Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Klimax kezelésére a 8 legjobb gyógynövény

Klimax kezelésére a 8 legjobb gyógynövény

Klimax kezelésére a 8 legjobb gyógynövény A klimax a női változókor, amely az utolsó havi vérzés előtti, alatti és utáni időszakot jelöli. A klimax egy természetes folyamat, amin minden nő átesik az idő előrehaladtával. Ennek ellenére járhat igen kellemetlen tünetekkel. A klimax oka a hormonreceptorok elöregedése, amelyek a petefészekben találhatók. Ilyenkor a tüszőrepedés és a sárgatestérés marad el, majd ennek következtében a tüszőérés sem zajlik le, ami ösztrogénhiányt okoz. 

A klimax a női változókor, amely az utolsó havi vérzés előtti, alatti és utáni időszakot jelöli. A klimax egy természetes folyamat, amin minden nő átesik az idő előrehaladtával. Ennek ellenére járhat igen kellemetlen tünetekkel. A klimax oka a hormonreceptorok elöregedése, amelyek a petefészekben találhatók. Ilyenkor a tüszőrepedés és a sárgatestérés marad el, majd ennek következtében a tüszőérés sem zajlik le, ami ösztrogénhiányt okoz.

A klimax három fázisa

A klimax három fázisra különíthető el. Ezek közül az első a premenopauza, amit a fentebb említett tüszőrepedés és a sárgatest érés elmaradása jellemez. Ilyenkor a havi vérzés hosszabb időre abbamaradhat, majd újból jelentkezhet alvadékos vérzésekkel, amely erős fájdalommal járhat. Ez után a vérzések teljesen elmaradnak, amit perimenopauza vagy menopauza fázisnak hívunk, amelyre a minimális progeszteron- és a csökkentett ösztrogén hormon termelődés jellemző. A klimax harmadik fázisa a posztmenopauza, melynél a két női nemi hormon termelődése egyaránt minimális. A változókor második szakaszában olyan tünetek jelentkeznek, mint a hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavarok, ingerlékenység, bőr szárazság és a bőrrugalmasságának csökkenése. A posztmenopauza időszak után a tünetek fokozódhatnak és ösztrogénhiányból fakadóan kialakulhat csontritkulás, meghajlott hát, görbülő végtagok, cukorbetegség, memóriazavarok, alzheimer-kór, hajhullás, túlsúly stb.

Klimax kezelése

A klimax kezelésére sokszor progeszteron és ösztrogénpótló készítményeket ajánlanak, azonban ezeknek a szedése nem rizikómentes, hiszen növelik a méhtestrák kialakulásának kockázatát. De akkor mi a megoldás, hogyan pótolhatók a szükséges női hormonok? Dr. James A. Duke Gyógynövénypatika című könyvében számol be a fitoösztrogének jótékony hatásáról, amelyek növényi alapú hormonhatású vegyületek. Az egyik ilyen legismertebb növény a szója, ami igen elterjedt az ázsiai nők körében. Sokáig azt hitték az ázsiai nőknél azért alacsony az emlőrák kialakulása, mert zsírszegény ételeket fogyasztanak, de mára úgy tűnik a szójának és a babcsírának nagyobb szerepe van abban, hogy elkerüli őket az emlőrák. 20 dkg szójabab 300 mg izoflavont tartalmaz, amely fontos fitoösztrogén. Vizsgálatok bizonyítják, hogy azok a nők, akik rendszeresen fogyasztanak szójababot kevésbé szenvednek hüvelyi szárazságtól és hőhullámoktól. De nemcsak a szója az egyetlen fitoösztrogén, amely átsegíthet a klimax időszakában, lássuk mi segíthet még:

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

A szójában található izoflavonokhoz hasonlóan az édesgyökérben lévő glicirrizin is csökkenti az ösztrogént, amikor az túl magas, illetve növeli az ösztrogén hormon termelődését, amikor túl alacsony. Az édesgyökér készítmények sok esetben tartalmaznak ánizst is, amelyek együttes hatása még inkább átsegíthet a klimax kellemetlen tünetein. A napi 5-7 g édesgyökér dózis biztonságos, ennél több már nátrium- és vízvisszatartást, káliumvesztést, valamint fejfájást okoz.

