Szemölcs ellen mi a megoldás?

Szemölcs ellen mi a megoldás?

A közönséges szemölcs egy olyan sok bosszúságot okozó elváltozás a bőrön, mely vírusfertőzés miatt alakul ki a test bármely részén. Az esetek többségében azonban a kézen és a talpon jelenik meg. Kellemetlenségét csak fokozza, hogy sebészi úton történő eltávolítást követően sajnos nagyon sok esetben rövid időn belül visszanő, ha nem elég mélyen távolították el. Túl mély vágás esetén viszont heg keletkezhet! Lássuk hát, mi lehet a megoldás szemölcs ellen, ha már eljutottunk arra a pontra, hogy minden áron szabadulni akarunk tőle! Cikkünkből mindent megtudhat, amit a szemölcsökről tudni érdemes, így kialakulásuk okait, és a rájuk jellemző tüneteket, sajátosságokat és az ellenük való védekezés módjait is.

(A szemölcs egyéb elnevezései: papilla verruca, papilla, verruca, wart, plantar wart, népies neve: tyúksegg. [1])

A közönséges szemölcs egy olyan sok bosszúságot okozó elváltozás a bőrön, mely vírusfertőzés miatt alakul ki a test bármely részén. Az esetek többségében azonban a kézen és a talpon jelenik meg. Kellemetlenségét csak fokozza, hogy sebészi úton történő eltávolítást követően sajnos nagyon sok esetben rövid időn belül visszanő, ha nem elég mélyen távolították el. Túl mély vágás esetén viszont heg keletkezhet! Lássuk hát, mi lehet a megoldás szemölcs ellen, ha már eljutottunk arra a pontra, hogy minden áron szabadulni akarunk tőle! Cikkünkből mindent megtudhat, amit a szemölcsökről tudni érdemes, így kialakulásuk okait, és a rájuk jellemző tüneteket, sajátosságokat és az ellenük való védekezés módjait is.

(A szemölcs egyéb elnevezései: papilla verruca, papilla, verruca, wart, plantar wart, népies neve: tyúksegg. [1])

A szemölcs kialakulásának okai

A szemölcsöket (verruca vulgaris) rendkívül könnyű elkapni, ugyanis emberről emberre terjednek. A Humán Papilloma Vírus (HPV) által okozott fertőzés következtében jönnek létre, az éppen arra fogékony egyéneken. A fertőzés esélye sokkal nagyobb azoknál, aki valamilyen egyéb bőrbetegségben, például ekcémában vagy atópiás eredetű bőrgyulladásban szenvednek. Főleg a gyengébb immunrendszerrel rendelkező gyermekeknél és fiatal felnőttkorban alakul ki, sokkal ritkábban jelenik meg idősebbek bőrén. A vírusnak több mint százféle változata van, azonban közülük csak néhányan képesek arra, hogy különböző típusú szemölcsöket hozzanak létre a testen. A bőrön található parányi sérülésen keresztül hatolnak be a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenálló képességet találnak, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképződést indítanak meg. A szemölcsök lassan növekedni kezdenek, idővel pedig láthatóvá válnak. Hajlamosak - a bőr nyirokkeringését kihasználva - a terjedésre, szóródásra (futószemölcs).  Ha valakinek szemölcse (plantar wart) van, akkor a család többi tagja is könnyen elkaphatja. Közvetlen érintkezéssel, közösen használt törülköző, vagy éppen csupán az ajtókilincs megfogása által is megtörténhet a fertőzés. A vírus a megfertőződést követően az egész szervezetben elterjed, ezért a szemölcs más helyeken is kialakulhat. A vírus lappangási ideje elég hosszú, több héttől akár 8 hónap is terjedhet. A leggyakrabban a kézfejen és a talpakon jelenik meg, ahonnan a kezelés elhanyagolása miatt, valamint vakargatás, nedvesség és akár körömrágás hatására is tovább terjedhet.[1,2,3,4,5,6]

 

Szemölcs ellen hatékony megoldás, mely évszázadok óta töretlenül bizonyít!

