Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Időszakos sántítás ellen a négy legjobb gyógynövény

Időszakos sántítás ellen a négy legjobb gyógynövény

Időszakos sántítás ellen a négy legjobb gyógynövény Az időszakos sántítás oka a szívkoszorúérgörcs következménye az alsó végtagokban. Főként időseknél fordul elő, hogy a lerakódott koleszterin dús plakkok összeszűkítik a szívkoszorúeret és ennek következményeként szívkoszorúérgöcs alakulhat ki. A szívkoszorúsérgöcs egyik tünete lehet a mellkasi fájdalom, szorító érzés, ami gyakran testmozgás során jelentkezik. Előfordulhat, hogy a lábban alakul ki és a lábikrában okoz görcsös fájdalmat, ilyenkor beszélünk időszakos sántításról. 

Az időszakos sántítás oka a szívkoszorúérgörcs következménye az alsó végtagokban. Főként időseknél fordul elő, hogy a lerakódott koleszterind ús plakkok összeszűkítik a szívkoszorúeret és ennek következményeként szívkoszorúérgöcs alakulhat ki. A szívkoszorúérgöcs egyik tünete lehet a mellkasi fájdalom, szorító érzés, ami gyakran testmozgás során jelentkezik. Előfordulhat, hogy a lábban alakul ki és a lábikrában okoz görcsös fájdalmat, ilyenkor beszélünk időszakos sántításról.

Miért fáj?

A fájdalmat az oxigénhiánya okozza, mivel a beszűkült verőerekbe nem kerül elég vér és oxigén. A keringési zavaroknál a szív- és érrendszeri megbetegedésekre jóval nagyobb figyelmet fordítunk, mivel okozhatnak agyvérzést és szívinfarktust is. Azonban nem szabad félvállról venni más keringési zavarokat sem, mivel az időszakos sántítás mozgásképtelenséghez vezethet. A 65 év felettiek mintegy 2 %-át érinti ez a betegség.

Hogyan kezelhető?

A lábban érzett fájdalom és a sántítás pihenés után magától képes elmúlni, ezért néhány napon belül újból visszanyerheti régi erejét. A gyógyulási folyamat különböző értágító gyógynövény teákkal, kapszulákkal gyorsítható, valamint rendszeres használatukkal hosszú távon megelőzhető az érelmeszesedés és az abból származó problémák.

Ginkó (Ginko biloba)

A ginkó kiváló gyógynövény időszakos sántítás ellen, mivel a verőerek tágításával javítja az alsó végtagok keringését és a szív és az agy vérellátást is. Ez az oka annak, hogy nemcsak időszakos sántítása, hanem más keringési problémára is hatékony megoldás. A ginkókivonathoz legkönnyebben kapszula formájában juthatunk hozzá. Amennyiben ginkókivonatot vásárolnánk érdemes 50:1 arányú készítményt beszerezni, amely azt jelenti, hogy 1kg kivonat 50 kg ginkó levél feldolgozásával készül. Ginkókivonat boltokban, patikákban és drogériákban is kapható. Dr. James A. Duke amerikai botanikus szerint napi kétszer 40 mg ginkó kivonat sokkal nagyobb mértékben enyhíti a görcsös fájdalmat, mint a pentoxifillin nevű gyógyszer, amit időszakos sántításra szoktak felírni. Sokan az időszakos sántításban szenvedők közül arról számoltak be, hogy a ginkónak köszönhetően 75-100%-kal hosszabb utat tudtak megtenni fájdalommentesen, mint azok, akik pentoxifillint szedtek. Utóbbi esetben mindössze 65%-al tudták növelni a fájdalommentes séta hosszát.

Galagonya (Crataegus-fajok)

Kutatások által bizonyított, hogy azoknál az embereknél, akik időszakos sántításban szenvedtek pozitív hatást értek el galagonyakivonat-injekcióval, mivel javult a keringésük és a járóképességük. Nem feltétlenül szükséges galagonya injekció annak érdekében, hogy pozitív hatást érjünk el galagonyával a testünkben. Természetgyógyászok 120-240 mg 1,8% vitexin-4-ramnozidot vagy 1% procianidin-oligomert tartalmazó kivonat szedését javasolják napi három alkalommal.

Gyömbér (Zingiber officinale)

A gyömbér kiváló gyógynövény vérrögképződés ellen, amelyről több vizsgálat kimutatta, hogy ugyanolyan hatékony, mint az aszpirin és a fokhagyma. Időszakos sántítást eredményez, ha a vérrög a lábban keletkezik, ezért érdemes a keringési zavarokat gyömbérrel kezelni vagy megelőzni.

Kövérporcsin (Portulaca oleracea)

A keringési zavarokat és az érrendszeri problémákat, sok esetben a telített zsírsav-tartalmú zsiradékok okozzák. A szív és érrendszeri problémákra jótékonyan hatnak az omega-3 zsírsavat tartalmazó olajok, amelyeket a kövérporcsin is tartalmaz. Mindemellett a kövérporcsin gazdag antioxidáns forrás, amely semlegesíti a káros szabadgyököket, vagyis azokat a molekulákat, amelyek károsítják az egészséges sejteket és érelmeszesedést okoznak. A kövérporcsin finom zöldség, amely párolva, illetve levesekbe főzve még ízletesebbé teszi az ételt.

Az oldal tetejére