Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fájdalomcsillapítás és szülés

 

A fájdalomcsillapítás a szülés során a kismamáknak nagy könnyebbséget okozhat, azonban számtalan káros következménye is lehet.

Fájdalomcsillapító gáz

Elterjedt fájdalomcsillapító eljárás a N2O, vagyis a nitrogénoxidul és oxigén keverékéből álló gáz un. Kéjgáz belégzése. A szülésznő beállítja a keverési arányt, és csak akkor jön a gáz, ha a kismama szívja. A méhösszehúzódás időtartama alatt kell alkalmazni.

Gyógyszert csak a kismama beleegyezésével adható. Kívánságára a szülési fájdalmakat csillapítani fogják, aminek módja függ néhány tényezőtől, így az mama és a baba állapotától, egészségétől.

Fájdalomcsillapító injekció

Fájdalomcsillapító injekciót kivételes, indokolt esetben adnak. A szer fáradtságot okozhat, így a szülés késői időszakában nem alkalmazzák, mert csökkenti a szülő nő erejét a kitolási szakaszban.

Epidurális (gerincvelő környéki) érzéstelenítés

Elterjedt fájdalomcsillapítási módszer. Néhány esetben az orvos kifejezetten ajánlja, vagy előírhatja.

Epidurális érzéstelenítésnél vékony katéteren át helyileg ható fájdalomcsillapító szert juttatnak a gerincoszlop köré. A szer az alsó testrész érzéketlenségét okozza az anya ébrenléti állapota mellett. A módszer, amely császármetszés végzésekor is alkalmazható, speciálisan képzett altató, vagyis aneszteziológus szakembert kíván. Fontos, hogy a helyes légzés- és nyomástechnikát előre, a felkészítésen megtanulja. Némelyeknél hát-, illetve fejfájás léphet fel a szülést követően.

A fájdalomcsillapítás következményei

A legújabb kutatások megerősítették azt az korábbi elképzelést, hogy a vajúdás és a szülés alatt használt fájdalomcsillapítók és érzéstelenítők kedvezőtlenül hatnak a szoptatás megkezdésére, késleltetik az első szoptatást. Az újszülött a szervezetébe bejutott gyógyszerektől álmos, kába, szopási ritmusa koordinálatlan és gyenge.

Az epidurális érzéstelenítés alkalmazása további beavatkozásokat is maga után von. Az alkalmazott gyógyszerek nagy része átjut a placentán és szisztémásan hat. Leggyakoribb szövődmény az anyai vérnyomásesés, melynek során a magzat oxigénellátása romlik. Ilyen esetben az anya folyadékpótlásra szorul, infúziót kap. Ekkor gyakran előfordul, hogy az újszülött élettani súlyesése a több folyadékveszteség miatt nagyobb lesz, közelíti vagy meghaladja a normális 10 százalékot és a baba pótlást kap. Érdemes tudni, hogy a pótlás, akár anyatejjel, akár tápszerrel történik, negatív hatással van a tejtermelődésre, az első 7 életnap során adott tápszeres kiegészítés pedig késlelteti az újszülött beleiben az erősen savas környezet kialakulását, melynek teljes mértéke soha többé nem érhető el. A kiegészítő tápláláshoz használt cumisüveg rontja az újszülött szopáskészségét, az erőtlen szopást tovább gyengíti, megváltoztatja a csecsemő szopási technikáját és úgynevezett cumizavarhoz vezethet, melynek során tejcsatorna-elzáródásra, a tej apadására, a mellbimbó kisebesedésére, illetve az anyamell elutasítására lehet számítani.

 

Keresés