A legtöbb szemölcs makacsul ragaszkodó, elmúlni nem akaró bőrprobléma. Idővel ugyan magától is eltűnhet, mégis sokan joggal nem akarják ezt kivárni azok miatt a kellemetlenségek, esztétikai problémák és nem utolsó sorban gyakran az erőteljes fájdalmak miatt, amit okoznak. dr_immun_verehullo_fecskefu_kivonat_szemölcs

A szemölcs azonban nem új keletű egészségügyi probléma, és a népgyógyászat már évszázadok óta sikeresen alkalmazza a vérehulló fecskefű gyógynövényt ellene. Régi korok számtalan orvosának és botanikusának beszámolóját olvashatjuk erről az Európai kontinens legkülönbözőbb országainak fennmaradt herbáriumaiban. Ha valakinek azonban mégsem lenne elegendő érv ez a több évszázadon át kipróbált tapasztalat e nagy múltú gyógynövény alkalmazása mellett, annak ajánljuk figyelmébe napjaink szakembereinek tudományos vizsgálatait is.

A kutatók ugyanis mára már azt is kiderítették, hogy pontosan mely hatóanyagainak köszönheti szemölcsirtó képességét. Számos klinikai tanulmány számol be ugyanis arról, hogy a vérehulló fecskefű enzimeinek és nagy mértékű kelidonin (kelidonsav) tartalmának köszönhetően fehérjebontó (proteolikus) képességgel rendelkezik.[1][2] Valamint  alkaloidjai (α-allokriptopin) erőteljes vírus ellenes hatással is bírnak, ami a szemölcs esetében azért lényeges, mert vírusos fertőzés következtében alakult ki. [1][2][3][4]

Tehát a kutatások alapján kijelenthető. hogy fehérjebontó képességgel rendelkező és erőteljes vírus ellenes hatású vegyületeinek szinergikus hatása együttesen biztosíthatja e gyógynövény a szemölcs ellenes hatását. 

Válasszon rangos hazai zsűrik által több ízben díjazott, megbízható, garantált minőséget!

Rendívül büszkék vagyunk arra, hogy a DR. IMMUN® Vérehulló fecskefű kivonat kiváló minőségét 2014-ben Magyar Termék Nagydíjjal, 2018-ban Érték és Minőség Nagydíjjal ismerték el, melyek a legrangosabb díjaknak számítanak országos szinten!  Készítményünk által a vérehulló fecskefű koncentrált esszenciája könnyen csöppenthető, vagy vattás pálcika végéről egyszerűen felvihető közvetlenül a szemölcsre, így a környező egészséges bőr nem sérül. Az elhalt bőrsejteket minden egyes kezelés előtt a szemölcsről óvatosan el kell távolítani, le kell kaparni. Nem könnyű megszabadulni tőle, de nem lehetetlen feladat! Válassza Ön is a klinikailag bizonyítottan fehérjebontó és vírusellenes hatással rendelkező Vérehulló fecskefű gyógynövényt, mely már évszázadok óta sokak számára bizonyította szemölcs ellenes hatékonyságát!

 

Miért nem célszerű sokáig várni a szemölcs kezelésével?

Mivel kórokozó útján terjed, könnyen megfertőzhetünk másokat vele. Elsősorban családtagjaink, barátaink a veszélyeztettek a közös használatú tárgyak révén, azonban uszodában, fürdőben sportlétesítményekben mások is elkaphatják tőlünk, hozzájárulva ezáltal a vírus továbbterjedéséhez.

Másrészt viszont könnyen átvihetjük mi magunknak is a fertőzést a környező bőrfelületekre vagy akár újabb testrészekre is. Tulajdonképpen a test bármely pontján kialakulhat egy újabb szemölcs, ha a már meglévőnek megsérül a felszíne. Fokozottan ki vagyunk téve az önfertőzés veszélyének, ha a szemölcs olyan helyen található, ahol könnyen felsérthetjük a felszínét pl. borotvával.

 

Közönséges szemölcs kialakulása és az immunitás közötti összefüggések

A szemölcsök tehát nagyon szívósak, akár hosszú évekig is megkeserítheti az életünket, ha nem kezeljük őket. Habár a szemölcsök világszerte gyakoriak és a népességnek kb. a 10%-át érintik, a megfigyelések szerint mégis a csökkent ellenálló képességű személyeknél sokkal könnyebben megjelennek, és nehezebben is múlnak el. Csökkent immunitással rendelkeznek például:

 • az AIDS-es betegek, [1,2]
 • a szervátültetésen átesettek, akik gyógyszert szednek a szervezet ellenálló képességének csökkentésére, nehogy az új szerv kilökődjön,[3,4]
 • a kemoterápiával kezelt daganatos betegek,[5,6]
 • az egészségtelen életmódot folytatók (hiányos táplálkozás, mozgáshiány...stb.)[7]Milyen típusait különböztetik meg a szemölcsnek?

