Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Lumbágó

 

A lumbágó a gerincoszlop alsó részének túlterhelésére vagy működési rendellenességére utaló, figyelmeztető jel. Különösen veszélyeztetettek a 25 és 50 közötti személyek, férfiak és nők egyaránt.

 

Tünetek

Átható fájdalom jelentkezik a hát alsó részén, a keresztcsont tájékán. A mozgás korlátozottá és fájdalmassá válik, a gerincoszlop torz helyzetben rögzül. A fájdalom néha olyan nagy, hogy a beteg lehajolt helyzetben megmerevedik. A hát izomzata a fájdalom következtében összehúzódik, ami tovább növeli a fájdalmat. A nevetés és a köhögés is fokozhatja a tüneteket.


Okok


A deréktáji fájdalom oka a legtöbb esetben, a porckorongokban található, melyek a szervezet öregedésével veszítenek rugalmasságukból. Amikor helytelen mozdulatok egyiket vagy másikat kimozdítják a helyükről, megnyomnak egy ideget, és ez váltja ki a fájdalmat.


Kiválthatja gyakori hajolgatás és nehéz teher helytelen emelése, rossz testtartás, hosszadalmas állás, ülés, túlsúlyosság, rossz kondíció, sérülés. Néha nagyon kis megerőltetés vagy egy rossz mozdulat is elég ahhoz, hogy lumbágót idézzen elő. A gerinc lumbális szakaszában ez a leggyakoribb akut fájdalom.

Kezelés

Pihenéssel a fájdalom fokozatosan elmúlik, mert fekvő testhelyzetben nem nehezedik teher a gerincoszlopra, így csökken a fájdalom.


Néhány esetben a lumbágót ülőidegzsába (isiász) követi. Ilyenkor valószínű, hogy az ülőidegre nyomás nehezedik, ami hetekig, hónapokig is eltarthat. Ez az állapot porckorongsérv korai jele is lehet. Sokat segíthet továbbá fájdalomcsillapítók, izomlazítók, és szükség szerint gyulladásgátlók alkalmazása, valamint fizikoterápiás kezelés.


Heveny lumbágó esetén előfordulhat, hogy az orvos kórházi kezelést rendel el. A fájdalom általában két-három hét alatt elmúlik. Az esetleges komplikációk elkerülése kedvezően befolyásolható az időben megkezdett gyógykezeléssel. Fontos a helyes testtartás, ülésmód, emelés megtanulása a kiújulás megelőzése érdekében.


Megelőzés:

  • Ha súlytöbblettel rendelkezünk, igyekezzünk megszabadulni tőle, mert nagy terhet ró a hátgerincre.
  • Amikor nehezebb súlyt kell emelnünk, egyenes derékkal tegyük; csípőnket, térdünket hajlítva ereszkedjünk le a felemelendő tárgyért. Az elemelkedéskor a comb- és farizom dolgozzon, a hátizmok csak stabilizálják a törzset.
  • Tanulás vagy munka közben ne üljünk órákon keresztül görnyedten, mert a hátgerincferdülést okozhat.
  • Kerüljük az állandó és hosszantartó egyhelyben való állást is, mivel rendkívül igénybe veszi a hátizomzatot.
  • Fizikai munka végzésekor ügyeljünk arra, hogy ne erőltessük túl magunkat.
  • Tartózkodjunk a hidegtől, a huzattól és a nedves levegőtől, mert ezek elősegíthetik a lumbágó kialakulását.
  • Erősítsük hátizmainkat tornagyakorlatokkal.
  • Sportolás előtt ne sajnáljuk az időt a bemelegítéstől!

Keresés