Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Korpásodás ellen a legjobb gyógynövények

Korpásodás ellen a legjobb gyógynövények

Korpásodás ellen a legjobb gyógynövények Dr. James A Duke botanikus, a Gyógynövénypatika című könyv írója állítja, hogy biotin gazdag étrendjének köszönhetően egész életében nem volt problémája a korpával. De valóban köze van a tápanyagoknak és az elfogyasztott élelmiszereknek a fejbőr állapotához? Cikkünkben Dr. James A Duke korpásodás elleni gyógynövényekre tett javaslata alapján utánajárunk, hogy melyek azok a gyógynövények, amik segíthetnek a fejbőr egészségi állapotában. 

Dr. James A Duke botanikus, a Gyógynövénypatika című könyv írója állítja, hogy biotin gazdag étrendjének köszönhetően egész életében nem volt problémája a korpával. De valóban köze van a tápanyagoknak és az elfogyasztott élelmiszereknek a fejbőr állapotához? Cikkünkben Dr. James A Duke korpásodás elleni gyógynövényekre tett javaslata alapján utánajárunk, hogy melyek azok a gyógynövények, amik segíthetnek a fejbőr egészségi állapotában.

Mitől korpásodik a haj?

A korpának alapvetően két típusát különböztetjük meg, az egyik a száraz kopra, a másik pedig a zsíros korpa. Előbbi talán könnyebben kezelhető, hiszen a fejbőr kiszáradásáról van szó, amin tápláló olajok használatával segíthetünk. Ebben az esetben érdemes a korpát kiváltó körülményeket is megvizsgálni, esetleg sampont váltani, ha az túlságosan szárító hatású vagy mellőzni a gyakori hajmosást. Előfordulhat, hogy különböző vitaminok pótlására van szükség, tekintve, hogy a C-vitamin-, B-vitamin- és a kollagénhiány is tud bőrszárazságot okozni. Ezt alátámasztja Dr. James A Duke állítása is, aki a kellő biotin bevitelre esküszik. Ennél már összetettebb probléma a zsíros korpa, amely mögött állhat a Malassezia élesztő vagy a pityrosporum ovale nevű gomba elszaporodása. A bőr és a fejbőr egyaránt rendelkezik egy mikroorganizmussal, amelyhez különböző gombák tartoznak. A fejbőr pH értékének felborításával a fejbőr mikroorganizmusa megváltozhat, amely jó táptalajt biztosít a gombák elszaporodásának és a gyulladás létrejöttének. Ilyenkor a hámképző folyamat sebessége megváltozik és az általános 28 nap helyett kb. feleannyi idő alatt cserélődnek a hámsejtek. A gyulladás miatt a faggyúmirigyek többet termelnek és az elhalt hámsejteket megtapasztják a fejbőrön. Végeredményben a zsíros korpa ilyenkor nem hullik le, hanem megragad a fejbőrön. Ennek egyel súlyosabb típusa a seborrheás dermatitisz, amely olyan vastag korparéteget eredményez a fejbőr bizonyos területein, hogy a hajhagymák nem tudnak lélegezni és idővel ki is hullhatnak a hajszálak. A száraz korpa szintén tud hajhullást okozni, mivel a fejbőr rugalmatlan és kemény, ezért a hajszálak mindinkább húzódnak kifelé a fejbőrből. Mindemellett a száraz korpa sokszor visszaköszön a sötétebb ruhadarabokról is, amely a külső megjelenésnek sem tesz jót.

Korpa ellen hatékonyan

A népgyógyászatban számos gyógynövényből készült hajöblítő vált ismerté, többek között a diólevélből és a csalánból készült főzetek, mely előbbi a színmegújításban, utóbbi pedig a korpa és a hajzsírossága ellen segít. Ezek az olcsó mégis értékes megoldások a kor változásával kikoptak a divatból. Napjainkban a gyógynövények használata újból kezd népszerűvé válni, tekintve, hogy sokaknak a drága kencék sem tudnak maradéktalanul segíteni a különböző fejbőr problémákon. Azonban a rohanó hétköznapok vagy a belvárosra szűkült élőhely nem mindenkinek teszi lehetővé, hogy gyógynövényeket szedjen és különböző gyógyfüves öblítőket készítsen. A gyógynövények jótékony hatásáról még sem kell lemondani. A DR. IMMUN KFT hajápoló termékeinek 25 gyógynövény szolgál alapjául, melyek szinergikus kölcsönhatásban fejtik ki áldásos hatásukat a hajon. A DR. IMMUN 25 gyógynövényes termékcsaláddal komplex hajregeneráló kezelés valósítható meg. A Hajcseppekben a 25 gyógynövény 100%-os kivonata összegződik, amely segít a hajhullás és a korpásodás megszüntetésében. A Hajtápláló olaj esszenciális zsírsavaival kifejezetten a lerakódott vastag korpát képes feláztatni, ennek köszönhetően könnyebbé válik a korparéteg eltávolítása és a fejbőr hidratáltabb lesz. A 25 gyógynövényes Hajsamponnal, mind az olaj, mind a korpa könnyen eltávolítható, emellett gazdag gyógynövény kivonatot tartalmaz, amelyről aranybarna színe is árulkodik. Az intenzív hajregeneráló kúra negyedik eleme a hajbalzsam, amely a hajvégek ápolását segíti elő. Sokszor a korpa a hajvégek elvékonyodását is okozza, mivel a hajhagymákhoz nem jut kellő tápanyag és oxigén. Ilyenkor a haj sérülékennyé válik, amit a hajvégek töredezettsége követ. A 25 gyógynövényes Hajbalzsam alkotóelemei regenerálják a roncsolódott tincseket ezáltal nemcsak a fejbőr, de a hajszálak is kiemelt ápolásban részesülnek. Azok, akik szívesebben kísérleteznének különböző gyógynövényekből készült hajöblítők alkotásával, hoztunk néhány kifejezetten áldásos hatású gyógynövényt korpásodásra.

