Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Krónikus fáradtság szindróma ellen a legjobb gyógynövények

Krónikus fáradtság szindróma ellen a legjobb gyógynövények

Krónikus fáradtság szindróma ellen a legjobb gyógynövények Sokan azt gondolják, hogy a krónikus fáradtság, mint betegség nem is létezik, azonban 1955-ben Londonban hivatalosan is elismertek egy estet, aki krónikus fáradtságban szenvedett, vagyis Mialgiás encefalomielitisben. Egyes adatok rámutatnak milyen sokakat érint a krónikus fáradtság. Az Egyesült Királyságban 150 ezer, míg világszerte 90 millióan küzdenek ellene. A krónikus fáradtság tünetegyüttese meglehetősen összetett, közéjük tartozik például a depresszió, letargia, gyengeség, fejfájás, láz, visszatérő fertőzések, torokfájás, emésztési zavarok, súlyos kimerültség. 

Sokan azt gondolják, hogy a krónikus fáradtság, mint betegség nem is létezik, azonban 1955-ben Londonban hivatalosan is elismertek egy estet, aki krónikus fáradtságban szenvedett, vagyis Mialgiás encefalomielitisben. Egyes adatok rámutatnak milyen sokakat érint a krónikus fáradtság. Az Egyesült Királyságban 150 ezer, míg világszerte 90 millióan küzdenek ellene. A krónikus fáradtság tünetegyüttese meglehetősen összetett, közéjük tartozik például a depresszió, letargia, gyengeség, fejfájás, láz, visszatérő fertőzések, torokfájás, emésztési zavarok, súlyos kimerültség.

Mit tehetünk ellene?

Egyes statisztikák szerint a krónikus fáradtság főként a fehér középosztálybeli nőket érinti, akik munkahelyükön nagy stressznek vannak kitéve. Sok esetben a laboratóriumi vizsgálatok eredményei nem mutatnak ki különösebb problémát, ezért tapasztalatlan orvosok nem biztos, hogy felismerik a jelenséget. Ilyenkor a szakemberek allergiára gyanakodnak, vagy étrend változtatást javasolnak, utóbbi kétségkívül segíthet a szív és érrendszeri betegségek, daganatok kialakulásának megelőzésében, esetleg a túlsúly leküzdésében, amely szintén okozhat fáradtságot. Ezenkívül vannak olyan gyógynövények, amelyek szintén segíthetnek a fáradtság leküzdésében. Ezekről Dr. James A Duke Gyógynövénypatika című könyvében számol be, melyből mi is csemegéztünk.

Válogatott vírusellenes gyógynövények

A krónikus kimerültséget jól gyógyítják a vírus ellenes gyógynövények mint a kasvirág, aranygyökér, édesgyökér, citromfű és a gyömbér. Ezek együttes hatása kiemelkedő, ezért javasolt a fentebb említett gyógynövényekből teakeveréket készíteni. Naponta háromszor is ihat belőle, hogy szervezete energikusabbá váljon.

Ázsiai ginszeng (Panax ginseng) és szibériai ginszeng (tajgagyökér, Eleutherococcus senticosus)

A német E-bizottság elismerte a ginszeng eredményességét a fásultság, tehetetlenség érzése, erőtlenség és csökkentett koncentráció elleni harcban. Ez azt jelenti, hogy napi egy csésze ginszeng tea segíthet a krónikus fáradtság leküzdését. Vizsgálatok igazolják, hogy a ginszeng javítja a sportolok teljesítményét, ehhez azonban rendszeresen, naponta legalább egyszer 1 hónapon át kell fogyasztani. A ginszeng erősíti az immunrendszert, valamint energiafokozó ezért előszeretettel alkalmazzák űrhajósok és ázsiai sportolók „adaptogénként”. A ginszeng fokozza az éberséget és csökkenti a kimerültséget és a stresszt.

