Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ízületi bántalmak

 

Minden ízületi mozgás együtt jár bizonyos mértékű kopással, amelynek következtében az érintett sejtek tönkremennek, így azok pótlása szükséges.

Testtartásbeli rendellenességek esetén azonban a normál, mindennapos ízületi kopást viszonylag enyhe fokú, de folyamatosan ismétlődő ízületi traumák (sérülést okozó hatások) váltják fel. Ha a szövetek, sejtek elhasználódása meghaladja a regeneráló folyamatok kapacitását, a duzzadás és a következményes diszkomfort-érzés állandósul, krónikussá válik, és idővel más ízületekre is kiterjed. A rossz testtartás következtében az ízületek rendszerében egy veszélyes kompenzációs láncreakció indul be, amely krónikus ízületi bántalmakhoz, elhasználódáshoz vezet. Az eredmény fokozódó fájdalom és az aktivitás csökkenése.


Ízületi fájdalom akkor jelentkezik, ha az izmok a test normál felépítésének és műküdésének nem megfelelő módon mozgatják a csontokat. Ez szervezetünk fontos vészjelzése, amely mielőbbi gyógyító célú beavatkozást sürget. Ezeknek a fájdalom-jelzéseknek a figyelmen kívül hagyása vagy elnyomása az ízületi károsodás további fokozódásához vezet, hiszen a kiváltó ok folyamatosan fennáll.


A derék, a vállízületek, a nyak, a könyökízületek, a csukló, a térdek, a lábfejek stb. területén jelentkező fájdalom a legtöbb esetben rossz testtartás eredménye, amely a rendszer mozgó, teherviselő részeinek nagymérvű kopásához vezet. Valahányszor, amikor megfordulunk, teszünk egy lépést, megmozdítjuk a csuklónkat stb., a kóros helyzetben levő ízület újabb mikrotraumát szenved. Az élet a szó szoros értelmében “napi gyűrődéssé, őrlődéssé” válik, ahogy az ízület egyre inkább elkopik, mozgásai pedig fájdalmassá és gyengévé válnak, beszűkülnek.


Ha valaki arra kényszerül, hogy rendszeresen, hosszú órákon keresztül ugyanabban a testtartásban álljon vagy üljön, két különböző, destruktív folyamat indul be az ízületekben.


1.) Ízületi meszesedés

Mindenekelőtt csökken a tápláló/tisztító ízületi pumpa mechanizmus működésének hatékonysága. A sejtek tápanyagellátása romlik, a sejtműködés pedig renyhül. A porc szerkezeti integritása gyengül, az ízület kopással szembeni ellenállóképességének csökkenését és sérülésekre való fokozott hajlamot eredményezve. Ezzel egyidőben az ízületen belüli tisztító mechanizmus veszít hatékonyságából. Az ízület állapota a rozsdásodó zsanérokéhoz vagy duguló vízvezetékekéhez hasonlóvá válik: felszaporodnak a salakanyagok magában az ízületben, amely ezáltal egyre merevebbé és fájdalmasabbá válik.


2.) A normálist meghaladó fokú ízületi igénybevétel (kopás)


A másik jelenség, amivel számolni kell, hogy amint az ízület körül található testtartási izmok gyengülni kezdenek, többé már nem képesek megfelelő helyzetben megtartani az ízületet, fenntartani annak helyes strukturális és mechanikai beállítását. A szerkezetét stabilizáló elemek hiányában a lötyögő ízület hajlani, csavarodni kezd, és erősen csiszolni kezdi a porcfelszín érintett területeit. Az ebből adódó kellemetlen érzések az aktivitás csökkenéséhez vezetnek, amely a testtartási izmok gyengülése révén az ízület fokozott igénybevételét (kopást) és kellemetlen érzést - ill. fájdalmat - eredményez.


Végső soron fokozott ízületi igénybevétellel (kopással), aktivitáscsökkenéssel és a salakanyagok felszaporodásával járó ördögi kör alakul ki, megteremtve a krónikus ízület bántalmak alapját.


Az ízületi bántalmak rehabilitációs folyamatában az első lépés a megfelelő strukturális elrendezés helyreállítása az egész csont- és izomrendszerben, vagyis a megfelelő testtartás visszaállítása.


Masszázs ízületi problémák esetén


A gondosan kivitelezett masszázs – a gyulladás csökkentése és az ízület mozgékonyságának fokozása révén – igen jótékonyan hat az ízületei betegségek minden típusára.


Ha ízületi betegségben szenvedő embert masszíroz, kerülje azokat a területeket, amelyek forrók és duzzadtak: sose masszírozza közvetlenül a gyulladt ízületet.

A kéz masszírozásakor dolgozzon a csukló körül, a kézháton és az ujjakon a törzs irányába, hogy ezzel serkentse a nyirokáramlást.


Ha duzzadt területek vannak, az alattuk és felettük végzett masszázs két irányba hat: a keringés serkentésével mérsékli a gyulladást és a fájdalmat, továbbá a test megnyugtatásával és ellazításával jó közérzetet teremt, s ezáltal a beteg könnyebben tud megbirkózni betegségével. A kutatások szerint maga az a tudat, hogy valaki képesnek érzi magát legyőzni a betegséget, nagymértékben befolyásolja az illető állapotát.


(Forrás: www.drmassage.hu)

 

Keresés