Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ízületi betegségek, köszvény és a húsfogyasztás összefüggései

Ízületi betegségek, köszvény és a húsfogyasztás összefüggései

Ízületi betegségek, köszvény és a húsfogyasztás összefüggései

Sok összefüggés felmutatható a reumás megbetegedések és a húsfogyasztás között. Lássuk a tényeket.

 

Reumás ízületi gyulladás

A húsban és az egyéb állati eredetű táplálékokban bővelkedő étrend a szervezet túlsavasodáshoz vezet, gyulladáshajlamot idéz elő, másrészt kivonja a savasodást ellensúlyozni képes lúgos ásványi sókat az ízületi tokból és porcokból, az izmokból és a szalagokból. Mindez elősegíti a reuma kialakulását.


Hogyan segíthet a megelőzésben, a kezelésben a húsmentes táplálkozás?

A hústartalmú étrendről a vegetáriánusra vagy vegánra való átállás komoly változást eredményez a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállításában, mivel a növényi eredetű táplálékok többsége lúgos kémhatást idéz elő a belső környezetben, szemben az állati eredetű fehérjék savas kémhatást előidéző tulajdonságával. Persze itt említést kell tenni a vegetáriánus étkezés hőkezelt növényi ételeiről is, hiszen a főzés számos negatív hatást gyakorol a növényi táplálékokra: hatására csökken a vitamin és az ásványi anyagok száma, az enzimek, hormonokat és az oxigént elpusztítja, kedvez a savfelhalmozódásnak, gátolja az alapos emésztést, gyengíti az immunrendszert, valamint a test szöveteinek és sejtjeinek bioaktív elektromos töltését.

Az eleven tápláléknak nevezett (nyers vegán diéta) étrendet fogyasztó, reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek arról számoltak be, hogy fájdalmaik enyhültek, csökkentek az ízületi duzzanataik, és mérséklődött a reggeli ízületi merevségük – míg mindezek romlottak a nyers vegán diéta abbahagyása után.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden egyes reumás ízületi gyulladásos beteg meggyógyítható csupán a vegetáriánus étrenddel. Azonban a kutatások szerint ezzel jelentős mértékben javul a beteg állapota, mivel a táplálkozás önmagában képes javítani az élet minőségét, a vérvizsgálati értékeket, sőt még a gyógyszerek használatát is csökkenti. Ez utóbbi azért különösen jó hír, mivel köztudott, hogy számos gyógyszernek igen komoly mellékhatása van.

A köszvény (arthritis urica)

A köszvény oka a körülírt húgysavas lerakódás az ízületeken, inakon stb. Rohamot válthat ki a bő purintartalmú (sejtmagfehérjét felépítő nukleotid, a májban húgysavvá alakul át) étkezés. A köszvényrohamok gyakoriságának csökkenése, megszüntetése érdekében az orvosok eltiltják a beteget a hús, a húsleves, a zsigerek, a máj és a vér fogyasztásától. A köszvényes betegek 98%-ának vérében és szövetfolyadékában sok a húgysav. A magas fehérjetartalmú étrend az összes reumatikus betegséget erősíti. Azokban az országokban, ahol magas a fehérjefogyasztás – főként a hús -, leggyakoribb a rák, a köszvény, a reuma és szívbaj előfordulása.

Ízületi megbetegedésekben szenvedő betegeknek a lúgosító hatású élelmiszerek fogyasztása javasolt. Ilyenek a nyers gyümölcsök, zöldségfélék és gabonafélék.

Reisinger Orsolya - Mérlegen a vegetáriánizmus

 

Az oldal tetejére