Kövérporcsin (portulaca oleracea) és más magnézium tartalmú élelmiszerek

A magnézium köztudottan segít az állóképesség és az energia növelésében. A kövérporcsinon kívül a zöldbab, spenót, tehén bab, fejes saláta, nagy csalán, mák, édesgyökér és koriander is magas magnézium tartalommal rendelkezik. Ezenkívül étrend-kiegészítő formájában is szedhet magnéziumot, amely szintén segít abban. hogy magnézium épüljön be a szervezetbe.

Maté (Ilex paraguayensis)

A maté jótékony hatású szellemi és fizikai fáradtság ellen, melynek fogyasztását a német E-bizottság is jóváhagyta. Azonban rendszeres fogyasztásra nem javasolt, de frissítőként jól jöhet.

Spenót (Spinacia oleracea) és más folsavtartalmú élelmiszerek

A folsavhiány gyakori jelenség, amit fontos pótolni, hiszen számos vitamin- vagy ásványi anyaghiány okozhat fáradtságot. A spenót rendelkezik folsav tartalommal, de ilyen esetben mégis eredményesebb lehet étrend-kiegészítő formájában pótolni a hiányát.

Tarackbúza (Agropyron-fajok) és más füvek.

A tarackbúza leve áldásos hatású kimerültség ellen. Ezenkívül más gabonaféle pl. árpa, zab is hasonló jótékony hatással bír.

Gyakorlati tanácsok kimerültség ellen:

Pihentető alvás. Sok esetben az alvás minősége határozza meg a szellemi frissességet napközben. A televízió, rádió, vezetéknélküli telefon képes olyan elektromágneses mezőket létrehozni a szobába, amelyek megzavarják az alvásunkat. Ezenkívül a túlzottan meleg szoba, a késői vacsorázás szintén előidézhet nyugtalanságot és éberalvást, amelyet napközben is megérzünk. Mindemellett fontos az esti rutint is kialakítani, főleg azoknak, akik nehezen alszanak el. Javasolt, hogy lefekvés előtt 2 órával már ne étkezzen és készítse szervezetét az alvásra. Ezt úgy teheti meg, ha lepihen és tv, laptop vagy legrosszabb esetben otthon végzett munka helyett inkább olvas. Az olvasás pihentető tevékenység és sokszor álmosító hatású, ezért néhány fejezet után könnyebben álomba szenderül. 

Aromaolajok. Ahogy a bevezetőben írtuk a krónikus fáradtság hátterében állhat munkahelyi stressz, amely több ízben kihat egészségi állapotunkra. Amennyiben a stressz a mindennapok részévé válik, érdemes elgondolkodni munkahelyváltáson. Azonban a hétköznapokat átvészelhetjük nyugtató hatású olajok bemasszírozásával a bőrünkbe, illetve párologtatók, felmelegített illóolaj lámpák/gyertyák alkalmazásával. A levendula, kamilla, rozmaring csökkenti a stresszt és friss, kellemes illattal tölti meg a szobát.

Anyagcsere tisztítás. Bár sokan nem is gondolnák a fáradtsághoz igenis köze van a gyomor leterheltségének. A túlzott zsíros, nehéz ételek fogyasztása csökkenti a szervezet energiaszintjét, valamint hosszabb távon érrendszeri megbetegedéseket okozhat, amely kihat a szellemi frissességre is. A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása energiát ad a szervezetnek. A tisztítókúra időszakában javasolt, hogy a húsos, nehéz ételeket felváltsuk zöldségek, folyadékok fogyasztásával. Mindezt kiegészíthetjük citromos víz, vagy salaktalanító teakeverékkel, amely szintén segít a szervezet kipucolásában.

Mozgás. Az anyagcserefolyamatok zavartalan működéséhez is elengedhetetlen a kellő mozgás, amit legegyszerűbben napi 30 perc biciklizéssel, futással vagy tornával érhetünk el. Ezenkívül a reggeli sportolás segít abban, hogy felébredjünk és a frissességet a nap további részében is megőrizzük. Estére egy produktív nap után nemcsak szellemileg, de fizikailag is elfáradunk, ami ösztönöz abban, hogy este hamarabb lefeküdjünk és reggel kipihenten ébredjünk. 

Az oldal tetejére