Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kopaszodás ellen 7 kiváló gyógynövény

Kopaszodás ellen 7 kiváló gyógynövény

Kopaszodás ellen 7 kiváló gyógynövény A kopaszság 5-ből 4 férfit érint bizonyos mértékben, ami azt jelenti, hogy a férfiak 80%-a élete során test közelből is találkozik a tartós hajritkulással. Nőknél ez az arány valamivel kevesebb, hiszen a kopaszodást a férfi tesztoszteron hormonból átalakult dihidrotesztoszteron okozza, ami nőknél igencsak kis mértékben termelődik. Azonban előfordulhat, hogy a hormonegyensúly felborulásával a tesztoszteron termelődése kerül előtérbe, ami hölgyeknél is kiválthatja a kopaszságot. Ez főként klimax során vagy különböző hormonbetegségek miatt következhet be, férfiaknál viszont egyszerűen genetikai öröklődésről van szó. 

A kopaszság 5-ből 4 férfit érint bizonyos mértékben, ami azt jelenti, hogy a férfiak 80%-a élete során test közelből is találkozik a tartós hajritkulással. Nőknél ez az arány valamivel kevesebb, hiszen a kopaszodást a férfi tesztoszteron hormonból átalakult dihidrotesztoszteron okozza, ami nőknél igencsak kis mértékben termelődik. Azonban előfordulhat, hogy a hormonegyensúly felborulásával a tesztoszteron termelődése kerül előtérbe, ami hölgyeknél is kiválthatja a kopaszságot. Ez főként klimax során vagy különböző hormonbetegségek miatt következhet be, férfiaknál viszont egyszerűen genetikai öröklődésről van szó.

Hogyan alakul ki?

A kopaszodás anyai ágról örökletes hajritkulás, ami specifikusan a fejtetőn és a halántéknál jelentkezik. Idegen szóval androgén alopeciának hívjuk, melynek első tagja a férfi androgén hormonra utal, az alopecia pedig latinul a kopaszodást jelenti. Az androgénérzékeny receptorok a szőrtüszőkben mennyiségileg és elhelyezkedésüket tekintve „kódolva” vannak. Ez mindenkinél eltérő, ezért van, aki már a 20-as évei elején kopaszodni kezd, de szintén van arra is példa, aki haláláig dús hajkoronának örülhet. Az androgénérzékenységet a tesztoszteron 5-alfa-reduktáz enzimmel átalakult dihidrotesztoszeron (DHT) okozza, amely a szőrtüszőkben lévő receptorok érzékenységére a szőrtüszők miniatürizálódását váltja ki. Ennek során a hajhagymák a sorvadni kezdenek és a hajszálak eleinte elvékonyodnak, majd egyre közelebb húzódnak a fejbőrhöz és végül kihullanak. Ezt követően az elsorvadt hajhagymákból nem tud új hajszál serkenni és idővel a hajhagymák kivezető nyílása is megszűnik, melynek hatására a fejbőr kifényesedik és tartós kopaszság alakul ki. Az androgén alopeciát nem lehet visszafordítani, ezért fontos, hogy időben megtegyük a szükséges lépéseket a haj megőrzésére. Bár a géneket nem lehet szabályozni, a kopaszodás kezdete évekkel kitolható és a hajvesztés mértéke is csökkenthető a megfelelő készítményekkel.

Hajhullás ellen egyszerűen

A DR. IMMUN márka közel 15 éve foglalkozik hajhullás elleni készítmények forgalmazásával, melyek közül a 25 gyógynövényes termékcsaládot Magyarországon már három különböző rangos zsűri is elismerte. A Hajcseppek és a Hajsampon hatékonyságát a bennük található 25 gyógynövény magas tartalmú kivonata teszi lehetővé, melyek kíméletesen serkentik a fejbőr vérkeringését és stimulálják a hajhagymákat. A 25 gyógynövény közül négy kiváló gyógyfüvet Dr. James A. Duke Gyógynövénypatika című könyvében is ajánl kopaszodásra, amiről a következőkben részletesen írunk.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Napjainkban kevésbé népszerű a rozmaring olaj használata a hajkoronán, egykor viszont a nők és férfiak évezredeken át rozmaring olajjal masszírozták be a fejbőrüket a dús és egészséges haj érdekében. És milyen jól tették, ugyanis a rozmaring serkenti a hajhagymák vérellátást, amit a masszírozással még inkább fokozhatunk. A rozmaring hatékonysága hasonló a minoxidil oldathoz, amit kifejezetten hajhullásra fejlesztettek ki. Egy kutatás bebizonyította, hogy 6 hónap után a kísérletben részt vettek közül a minoxidil oldattal és a rozmaring oldattal kezelt csoport is azonos eredményességről számolt be a hajhullás megállítását illetően. Azonban a rozmaring semmilyen mellékhatást nem okozott, ellenben a minoxidil oldattal, ami bőrirritációt eredményezett. (1)

