Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A pubertás – a kamaszkor, bakfiskor, fanosodás kora

A pubertás – a kamaszkor, bakfiskor, fanosodás kora

 

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mikorra esik a pubertás kora. Amikor az első vérzés jelentkezik? Ha az mellek nőni kezdenek?

A pubertás nem egy bizonyos napra esik, hanem a fejlődés hosszabb szakasza, évekig tart, ekkor alakul ki a szaporodóképesség. A nemi érést a petefészkek – a tüsző és a sárgatest -, valamint a mellékvesék – férfi nemi hormonjainak a fokozottabb mértékű termelése váltja ki.

A belső nemi szervekben is változások játszódnak le. A méh, a petevezetők, a petefészkek és a hüvely megnagyobbodik, alakjuk a gyermekiesből felnőtt jellegűvé válik.

A pubertás korát küldő változások is jelzik, amelyek általában meghatározott sorrendben jelentkeznek.


A pubertás néhány fontosabb jelének megjelenési ideje:

A pubertás látható jele

Átlagos életkor

Az emlők növekedése
Kezdete
Befejeződése

10 ½
13 ½

A fanszőrzet növekedése
Kezdete
Befejeződése

12
14 ½

A hónaljszőrzet növekedése
Kezdete
Befejeződése

12 ½
15

Az első havi vérzés – menarche
Kezdete

12 ½

 

A növekedés gyorsulása
Kezdete
befejeződése

11
16

 


Az emlők növekedése az első látható jele annak, hogy a pubertás megkezdődött. Általában tíz és fél éves korban kezd a bimbóudvar kiemelkedni, később a környezete is elődomborodik. Két-három év is eltelik, amíg az emlők kifejlődnek, bár többnyire csak 25-30 éves korban zárul le teljesen ez a folyamat.

A fanszőrzet serkenése a pubertás beköszöntének második jele. Az első szálak általában 12 éves korban jelennek meg, a szőrzet 14 éves kor felett éri el végleges kiterjedését. Erőssége, sűrűsége egyénenként igen változó.

A hónaljszőrzet megjelenése az előbbi után kb. fél évvel később kezdődik, és teljes kifejlettségét a 15. évben éri el.

Az első havi vérzés a pubertás különösen mély benyomást keltő jele. Orvosi nyelven ezt menarchenak nevezik Napjainkban átlagosan 12 és fél éves korban jelentkezik. A lány pubertásának első jeleként is szokták az első vérzést említeni. Széles körben elterjedt az a nézet, miszerint a trópusokon vagy általában délen az első vérzés fiatalabb korban jelentkezik, mint nálunk. Meg kell jegyezni, hogy ez ott is többnyire ugyanabban az életkorban köszönt be, mint Közép-Európában. A környezet és a tápláltság ebben sokkal nagyobb szerepet játszik, amit az is bizonyít, hogy a nagyvárosokban lakó lányok havi vérzése előbb jelentkezik, mint a falusiaké, valamint hogy ma három évvel hamarabb kezdenek a lányok menstruálni, mint 100 évvel ezelőtt.

Kevesen tudják, hogy az első menstruációkor még nem fejlődött ki a teljes megtermékenyülő képesség. Három évig még csak a havi ciklusok felében repednek meg a tüszők, ezért is ritkaság, hogy 12-13 éves lányok teherbe essenek.

A növekedés gyorsulása további jele a pubertásnak. A testmagasság nem egyenletesen növekszik, leggyorsabb a növekedés üteme a 12. és a 14. év között, 16 éves korra pedig általában kialakul a lányok végleges testmagassága. A fiúk növekedésének a gyorsulása átlagosan két évvel később indul meg és tovább is tart.

A pubertást nem csak testi változások jellemzik. A lelki élet és a magatartás is átalakul. A szexuálisan differenciálatlan gyermekből mind egyértelműbben női jegyeket viselő fiatal lány lesz. Gyakori e korszakban a kiegyensúlyozatlanság és a magatartási bizonytalanság, s ez gyakran vezet összeütközéshez a szülőkel vagy a pedagógusokkal. A lányoknál is lehet kamasz évekről beszélni. A korábban igazmondó és őszinte lány néha – a szülő szerint – borzalmasan hazudozóvá válik. Jellemző, hogy néha egész hirtelen szégyenérzet alakul ki olyan lányokban is, akiket különben nem neveltek álszemérmességre.

A szülőknek és a nevelőknek azonban tudniuk kell, hogy ezek a magatartással kapcsolatos nehézségek a fejlődés szerves részei, annak következményei, és csak átmenetiek. Aki ezt tudja, az sokkal könnyebben viseli el, több türelmet tud tanúsítani, ami már csak azért is szükséges, hogy a vidám és gondtalan gyermekből a pubertás átmeneti korszaka után öntudatos fiatal nő lehessen.

Az oldal tetejére