Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Homoktövis - Hippophaë rhamnoides

 

A homoktövislé fogyasztása magas vitamintartalma miatt az egész szervezetet roborálja, fiatalítja. Ellátja a szervezetet a szükséges vitaminokkal és telítetlen zsírsavakkal.

Más néven ezüsttövis, az ezüstfafélék (Eleaeagnaceae) családjába tartozó kétlaki cserje. Közeli rokon faja a hazánkban is szívesen ültetett, májusban édes virágillatot árasztó keskenylevelű ezüstfa (Elaeagnus angustifolia). A homoktövis Eurázsia mérsékelt övében honos. Vad alakjai megtalálhatóak Közép-Európa folyói mentén elterülő ártéri hordaléktalajokon, óceán- és tengerpartokon, illetve hegyvidékeken is (Alpok, Kaukázus). A homok megkötésére szívesen ültetik Anglia, Franciaország tengerpartjain, ill. Elő- és Kelet-Ázsiában. Nálunk a Duna (Szigetköz)j, a Dráva és a Balaton mentén, homokbuckás területeken terem. Kertekben, parkokban is szépen díszlő növény. Magyarországon csak egy természetes állomány (nem ültetett) ismert, Káposztásmegyernél. A faj és a terület is védett.


Szárazságtűrő, fényigényes cserje. Tűri a téli hideget, az erős fagyok nem károsítják. A magas talajvízszint kedvezőtlen számára. Szépen fejlődik homokos, kavicsos, agyagos, sós talajon is. A természetes élőhelyein is ilyen környezetben él.


Gyökérsarjakkal vagy egyéves vessződugványokkal vegetatív úton szaporítható. Vad alakja is sarjakkal terjed, áthatolhatatlan, sűrű bozótot képez.


Tibetben már a 18. században gyógyszerként jegyezték fel, az egyik legrégebben használt gyógynövény. A kínaiak a homoktövist a gyógyító növények királynőjének nevezik, ősidők óta jól ismerik és használják.


A gyökereiben képződő gümőkben a növényekkel szimbiózisban élő nitrogénkötő baktériumok vannak, melyek megkötik a levegő nitrogénjét, és a növény számára felhasználhatóvá teszik, illetve gazdagítják a talaj nitrogéntartalmát. Szára fás, tövises, 3-4 m magasra nő, magányosan az 5-6 m magasságot is elérheti. A fiatal ágak csillagszőröktől fényesek, hamvasszürke színűek, a szőröket ledörzsölve barnák. Fájából sétabotot, pipát készítenek. Levelei szórt állásúak, rövid nyelűek, alakjuk 5-7 cm hosszú, 1 cm széles lándzsa, szélük ép. A leveles hajtásokat hajtástövisek védik. A levéllemez felső rész sötétzöld, a levélfonák a fiatal ágakhoz hasonlóan pajzs alakú, csillagszőröktől ezüstösen csillog (a szőrök csökkentik a párologtató felületet). Lombhullató növény. A szárított levelekből készült teát vérnyomáscsökkentésre alkalmazzák. Virága nem feltűnő, zöldessárga színű, apró, 2-3 mm, mely márciustól májusig nyílik, lombfakadás előtt. Termése ősz elején érik, élénk narancssárga színű, 6-7 mm hosszú álbogyó. A vad alakokon tojásdad formájú termések fejlődnek. A termesztett fajok gyümölcsei változatos alakúak, egymagvúak, a nagyobbak 1-1,5 cm hosszúak. A húsos bogyók íze savanyú. A terméseket kézzel gyűjtik az éréstől számított első fagyokig. A betakarítás nagyon munkaigényes. A bogyókat gyűjtés után azonnal feldolgozzák, hosszú ideig nem tárolható, mert a C-vitamin-tartalom a szüretelés után szobahőmérsékleten hirtelen csökken. A termést mélyhűtéssel tárolják, és folyamatosan dolgozzák fel.


Az érett bogyókból szörpök, lekvárok, kompótok, gyümölcslevek, mártások, likőr, bor, pálinka, olaj, héj-, magőrlemény stb. készül. Az élelmiszeriparban másfajta gyümölcsökből gyártott konzervek ízesítésére, vitaminozására, illetve tápszerek készítésére is használják. A homoktövislé narancssárga színű, íze édeskés, savanykás.

Magyarországon védett faj, állományait ne gyűjtsük!


190 biológiailag aktív komponens tartalmaz. A legfontosabb kémiai alkotórészek: vitaminok (A-karotinoidok, B-komplex, E-, F-, P- /rutin/, C-vitamin) – ez utóbbiból friss állapotban egy szem gyümölcs kb. 100 g-ot tartalmaz a termés minőségétől függően, növényi savak (alma-, ecetsav), xantofill, kriptoxantin, antociánszármazékok, kvercetinglikozida, flavonoidglikozida, flavonoid aglikonok, mannit, peonin, zsíros olajok, egyszeresen telítetlen, töbszörösen telített zsírsavak, cukor (glükóz, falaktóz, arabináz, ramnóz).


Hatás: A homoktövislé fogyasztása magas vitamintartalma miatt az egész szervezetet roborálja, fiatalítja. Ellátja a szervezetet a szükséges vitaminokkal és telítetlen zsírsavakkal. Zsíroldó hatású, fogyó- és méregtelenítő kúrák kiváló itala, elsősorban a májat regenerálja, tisztítja. Alkalmas alkoholisták elvonási tüneteinek enyhítésére, jótékony hatású hasnyálmirigy-, tüdőbetegség esetén is. Magas antioxidáns-tartalmánál fogva gátolja a daganatos sejtek képződését, sejtregeneráló, rákbetegeknek a terápia kiegészítéseként ajánlott, immunerősítő, járványok idején fogyasztva véd a fertőzésektől, csökkenti az allergiás reakciókat (szénanátha), erősíti az idegrendszert, nyugtató, stresszoldó hatású. F-vitamin-hiány miatt kialakult központi idegrendszeri zavarok esetén, főleg cukorbetegeknek ajánlott. Elősegíti a fekélyek gyógyulását (gyomor-, nyombélfekély), javítja a szív funkcióit és az erek állapotát, véd a káros UV-sugaraktól, kúraszerűen fogyasztva növeli a fizikai, szellemi teljesítőképességet, sportolóknak hasznos ital.

Alkalmazás: Napi adagja 1-2 dl homoktövislé vagy 1 kávéskanál homoktövisolaj, illetve 1-2 kapszula elfogyasztása javasolt a reggeli órákban. A gyümölcsökből készült mag- és héjőrleményt müzlikhez vagy joghurtba szórva fogyaszthatjuk.


Külsőleg: A termésből nyert zsíros olaj, mely gazdag zsírsavakban, karotinoidokban, E-vitaminban, erősen hámosító hatású, ezért alkalmas a bőrt ért sugárkárosodás (napégés, röntgensugár stb.) enyhítésére. Fagyási sebek, nehezen gyógyuló fekélyek, ekcéma kezelésére használják.

 

Keresés