Kínai zsálya (Salvia miltiorrhiza) és orvosi zsálya (Salvia officinalis)

A népgyógyászat minkét zsálya fajtát hajvédő növényként tartja számon. Amerikában a zsályát előszeretettel alkalmazzák hajöblítőként és samponokban, mivel úgy tartják megakadályozza az őszülést, illetve hajhullást. A zsálya áldásos hatása jól ismert a szervezet más területén is, ezért biztosan nem ártunk vele, ha hajunkat is zsályával ápoljuk.

Nagy csalán (Urtica dioica)

Rudolf Fritz Weiss gyógynövénytan-professzor, a német gyógynövénykutatók egyesületének elnöke szerint a nagy csalán szerepet játszhat abban, hogy a haj tovább maradjon a fejbőrben. A csalán köztudottan serkenti a vérkeringést, ezért nagy valószínűséggel a fejbőr vérellátását is javítja, melynek hatására több oxigén és vér áramlik a hajhagymákba. A csalán másik pozitív hatása, hogy gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal van felvértezve, így segít a haj egészséges pH egyensúlyát megőrizni, amely a fejbőr gombásodásának és fertőzéses betegségeinek kialakulását gátolja. Ezek mind lehetnek diffúz hajhullás kiváltói, ezért fontos odafigyelni a fejbőr higiéniájára.

Zsurló (Equisetum-fajok)

A zsurló gazdag szelén és szilícium vegyületben, amelyek egyaránt fontosak a hajas fejbőr vérkeringésének javításában. Tea készítéskor javasolt egy teáskanálnyi zsurlót is tenni a főzethez, mellyel ezeket az értékes ásványi anyagokat bejuttathatjuk a szervezetbe. 
Dr. James A. Duke kopaszodás elleni gyógynövényekre tett javaslataiban megtalálhatók olyanok is, amelyek a DR. IMMUN 25 gyógynövényes készítményeinek receptúrájából kimaradtak. Ilyen a sáfrányos szeklice és a szezámmag is. Mindkettő a kínai orvoslásban kap kiemelt szerepet.

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius)

Ez a gyógynövény a kínai orvoslásban értágító hatású, ami igen pozitív a fejbőrt tekintve, hiszen a sáfrányos szeklice segíthet eljuttatni a szükséges tápanyagokat a hajhagymákhoz. Javasolt, hogy a sáfrányos szeklice olajat masszírozza a fejbőrébe, vagy tegyen egy keveset a samponjához.

Szezámmag (Sesamum indicum)

Albert Leung (PhD) kifejezetten ajánlja a szezámmagot hajhullásra. A szezámmag számos értékes fehérjét és zsírolajokat tartalmaz, amelyek valóban jó hatással lehetnek a fejbőrre.

Fűrészpálma (Serenoa repens)

A fűrészpálma mellett erősen szól az a tény, hogy ez a gyógynövény képes gátolni a tesztoszteron átalakulását DHT-vá, ami a szőrtüszők miniatürizálódását okozná. A DHT-nak szerepe van a prosztata megnagyobbodásában is, ezért mindenképp javasolt valamilyen úton mérsékelni a DHT termelődését. A fűrészpálma erre tökéletesen alkalmas, érdemes kipróbálni!

Miért érdemes természetes vegyületekhez fordulni?

Számos készítmény létezik már a kopaszodás megakadályozására tabletta és oldat formájában is. De arról csak kevesen tudnak milyen mellékhatásokat okoznak a csodát ígérő készítmények. A hajhullást megakadályozó gyógyszerek többsége hormon tartalmú, amelyek olyan problémákat okozhatnak, mint a prosztata megnagyobbodása, spermium csökkenés, vizelési problémák és a nemi vágy csökkenése. Ezek mind rendkívül negatív hatással vannak az egészséges szexuális életre ezért nem javasolt az alkalmazásuk. Ezzel szemben a minoxidil oldat helyileg alkalmazandó a problémás területe, ugyanakkor okozhat bőrirritációt, pattanásokat, valamint viszketést és égő érzést. Hatékonysága vitatott, hiszen csak addig mérsékli a kopaszodást, amíg rendszeresen használják az oldatot. A minoxidil oldat elhagyásával a kopaszság újból jelentkezik. 

Az oldal tetejére