Szójabab (Glycine max) és más biotin tartalmú élelmiszerek

A szójabab rendkívül magas biotin tartalommal rendelkezik, ami valóban segíthet a korpásodás megszüntetésében. Jó hír, hogy nemcsak a szójabab, hanem a legtöbb növény tartalmaz biotint. Ezek közül még biotin tartalmát tekintve kiemelkedő a fokhagyma, ginszeng, zab, árpa, avokádó, gyapotmag, lucerna, szezámmag, kukorica, lóbab, fekete bodza.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Az édesgyökér glicirizint tartalmaz, amely minimálisra csökkenti a fejbőr faggyútermelődését. A faggyútermelés csökkentésével megakadályozható, hogy a gombák túlszaporodjanak zsíros korpát okozva ezzel a fejbőrön.

Fekete nadálytő (Symphytum officinale)

A fekete nadálytőben megtalálható az allantoin vegyület, melynek korpa ellenes tulajdonsága van.  Fekete nadálytő tinktúrát gyógynövény boltokban is beszerezhet, amit javasolt a samponba csepegtetni.

Gyömbér (Zingiber officinale) és szezám (Sesamum indicum)

A gyömbér és a szezám keverékét korpára és seborrheás dermatitiszre már az ókori Egyiptomban is használták. Javasolt 1-2 evőkanálnyi gyömbérlevet, 3 evőkanálnyi szezámolajjal és fél teáskanál citromlével elegyíteni, majd a korpás fejbőrre kenni. Valószínűleg nem ez a legolcsóbb korpa ellenes természetes megoldás, mégis pozitív hatással lehet a fejbőrre.

Közönséges bojtorján (Arctium lappa)

A bojtorján több gyógynövényes samponban is megtalálható gyógyfű. Ennek az az oka, hogy kifejezetten jótékonyan hat a korpás fejbőrre. A német fitoterapeuták elnöke Dr. Rudolf Fritz Weiss megerősíti ezt az állítást és javasolja a bojtorján alkalmazását.

Útifű (Plantago-fajok)

Az útifű szintén tartalmaz alloint akárcsak a fekete nadálytő. Az útifű legegyszerűbb alkalmazása, ha teát készít belőle és azzal öblíti le a haját.

Vérehulló fecskefű (Chelidonium majus)

A vérhulló fecskefű elsősorban a szemölcs, tyúkszem kezelésében igen hatékony mivel jótékonyan hat a száraz bőrre. Ebből adódóan a korpás fejbőrt is képes rendbe tenni, amelyre Dr. James A Duke külön receptet is ajánl. Hat csésze vízbe tegyen 1 teáskanál kálium-kloridot (konyhasópótló) majd ha feloldódott tegyen hozzá 11-12 dkg vérehulló fecskefüvet. Hagyja állni 2 órán át, majd lassú tűzön 20 percig főzze fel. Ezután szűrje le és főzze sűrűre, a sűrűsítés érdekében tegyen hozzá 240 ml glicerint. Naponta 1-2 alkalommal is hajat moshat vele ha túlzott korpa gyötri.

Ecet és almaecet.

A vegán megoldásokért rajongók körében igen elterjedt az almaecetes hajöblítés, hiszen állítólag fényesebbé és puhábbá teszi a hajat, megszünteti a korpát és a viszketést, valamint csökkenti a haj zsírosságát. Ezt tudva igazi csodaszerről van szó, amit érdemes lehet kipróbálni!

Teafa (Melaleuca-fajok)

A teafaolaj antibakteriális, fertőzés ellenes és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, ami segíthet a fejbőr pH egyensúlyának fenntartásában. Hajmosáskor ajánlott 1-2 csepp olajat a samponjához keverni a pozitív hatás érdekében. Vigyázzon, a nagy mennyiségű teafalolaj kiszáríthatja a fejbőrt, ami tovább ront a korpásodáson. 

Az oldal tetejére