Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Skarlát – vörheny

 

A leggyakoribb fertőző gyermekbetegség, régi nevén vörheny. Ugyanaz a kórokozó okozza, ami a gennyes torokgyulladást, a mandulagyulladást és az ótvart: a Streptococcus pyogenes nevű baktérium.

Cseppfertőzéssel terjed, valamint használati tárgyak útján, főleg szoros közösségekben, például iskolákban, óvodákban. A betegséget nagyobb gyermekek, sőt felnőttek is elkaphatják. Sajnos, ellentétben a fertőző gyermekbetegségek többségével, a skarlátot többször is el lehet kapni, mivel nem alakul ki életre szóló védettség.

Tünetei

  • Garatgyulladás, mely torokfájással jár. A gyerek nehezen nyel és étvágytalan.
  • Láz, mely legtöbbször 39 C körüli, vagy még magasabb.
  • Hányás.
  • Kezdetben fehér lepedék a nyelven, mely később élénkpirossá válik, ezt "málnanyelvnek" nevezik.
  • Apró, vörös, bársonyos kiütések a bőrön - innen származott a betegség régi neve a vörheny. Ez elsősorban a gyerek törzsén alakul ki, és kifejezett a hajlatokban, valamint a nyomásnak kitett helyeken. Tapintásra csiszolópapírszerűek, megnyomva elfehérednek. A száj körül nem látható ilyen elváltozás, ezt "tejszakállnak" nevezik.
  • A kiütések elmúltával a bőr hámlani kezd.A betegség lefolyása


A betegség 2-4 napos - néha több - lappangás után kezdődik, kezdetben csak a láz és a kifejezett torokfájdalom kínozza a gyermeket. A láz kezdete után 2-3 nap múlva jelentkezik a vörös skarlátkiütés. A kiütések ritkán viszketnek. A betegség végén, egy-két héttel a kezdet után, a tenyéren és a talpon néha lehámlik a bőr.


Kezelés

A skarlátos gyermek gyógyszer nélkül is gyógyulhat, de antibiotikummal (a penicillin) a skarlát kifejezetten jól gyógyítható. A panaszok nagyfokú csökkenése már 12-24 óra múlva érezhető! A súlyos szövődmények lehetősége, és a könnyű gyógyíthatóság miatt, minden esetben forduljunk orvoshoz a fenti panaszok esetén.


Fontos: a gyermeknek 10 napig kell szedni az antibiotikumot, akkor is, ha néhány nap után teljesen megszűnnek a panaszai! A penicillinszedés után, nemcsak a panaszok csökkennek hamar, a fertőzőképesség is hamar múlik. Ennek ellenére legalább egy hét pihenő minden gyermeknek javasolt, ágynyugalom azonban nem szükséges. Az első napokban a nyelés nagyon fájdalmas lehet a súlyos torokgyulladás miatt, ilyenkor ügyeljünk arra, hogy elegendő folyadékot igyon a gyerek! Készítsünk, könnyen fogyasztható ételeket, például leveseket! Lázcsillapítás javasolt a jól ismert gyógyszereket, módszereket alkalmazva. Kiegészítheti a kezelést, gargarizálószer és torokfertőtlenítő használata is.


Szövődmények

A betegség legnagyobb veszélyét a szövődményei jelentik, bár általában a betegek helyes kezelés mellett szövődmények nélkül gyógyulnak. Kialakulhat reumás láz, középfülgyulladás, vesegyulladás, orrmelléküregek gyulladása, szívizomgyulladás, mely következtében súlyos életre szóló szívbetegség is kialakulhat. A vesegyulladás is hosszú távú következményekkel járhat. A skarlát veszélyes következménye lehet a reumás ízületi betegség is.

Megelőzés

A skarlát ellen még nem sikerül hatékony védőoltást feltalálni.

Keresés