
 • Válaszunk ki egy csendes helyet, ahol senki sem zavar bennünket.
 • Üljünk kényelmesen.
 • Hunyjuk be szemünket. Lélegezzünk természetesen. Üljünk így néhány percig mielőtt a mantrára gondolunk, hogy a szívverésünk és a lélegzetünk lelassuljon.
 • Gondoljunk a számunkra legszimpatikusabb mantrára, azonban ne hagyjuk figyelmen kívül lélegzetünket. Semmit ne erőltessünk, engedjük, hogy magától jöjjön. A mantra ismételgetése közben engedjük magunkat feloldódni ebben az ellazult állapotban.
 • Engedjük a gondolatainkat és az érzéseinket is szabadon áramlani. Ne próbáljuk irányítani őket semmi módon. Csak vegyük észre a gondolatokat, és amikor rájövünk, hogy nem ismételjük a mantrát, csak könnyedén térjünk vissza hozzá. Ne erőltetve gondoljunk a mantrára, hogy minden más gondolatot kiszorítson. Megtapasztalhatunk egy mélyreható elernyedést, de ha nem, akkor is jó!
 • Gondoljunk egy kiválasztott témára, például a szeretetre. Tegyünk fel magunknak ezzel kapcsolatosan kérdéseket, és válaszoljuk meg azokat. Mit jelent például nekünk a szeretet? Hogyan fejezzük ki mások felé? Mennyire szeretjük önmagunkat? ….stb. Engedjük a szeretet érzését kialakulni magunkban, majd fokozódni. Képzeljük el, hogy teljesen betölt bennünket. Tágítsuk ki a Tudatunkat, és érezzük ahogyan a szeret körülölel bennünket, és teljesen egyé válunk vele.….
 • Meditáljunk így 20 percig, fokozatosan térjünk vissza a tudatosságba. A szívnek nem tesz jót, ha gyorsan akarunk felállni egy alapos elernyedés után, ami a meditálás gyakori eredménye.


3. Kontempláció

A kontemplációban a legmélyebb koncentrációban és a legmagasabb meditációban vagyunk egyszerre. A kontemplációban azzá az igazsággá növekszünk, amelyet a meditációban láttunk és éreztünk, …teljesen eggyé válunk vele.

 

Keresés