Poloskavész (Cimicifuga racemosa)

Ezt a gyógynövényt régóta használják női bajok enyhítésére, mivel ösztrogénhatású anyagokat tartalmaz. Hatékonyságának tesztelésére egy vizsgálatot is folytattak, melyben 110 változókorban lévő nő vett részt. A csapat felének placebót adtak, vagyis hatásnélküli készítményt, míg a többieket a poloskavész nevű gyógynövénnyel kezelték. Nyolc hét után a vérvizsgálatok kimutatták, hogy jelentős ösztrogénszint emelkedés volt tapasztalható azoknál a nőknél, akiket poloskavésszel kezeltek. Továbbá egy másik vizsgálatban az is kitűnt, hogy azok a nők, akik hüvelyi szárazsággal küzdöttek enyhültek a tüneteik a poloskavész alkalmazásával.

Barátcserje (Vitex agnus-castus)

Ez a gyógynövény képes szabályozni a női nemi hormonokat, ezért kifejezetten pozitív hatású klimax idején. A barátcserje növeli a luteinképző hormon termelését és gátolja a tüszőérlelő hormon kibocsátását, ezek pedig pozitív ösztrogénhatást eredményeznek.

Eper (szamóca, Fragaria-fajok) és más bórtartalmú élelmiszerek

Az ösztrogéntermelődését fokozzák a bór tartalmú élelmiszerek, egy amerikai kutatás kimutatta, hogy akár 3 mg bór is kétszeresére növelheti a vérben lévő ösztrogén mennyiséget. A legtöbb bórt tartalmazó élelmiszerek közé tartozik az eper, őszibarack, káposzta, paradicsom, gyermekláncfű, alma, spárga, füge, mák, brokkoli, körte, cseresznye, cékla, sárgabarack, ribizli, kapor, római kömény. Ezekből a zöldségekből és gyümölcsökből a megfelelő párosítással finom saláta készíthető, miközben jó eséllyel a klimax tünetei is enyhülnek.

Kínai angyalgyökér (Angelica sinensis)

A kínai angyalgyökér számos klimax okozta problémáét képes orvosolni, ilyenek a hőhullámok, hüvelyszárazság és az irritáció. Nincs rá tudományos bizonyíték miben rejlik a kínai angyalgyökér hatékonysága, de egy biztos: a népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák a menopauza enyhítésére.

Lucerna (Medicago sativa)

A lucerna fitoösztrogében gazdag növény, melynek leveléből finom tea készíthető.

Vöröshere (Trifolium pratense)

A vöröshere, akárcsak a szója izoflavont tartalmaz. Érdekesség, hogy egyes lóherefajtáknak olyan erős az ösztrogénhatása, hogy spontán vetélést okozhatnak vemhes teheneknél, ha túl sokat legelnek belőle. Egy kutatásban menopauzán átesett nők lóherét, lenmagot és szóját fogyasztottak. Ezeknél a nőknél az ösztrogén szint kimutathatóan magasabb volt, mint más nőknek.

Klimax okozta hajhullás ellen

Mivel a klimax idején csökken az ösztrogén termelődése, gyakori, hogy a tesztoszteron lesz a domináns hormon, az pedig hajhullást okozhat a fejtetőn a hajvonalánál. Ennek következtében jelentős hajhullás kezdődhet meg, ami a későbbiekben sem nő vissza. Mindezek megelőzésére a DR. IMMUN 25 gyógynövényes hajhullás és korpásodás elleni készítmények alkalmazása javasolt, melyek gyógynövényes összetétele megakadályozhatja a hajritkulást. Ebben az esetben különösen ajánlott a DR. IMMUN 25 gyógynövényes Hajcseppek, valamint továbbfejlesztett koffeines változata, amit biokávé kivonattal és koffeinnel dúsítottunk. 

Az oldal tetejére