Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kézmasszázs fontossága

Kézmasszázs fontossága

Kézmasszázs fontossága

A reflexológia tanításaira épülő alternatív gyógymód, mely az egész testre kihatással van.

 

A reflexológia tanításaira épülő alternatív gyógymód, mely az egész testre kihatással van.

1. A kéz anatómiája

Az emberi kéz feladata a manipuláció, amelyet sokféle mozgékony csont biztosít. Részei a kéztőcsontok, kézközépcsontok és az ujjpereccsontok.

A kéztő nyolc csontból áll, amelyek felső és alsó sorban helyezkednek el. Együttesen a kézhát felé domborulatot, a tenyér felé homorulatot képeznek. Ezen az oldalon vannak az ujjak hajlítóizmai, míg kézháton a feszítő ínszalagok futnak. Ezeket erős ínszalag szorítja a csontokhoz.

A kézközépcsontok száma öt. Csövescsontok, amelyek között izmok és inak feszülnek, együttesen alkotva a kézháti boltozatot.

Az ujjak száma szintén öt, az ujjak végén köröm található.

A kéztőcsontok felső sora az orsócsonthoz, az alsó sora a singcsonthoz kapcsolódik. A csukló izület fő mozgása a forgás. A kéztőcsontokat feszes izületek tartják össze, így közöttük nincsen mozgás, kivéve a hüvelykujjat, melynek nyeregizülete van és így rendkívül mozgékony. Az ujjperecek között hajlítás és feszítést biztosítanak az izületek.

2. A kéz

A kéz is felosztható 10 hosszanti irányú és 3 kereszt irányú övezetre, ugyanúgy, mint a láb.

Mindkét kézen 5-5 hosszanti övezet van, amelyek mindegyike áthalad a fejtől a kezekig, a törzsön át a lábakig minden szerven. Beosztása az ujjaknak felel meg, a hüvelykujjtól kifele a kisujjig.

Vízszintes irányú: Két vízszintes vonallal van a kéz és a láb is 3 részre osztva.

Az első zóna fölött a fejen lévő szervek és a fej tartozik ide, ez a vállöv felett van. A piramis pálya kereszteződése itt is érvényes.

A második zóna: az öv derék vonal. Ezen a területen van a mellkas és a gyomor, a kézen ez a kézközépcsontok területei. Tüdő, szív, gyomor zónák.

Harmadik Zóna: az öv derékvonaltól lefele, itt helyezkednek el a hasi – medencei szervek a kéztőcsontok területén.

3. Kézmasszázs

A kéz masszírozását hüvelykujjal végezzük, úgy, hogy az ujjhegy érintse a zónákat. A nyomás olyan erős legyen, hogy az izmokat és a zónákat érezzük, de elviselhetetlen fájdalmat ne okozzunk.

Addig masszírozzuk, amíg a kéz fájdalma enyhül. A szükséges idő általában 5-10 perc betegségtől függően.

Akut panaszoknál 5-6 kezelés, míg a krónikus betegségeknél hosszabb, 2-3 hónapos kezelés is lehet. 1-1 kezelés általában 30-40 percet vesz igénybe. Ezt lehet naponta 2-3 alkalommal is végezni. Természetesen ezek a betegségtől függőek.

4. A kéz reflexzónák elhelyezkedésének alapelvei

Az övezeti felosztás megkönnyíti a szervek beazonosítását a lábon. Függőleges övezetek a fejtől lefelé átvonulnak a testen és a

lábon. Számuk egyformán 5-5 a test két oldalán, a lábon és a kézen. A függőleges felosztás megfelel a kéz ujjaknak, segít a tájékozódásban, mert testen található szerv ugyanabban a hosszanti zónában van a lábon is.

A vízszintes övezetek száma három, azaz két vonallal osztjuk fel a testet és a kezet. Az első vonal a vállöv felső területén húzódik, a második az öv derék vonalán.

 1. övezet: a kézen a jobb és bal kéz alapizületei és az ujjak: ide tartozik a fej, a fejen levő szervek. Itt hasonlóan a piramis pályához kereszteződés tapasztalható.
 2.  
 3.  
 4. II. övezet: a vállöv alatt és a derék öv feletti rész szervei, ez a kézen a kézközépcsontoknak felel meg: mellüreg, gyomortáj, tüdő, szív, máj, stb.
 5.  
 6.  
 7. III. övezet: a gyomor öv alatti rész, ami a kézen a kéztőcsontok területe: hasi medence szervei, nemi szervek.
 8.  
 9.  
 10.  

