Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Köszvény ellen a 13 legjobb gyógynövény

Köszvény ellen a 13 legjobb gyógynövény

Köszvény ellen a 13 legjobb gyógynövény A köszvény egy olyan ízületi betegség, amely 100.000 emberből körülbelül 840-et érint. Tehát nem a leggyakoribb betegségről van szó, mégis aki testközelből találkozik vele, kínzó fájdalmakat él át. A köztudatban él egyfajta sztereotípia a köszvényt illetően, mely szerint csak az elhízott embereknél fordul elő. Azonban ez az állítás téves, de van benne igazság, hogy a túlsúlyos embereknél gyakrabban alakul ki, hiszen az állati eredetű bensőségek pl. máj előidézheti a köszvény kialakulását. Ezt a nem kívánt betegséget alapjáratok a húgysav kristályok okozzák, amely a húgysavban lévő purinok lebontásából származó salakanyag. A purinok előfordulása gyakori csaknem minden sejtben megtalálhatók, így az állatoknál is, ezért, ha több purint juttatunk a szervezetbe nagyobb valószínűséggel fog kicsapódni az ízületeben.

A köszvény egy olyan ízületi betegség, amely 100.000 emberből körülbelül 840-et érint. Tehát nem a leggyakoribb betegségről van szó, mégis aki testközelből találkozik vele, kínzó fájdalmakat él át. A köztudatban él egyfajta sztereotípia a köszvényt illetően, mely szerint csak az elhízott embereknél fordul elő. Azonban ez az állítás téves, de van benne igazság, hogy a túlsúlyos embereknél gyakrabban alakul ki, hiszen az állati eredetű bensőségek pl. máj előidézheti a köszvény kialakulását. Ezt a nem kívánt betegséget alapjáratok a húgysav kristályok okozzák, amely a húgysavban lévő purinok lebontásából származó salakanyag. A purinok előfordulása gyakori csaknem minden sejtben megtalálhatók, így az állatoknál is, ezért, ha több purint juttatunk a szervezetbe nagyobb valószínűséggel fog kicsapódni az ízületeben. A húgysav normális esetben a vérben oldott állapotban van jelen és a vizelettel ürül. Előfordulhat, hogy a szervezet túl sok húgysavat termel és ezért nem tud megfelelően ürülni, de amiatt is kialakulhat, ha a szervezet valami ok folytán nem tudja üríteni. A húgysav ilyenkor felhalmozódik az ízületekben és duzzanatot, kipirosodást valamint gyulladást okoz. A fájdalom erőteljes, ami kb. 5-10 napon át tart, majd magától is elmúlhat. Gyakori, hogy a fájdalom olyan erőssé válik, amellyel elszenvedője orvoshoz fordul. Ebben az esetben ajánlhatnak különböző gyógyszereket, amely a megemelkedett húgysav szintet csökkentik. Azonban nemcsak ez az egyetlen módja a köszvény kezelésének. Dr. James A Duke szintén köszvényben szenvedett. A botanikus kitartó kísérletezése során közel 13 gyógynövényről állapította meg, hogy segítenek a köszvény tüneteinek enyhítésében. Cikkünkben ezeket az áldásos hatású gyógynövényeket vesszük sorra.

Zeller (Apium graveolens)

Dr. James A. Duke szerint a zeller termésből készült kivonat az egyik leghatékonyabb gyógynövény a köszvényre, mivel segít a vér húgysav szintjét a kritikus szint alatt tartani. Saját bevallása szerint hitetlenkedve próbálta ki a gyógynövény kivonatot, viszont fél éven át nem jelentkezett köszvényrohama, amely elegendő bizonyíték volt ahhoz, hogy elismerje a zeller pozitív hatását.

Édesgyökér (Glycirrhiza glabra)

Az édesgyökér kis mértékben tartalmaz húgysav termelő xantinoxidáz-gátló vegyületet, amely segíthet a csökkenteni a húgysav termelődését.

Fekete csalán (Perilla frutescens)

A fekete csalán szintén xantinoxidáz-gátló vegyületet tartalmaz azonban az édesgyökérhez képest sokkal nagyobb mértékben, hiszen négy féle XO-gátló található benne. Nem véletlen, hogy a japánok egyenesen népszerű táplálékként és gyógyszerként tekintenek rá, amit előszeretettel ültetnek éttermek környezetébe. Ezzel szemben Amerikában egyszerű gyomnövényként tartják számon. Mindenesetre bárhol is teremjen a fekete csalán, mindenhol ugyanazzal a hatékonysággal képes segíteni a köszvényes embereken.