Egyes szemölcsök csoportosan helyezkednek el (mozaik szemölcsök), mások elkülönülten, önmagukban. A szemölcsöket elhelyezkedésük és alakjuk szerint osztályozzák.

 

1. Közönséges szemölcs - verruca vulgaris jellemzői 

Általában a kézen, a talpon, a térden, vagy az arcon alakul ki, de bármely részén megjelenhet, tipikusan ott, ahol gyakran éri sérülés a bőrt. Elsősorban a HPV vírus 2-es és 4-es típusa okozza, ritkább esetekben pedig az 1-es,3-as, 27-es, 29-es és 57-es típusok tehetők érte felelőssé.[1]

Az ujjak és a körmök körüli területen jön létre a periungualis szemölcs. A legtöbb gondot talán a körömágynál fejlődők okozzák, hiszen sebészi úton nagyon nehezen távolíthatók el anélkül, hogy a körömben is ne tegyen kárt az orvos.

További jellemzői:

Kerek vagy félgömb alakú, érdes felszínű növedék, melynek karfiolra hasonlító rózsái vannak. A rózsák akkor rajzolódnak ki a legjobban, ha hosszabb időre vízbe kerül és felázik. A rózsák között előfordulhatnak apró fekete pöttyök.
 • Átmérője általában 1 cm-nél kisebb, általában borsószem nagyságú.
 • Színe lehet fehér, szürke, sárga, vagy barna.
 • Általában nem fájdalmas, de ha elkezdik kapargatni, könnyen megsérül, pontszerűen vérezhet és akár be is gyulladhat.
 • Gyakori a gyengébb immunitással rendelkező 10-16 éves gyermekek és fiatalok között.
 • Egyszerre több is kifejlődhet a bőrön egymásoz közel vagy akár egymás mellett is.  [1,2,3,4,5]

 

2. Talpi szemölcs - verruca vulgaris


A talpi szemölcsöt általában a a HPV vírus 1-es típusa okozza, ritkább esetekben pedig a 2-es,3-as,4-es, 27-es és 57-es tehető érte felelőssé. Kétféle lábon megjelenő szemölcsöt különböztetünk meg:

 • befelé növő és fájdalmas, valamint a
 • mozaikszemölcs, amelyik felületesen terjed.


A talpi szemölcsök a járáskor létrejövő terhelés hatására ellapulnak, és megvastagodott bőr veszi őket körül. Hajlamosak keménnyé, lapossá, érdes felszínűvé és jól körülhatárolttá válni. Általában kiemelkedő, húsos megjelenésűek a lábháton vagy a lábujjakon. Gyakran szürkék vagy barnák, és kicsi fekete közepük van. A tyúkszemtől és a bőrkeményedéstől eltérően a talpi szemölcsök képesek számos kicsiny pontból - mintha tűszúrás miatt tennék - vérezni, mikor az orvos szikével leborotválja vagy levágja a felszínüket. Nagyon fájdalmasak lehetnek, amikor nyomás alá kerülnek a testsúly ráterhelődése miatt.
Főleg gyermekeknél és fiataloknál fordul elő nagyobb számban a talpi szemölcs. Sajnos sportlétesítményekben, uszodákban és közös zuhanyozókban nagyon könnyen ellehet elkapni, ha valakinek éppen valamilyen oknál fogva kevésbé ellenálló az immunrendszere és mezítláb közlekedik. [1,2,3,4]


3. Nemi szerveken megjelenő szemölcs (condyloma acuminatum) fő jellemzői

A magyarul hegyes függönynek, kakastaréjnak is nevezett, elsősorban nemi szerveken, valamint a húgycső és a végbélnyílás körül megjelenő kondilóma, olyan bőrelváltozás, mely szexuális kontaktus által szerzett fertőzés következtében alakul ki. Közel 90%-uk kialakulásáért a HPV vírus 6-os és 11-es típusa tehető felelőssé. Mivel rendkívül erős fertőző képességgel rendelkezik, a harmadik leggyakoribb STD (szexuális úton terjedő) megbetegedés. Amennyiben azonban egy édesanya hordozója lett a vírusnak, akkor a szülés során ő is átadhatja gyermekének.