 11. A jobb testfélen levő szervek zónái a jobb kézen, a bal testfélen levő szervek zónái a bal kézen találhatók. A középen elhelyezkedő szervek zónái a kéz belső oldalán, illetve mindkét kézen helyzetüknek megfelelően megtalálhatók. Például a felszálló vastagbél a bal kézenn, a haránt vastagbél mindkét kézen, a leszálló vastagbél a jobb kézen található meg.
 12. A páros szervek mindkét kézen megtalálhatók: vese, szem, petefészek. Vannak mélyebben fekvő és a felszínhez közelebbi zónák, így alakulnak ki a zóna átfedések. A fejen levő szervek zónái kereszteződnek a kézen is.

 13. 5. Elváltozások a kézen

 14. A kéz elváltozásai nem olyan hangsúlyozottak, mint a lábnál. Ennek ellenére fontosságuk nagy, mert akadályozzák a kéz mozgását, manipulációját, valamint a masszírozásnál is oda kell figyelni rájuk.
 15. A legfontosabb elváltozások:


 16. 1. Bőrkeményedés oka: az erős és egyoldalú fizikai munka. Kezeléséhez a kézfelületet jól kiáztatjuk, habkővel megdörzsöljük, bekrémezzük és cérna zoknit húzunk rá.

 17. 2. Tyúkszem oka: vitamin és ásványianyag hiányos táplálkozás, szaru felhalmozódásból a szarucsap nyomja a csonthártya idegvégződését. Fokhagyma kezelés, tapasz.
 18. 3. Körömgomba oka: rossz anyagcsere, méreganyag felhalmozódás a szervezetben, rosszul szellőző, műszálas védőfelszerelés, fertőzés, energia hiány a meridiánban. Tölgyfakéreg és üröm főzettel naponta háromszor bedörzsöljük a lábat. Propoliszos kenőcs, svéd csepp.
 19. 4. Ujjperec, vagy ujj hiány oka: munkahelyi baleset, főleg falun jellemző, hogy a fűrészgép több férfinak is levitte néhány ujjperecét.

 20. 6. A masszázsfogások elméleti tudnivalói – alapfogások

 21. Simító masszázs: a leggyakoribb fogás. A bemelegítés, a kezelés és a levezetés során is használatos, de alkalmazzuk a relaxáló kezelés közben is. A nagy simítások a test felé irányulnak. Hatásuk lazító, levezető, harmonizáló. Az érzékenyebb zónák masszírozása után is mintegy levezetésként alkalmazzuk.

  Váltott fogás: a két hüvelykujjal felváltva masszírozunk, mint például a vese zónánál.

 22. Szembe fogás:
  hüvelyk-, vagy mutatóujj begyével végezzük. A többi ujj a lábat alátámasztja, míg szemből apró kis mozgásokkal masszírozunk. Általában kis területű zónáknál alkalmazzuk, mint például epehólyag.

 23. Körkörös-masszázs: az ujjbegy körkörös mozgást végez a kezelendő területen, például méh, prosztata.

  Kihúzó masszázs:
  a hüvelykujj oldalával egy folyamatos mozdulattal húzunk végig a zónán, például húgyvezeték, nyelőcső, csuklyásizom.

 24. Vízszintes oda-vissza irányú masszázs: hüvelyk-, vagy mutatóujjal masszírozzuk, például a torok, szem, fül.

 25. Oldalfogás: hüvelykujjunk a talpra merőleges, széles, nagy felületű zónáknál alkalmazzuk, mint például tüdő, vékonybél. A mozgás a nagy felület miatt lehet egymás melletti, mint a gyomornál is. de így masszírozzuk a szívet, a májat.

 26. 7. A masszázsfogások elméleti tudnivalói – speciálisfogások


 27. Rezegtető masszázs: mindkét mutatóujjunkat a kezelendő zónára tesszük és rezegtetjük. Az altaest nyirok területeinél lehet alkalmazni.

 28. Csípő fogás: a mutató és hüvelykujj közé fogjuk a fej nyirokutainak területét, és csípésszerű mozdulattal jobbra-balra elmozdulva kezeljük.

 29. Morzsolgatás:
  a homloküreg zónáinál alkalmazzuk az ujjhegyeken.

 30. Lépegető masszázs: a vastagbél felszálló ágát szoktuk így masszírozni. Az ujjbeggyel egy kicsit felfelé lépünk, lefelé nyomunk. A gerinc zónájánál is alkalmazható a farokcsonttól indulva fölfelé.

 31. Nyomófogás:
  erős fájdalomnál, görcsnél a fájó részre rányomunk a hüvelykujjunkkal.

 32. Fejő masszázs: a mutatóujjunk be van húzva, míg a hüvelykujjunk nyújtva. A láb külső oldalán levő zónákat (izületek) tudjuk így kezelni egyszerre alulról és felülről.

 

Az oldal tetejére