Kurkuma (Curcuma longa)

A kurkuma gazdag kurkuminban, amely gátolja a prosztaglanidok szintézisét a szervezetben. Hasonlóan hat, mint az aszpirin és az ibuprofen, azonban fájdalomcsillapító hatása gyengébb ezekhez képest. A kurkumin fokozza a kortizol termelését a mellékvesében, ezáltal csökkenti a köszvénnyel járó gyulladást és fájdalmakat. A kurkumát használhatja főzéshez ételek ízesítésére, vagy szedheti kapszula formájában.

Ananász (Ananas comosus)

Az ananász bromelint tartalmaz, amely egy fehérjebontó enzim és képes a duzzadás lelohasztására. A bromelin gyógynövény boltokban megvásárolható, mégis inkább az ananászlé fogyasztását ajánljuk, hiszen kiváló frissítő a nyári melegben.

Avokádó (Persea americana)

Az avokádó amazoni botanikusok szerint csökkenti a húgysav szintjét a vérben. Bár ezt különböző kutatások nem tudják megerősíteni mégis érdemes tenni egy próbát, mivel az avokádó nemcsak egészséges, hanem ízletes gyümölcs is.

Cseresznye (Prunus-fajok)

Többen arról számolnak be, hogy köszvényes tüneteik napi 20-25 dkg cseresznye elfogyasztása után csökkentek. Erre kifejezetten javasolt Dr. James A. Duke receptje által egy köszvény ellenes koktél elkészítése is, amely epret, cseresznyét, kékáfonya levet, édesgyökeret, gyömbért és kurkumát tartalmaz.

Fűzfa (Salix-fajok)

A fűzfakéreg aszpirin tartalmú, mivel szalicilátokat tartalmaz, a szalicilátokból aszpirin készül, amely a fájdalomcsillapítóként funkcionál. A fűzfakéregből készült tea enyhíti a gyulladást és csökkenti a fájdalmat, valamint szalicilátok a húgysav koncentrációját is csökkentik a vérben.

Macskakarom (Uncaria-fajok)

A macskakarom áldásos hatását köszvény esetén Dr. James A. Duke egyik történetével támassza alá, amikor amazonasi utazása során nem vitte magával köszvény ellenes gyógyszerét és helyette macskakarom tablettát kezdett el alkalmazni. A macskakarom gyulladás csökkentő hatású, ezért a botanikus úgy vélte vészhelyzet esetén segíthet. Így is lett azonban a köszvény enyhítésére egy tucat tablettát kellett bevennie, amely igen sok. Tehát a macskakarom vészhelyzet esetén eredményes lehet, de hosszútávon nem helyettesítené a köszvény elleni gyógyszert.

Nagy csalán (Urtica dioica)

Egy tudományos vizsgálatból kitűnt, hogy a csalán növeli a húgysav kiválasztását, legalábbis kacsák esetében. Az állatokon végzett csalán kivonattal történő kísérlet eredménye jó ok arra, hogy köszvényrohamkor a kezelést kiegészítse csalán teával, vagy más csalán kivonattal.

Olajfa (Olea europea)

Talán többen nem tudták de az olívaolaj vizelethajtó szer, amit ősidők óta használnak. Egy 1993-ban, japán kutatók által végzett vizsgálat kimutatta, hogy napi 4 csésze olajfalevél-tea fogyasztása 3 héten át, 10-15%-al megnöveli a napi vizelet mennyiséget. Ezáltal több húgysav képes távozni a vizeleten keresztül.

Ördögkarom (Harpagophytum procumbens)

Az ördögkarom gyulladáscsökkentő hatású és csökkenti a húgysav szintjét, amely elég pozitív tulajdonság ahhoz, hogy a köszvény gyógyítására is pozitív hatással legyen. Főként injekció formájában eredményes, mivel a gyomorba kerülve veszít hatékonyságából az ördögkarom.

Zab (Avena sativa)

A zab szilíciumban gazdag növény és állítólag a belőle készített tea vizelethajtó hatású. A gyakori vizelet ürítéssel csökken a vér húgysav szintje, ezért mérséklődik az esély a köszvényroham kialakulására. Ha valaki köszvényben szenved mindenképp érdemes kipróbálnia.  

Tartalomhoz tartozó címkék: gyógynövény gyógynövények
Az oldal tetejére