Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Férfi szaporítószervek

 

A férfi nemi szervek a következők: here (testis), mellékhere (epididymis), ondóvezeték (ductus deferens), ondóhólyag (vesicula seminalis), az ondóhólyag és az ondóvezeték közös kivezetőcsöve (ductus ejaculatorius), a dülmirigy (prostata) és a hímvessző (penis).

Here (testis)

A herezacskóban fekvő, két tojásdad here kettős funkciót tölt be: itt megy végbe a hímivarsejtek (spermiumok) képződése, másrészt a here – mint belső elválasztású mirgy – választja el a másodlagos nem jelleget meghatározó androgénhormonokat (tesztoszteron).

A herék hátsó-felső részéhez hozzánőve egy-egy hosszúkástest helyezkedik el, a mellékhere (epididymis). A here felső pólusa egy kisujjnyi vastagságú kötegben folytatódik – ez az ondózsinór (funiculus spermaticus). A here lebenykéiben rendkívül hosszú, szabálytalan kanyarulatos csatornák (tubuli seminiferi contorti) helyezkednek el, ezekben képződnek a spermiumok. Az ún. Leydig-sejtek termelik a férfi nemi hormonokat, ezeket androgéneknek nevezzük, fő képviselőjük a tesztoszteron. A tesztoszteront a here belső elválasztású mirigyként közvetlenül a vérbe választja el.

A here a hasfal rétegeiből álló burkoktól körülvéve, a gáttájék vékony és rugalmas bőrének zsákmányszerű kitüremkedésében, a herezacskóban (scrotum) foglal helyet.

 

http://drimmun.com/images/stories/Image/Szexualitas/ferfi_nemi_szerv_anatomiaja.jpg


Mellékhere (epididymis)

A here felső és hátsó részét félhold alakban körülölelő szerv, amely kétféle csatornát tartalmaz: az erősebben kanyargó csatornák (ductuli efferentes testis) a heréből kilépve nyomulnak be a mellékhere fejébe, kúp alakú, csúcsukkal a here felé néző lebenyeket képezve. A csatornák végül beletorkollanak a mellékhere fő csatornájába ( a ductus epididymidisbe), amely a mellékhere testében képez sűrű kanyarulatokat, és végül az ondóvezetékben (ductus deferens) folytatódik. A mellékherének a következő részei vannak: fej, test és farok, amely horogszerűen visszahajolva az ondóvezetékben folytatódik. A mellékhere teste viszonylag elkülönülő részt képez, a fej és a farok szoros kapcsolatban áll a herével.


Ondóvezeték (ductus deferens)

Közbülső vezeték a mellékhere és a ductus ejaculatorius között. A mellékhere farokrészénél kezdődik, belép a medencébe, és a húgyhólyag mögött lefelé haladva egyesül az azonos oldali ondóhólyag kivezetőcsövével. Az így létrejött közös kivezetőcső (a ductus ejaculatorius) a prostata belsejében nyílik a húgycső felső szakaszába.


Ondóhólyag (vesicula seminalis)


Lapos, kicsiny, puha tapintású, páros tömlő, amely szorosan a hólyag hátsó falához van nőve. Járulékos nemi mirigy, és nem az ondósejtek tárolási helye, ahogy azt régebben hitték. Nyálkahártyája termeli a híg folyadékot, amely az ondó legnagyobb részét teszi ki.

Az ondóhólyag és az ondóvezeték közös kivezetőcsöve (ductus ejaculatorius)

A dülmirigybe való belépés előtt jön létre az ondóvezeték és az ondóhólyag kiveztőcsövének egyesüléséből, majd a prostatán áthaladva az utriculus prostaticus két oldalán nyílik a húgycsőbe.


Hímvessző (penis)

A vizeletürítésben és a közösülésben játszik fontos szerepet. Henger alakú szerv, amelynek teste két részből áll: a barlangos testekből (corpus cavernosum penis) és a szivacsos testből ( corpus spongiosum penis) Utóbbi elülső vége megvastagszik, és a sima, rózsaszínű makkot (glans penis) képezi, aminek csúcsán van a húgycső külső nyílása. A hímvesszőt a bőr lazán borítja be, és elülső része burokszerűen fedi a makkot anélkül, hogy hozzá lenne nőve: ez a fityma (preputium). A makk kiemelkedő peremén barázda (sulcus coronarius glanddis) veszi körül. A hímvessző juttatja be a spermát a közösülés során a női nemi szervekbe, ily módon segítve elő a megtermékenyülést.
A barlangos testek henger alakúak, elöl közös tompa csúccsal nyomulnak be a makk vájulatába. Nemi izgalom hatására a szervekbe áramló vértöbblet feltölti a barlangos testek és a szivacsos test üregeit, miáltal a penis megduzzad és megnő (erekció). A húgycső a szivacsos test belsejében helyezkedik el.


Dülmirigy (prostata)


A húgyhólyag alatt helyezkedik el. Mirigyei által termelt váladéka serkenti az ondósejtek mozgását, és hígíja a spermát. A prostatán halad keresztül a húgycső kezdeti szakasza.

Keresés