Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyomorhurut – gasztritisz

 

A megbetegedés a gyomor nyálkahártyájának heveny gyulladását (gastritis acuta) jelenti.

 


Panaszok, tünetek és szövődmények

A gasztritisz nem mindig okoz tüneteket. Ha tünetek jelentkeznek, a kiváltó októl függően, eltérőek lehetnek egymástól.

A beteg érezhet az étkezés során vagy azt követően gyomor tájéki váratlan, heves égő fájdalmat, mely alkohol és fűszeres vagy zsíros ételek fogyasztásakor erősödik. A gyomorégéshez véres étel- vagy epehányások, hasmenés, rossz lehelet, diszkomfortérzés (diszpepszia) is társulhat.

A pontos diagnózist gyomortükrözés (gastroscopia) segítségével állítják fel, ami lehetővé teszi a gyulladt nyálkahártya megfigyelését és a szövetmintavételt. A szövetminta mikroszkópos vizsgálatával határozható meg a gyulladás típusa.

A gasztritisz fekély kialakulásához vezethet, ekkor a tünetek súlyosbodnak.


Hogyan alakul ki?

A gyomorhurut (gasztritisz), a gyomor nyálkahártyájának külső, izgató hatására kialakult gyulladása.

 1. Megkülönböztetünk egyszerű, heveny gyomorhurutot, mely túlzott alkohol vagy gyógyszerfogyasztás valamint fűszeres táplálkozás következménye is lehet.

 2. 2. Másik típusa, amikor maró érzést érzünk, nagyon súlyos állapotot takar, hiszen mérgezés okozta a tüneteket.

  3. Ezenkívül vannak olyan baktérium, vírus vagy gomba által kiváltott fertőző betegségek, melyek járulékos tünete is lehet gyomorégés. A leggyakoribb fertőzést a Helicobacter pylori nevű baktérium okozza.

  4. Azonban bélfertőzés, és allergiás reakció is okozhat hasonló panaszokat.

 3. 5. A stressz is kiválthat heveny gyomorhurutot, melyet akut stressz-gasztritisztnek neveznek.

 4. Szövődmények

  A gyomorhurut egyes szövődményei lassan alakulnak ki. A gyomorhurut esetében az okoz komoly veszélyt, hogy az emésztőrendszer fala kimaródik, - amit enyhébb, fokozottabb vérzés is kísérhet. A kialakult sebből jön létre a gyomorfekély, rekeszsérv, később esetlegesen rosszindulatú folyamatba is átfordulhat, rákot okozva stb.

 5. Kezelés

  Amennyiben az orvos nem biztos a diagnózisban, vagy a tünetek nem enyhülnek a kezelés hatására, gyomortükrözés által történik a pontos diagnózis felállítása. Ennek során lehetősége van szövetminta vételre (biopszia) a gyomornyálkahártyából, mikroszkópos vizsgálat céljából.

 6. A kezelés első lépése a kiváltó okok megszüntetése, így a dohányzás, az erős fűszerek, irritáló gyógyszerek elhagyása. A gyomorhurut okától függetlenül a tünetek a gyomorsavat semlegesítő, vagy annak termelését csökkentő szerekkel enyhíthetők. A különböző gyomornyugtató, gyulladásgátló, gyomorfekélyre való gyógyszerek hatásosak lehetnek a kezelés során.
 7.  

Keresés