Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyomorfájás

 

Alig akad ember, akinek még nem fájt a gyomra. Ezt a panaszt gyakran annak tulajdonítjuk, hogy keveset ettünk. A gyomor erős, ellenálló szerv, ennek ellenére rosszul működik.

Az ismételt émelygésnek és hányásnak többféle oka lehet. Ezek olykor ártalmatlanok, máskor igen súlyosak.

A gyomor nem csupán „tárolóhely”, ahol a táplálék az emésztés befejezéséig marad, hanem egy nagyon összetett szerv, az emésztőrendszer egyik állomása. Az emésztés folyamata a táplálék rágásával a szájban kezdődik, majd a gyomorsav segítségével a gyomorban folytatódik. A gyomor összehúzódásai a táplálékot megzúzzák és összekeverik a gyomornedvekkel, majd a belekbe továbbítják. A gyomor után az első bélszakasz a patkó vagy nyombél, ahol a máj által kiválasztott epe megkezdi a zsírok lebontását.


A gyomor és a patkóbél belseje rendkívül ellenálló a bennük lévő savval és emésztőenzimekkel szemben. Ennek ellenére károsodhatnak, fekélyek, szűkületek és daganatok alakulhatnak ki bennük.

Általános tünetek

A gyomortájék jellemző tünete lehet a fájdalom. Az emésztési zavar olyan általános elnevezés, amit akkor használunk, ha evést követően gyomorégés vagy gyomortáji fájdalom, émelygés, hányinger vagy puffadás jelentkezik. Ezeket a tüneteket valójában a bélrendszer bármely részének elégtelensége okozhatja, bár a tünetek miatt a leggyakrabban a gyomrot magát (vagy a májat) szokták okolni az emberek. Az emésztési zavar orvosi neve a diszpepszia.


Gyomorégés, émelygés

 


A gyomorégés a mellkas közepén jelentkező égő fájdalom. Ez a tünet nem mindig a gyomorral kapcsolatos. Okozhatja a nyelőcső gyulladása vagy a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe. Normális esetben a nyelőcső alsó szakaszának izomzata ezt a visszaáramlást megakadályozza.


A gyomorégés további oka lehet a gyomor vagy a patkóbél valamilyen problémája, vagy azok alkoholfogyasztás miatt kialakuló gyulladása, valamilyen élősködő, parazita, esetleg bizonyos gyógyszerek mellékhatása.


A tünet oka lehet a gyomor- vagy nyombélfekély is. Az is előfordulhat, hogy a gyomorégésnek egészen más oka van, például egy kis hasi sérv vagy gerincbántalom. A gerincvelőből ilyenkor a fájdalom érzete a gyomortájékra „vezetődik”, ám ez az érzet valójában a hasüregi nyálkahártyában keletkezik.


Émelygést akkor érzünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. Hányáskor a gyomortartalom ténylegesen távozik a nyelőcsövön át. A hasmenéssel kísért, ismételt, erős és elhúzódó hányás kiszáradást okozhat, főként gyermekeknél és időseknél. Ezért nagyon fontos a hányás mihamarabbi megszüntetése, valamint a folyadékpótlás, ha lehet hideg folyadékkal. A véres, intenzív hányás a nyelőcső súlyos betegségére utal, és orvosi felügyeletet igényel. A nagy mennyiségű vér megjelenése kórházi kezelést és endoszkópos vizsgálatot tehet szükségessé.


A puffadás okai

A puffadás hasi diszkomfort érzést, amely böfögés, illetve szelek távozása után csökken. Számos gyomor- és bélrendszeri rendellenesség kísérő tünete lehet. Ez a tünet jelentkezhet emésztési zavar, irritábilis (ingerlékeny) bélszindróma, valamint epehólyag-betegségek esetében egyaránt. Az alkalmankénti puffadásérzet azonban az esetek többségében aggodalomra nem ad okot.

Ha a problémát bizonyos ételek idézik elő, ki kell tapasztalni, hogy mik azok, és ki kell iktatni őket az étrendből.
 

Keresés