A szemölcs alapvetően egy jóindulatú bőrelváltozás, azonban a HPV vírusnak van néhány magas onkológiai kockázatot hordozó típusa  6, 11, 16, 18, 31, és 35. Rosszindulatú elváltozás azoknál volt észlelhető, akik nemi szemölcsökkel fertőződtek és immunhiányosak. [1,2,3,4,5,6]

 • Általában kisebb, mint 1 cm.
 • Rózsaszínes, vörös vagy barna színe van.
 • Karfiolra hasonlít az alakja.
 • Kocsányon ül.

Mivel rendkívül zavaró lehet szexuális aktus alatt, fontos, hogy minél előbb eltávolításra kerüljön, hogy ne alakuljanak ki rossz pszichés berögződések révén szexuális problémák. Az átvitel idejét szinte lehetetlen feladat pontosan meghatározni, mert hosszú a lappangási ideje - akár 8 hónap is lehet. A vírus a fertőzést követően tehát jelen van a szervezetben, és ha valamilyen oknál fogva legyengül az immunrendszer, elkezdnek kialakulni a szemölcsök. [1,2]


4. Fonalas szemölcs (verruca filiformis)

Más néven lógó szemölcsnek (filiform warts) is nevezett, 2-6 mm hosszú, fehér, bőrszínű, esetleg halványbarna, keskeny, apró, végükön ecsetszerűen elágazó, fonalszerű növedékek. Általában a szemhéjon, arcon, nyakon, orrnyílásnál, szemhéjakon vagy az ajkakon helyezkednek el egyenként, vagy csoportosan. Borotválkozás miatt könnyen továbbterjednek. [1,2,3,4]


5. Lapos vagy futó szemölcs
(verruca plana)

A HPV 3-as, 10-es és 28-as típusa okozza, kevésbé gyakori, azonban kellemetlen típus, mert eléggé szapora. Gyermekeken és fiatal felnőtteken gyakoriak, általában csoportosan helyezkednek el az arcon és a kézfej háti részén. Puha, sárgásbarna, rózsaszín vagy hússzínű foltok formájában jelenik meg, és könnyen összetéveszthető más bőrbetegségekkel. Férfiak esetében a szakáll, nőkön a lábszár területén szintén gyakran jelennek meg ott, ahol a borotválkozás miatt szétterjedhetnek. [1,2,3,4,5]

 

6. Uszoda szemölcs (molluscum contagiosum)

A molluscum érintkezéssel terjed és gyermekkorban a leggyakoribb, azonban ritkább esetekben felnőtteken is kialakulhat. Elsősorban száraz bőrű gyermekek arcán, a nyakán, a karján és a lábán jelenik meg. Bőrszínű enyhe rózsaszín árnyalattal, fényes a széle, gombostűfej nagyságú növedék, közepén bemélyedéssel. Ha a felülete sérül, mert a gyermek elvakarja, könnyen átterjed más területekre is. Felnőttek esetében gyakran a nemi szervek területén alakul ki, ebben az esetben szexuális úton is továbbterjedhet. Ha sérül a felszíne és irritálttá válik, pirosas színárnyalatúra megváltozik a színe, és begyulladhat. Nagyon fontos, hogy a gyermekek semmi esetre se fürödjenek együtt, ha egyikük bőrén uszodaszemölcs jelent meg! [1,2,3,4]

 

7. Hámszemölcs, szeborreás szemölcs (verrucae seborrhoica)

Elsősorban az idősebbeket érintő hámeredetű elváltozás, mely általában 50 éves kor körül kezd megjelenni a mellkason, a háton, nyakon, kézfejen és az arcon. Fekete vagy sárgásbarna színű bőrkinövés, mely nem egy tipikus szemölcs, de mégis annak nevezik. Mivel nagyon könnyen összetéveszthető a melanómával vagy festékes anyajeggyel, mindenképpen mutassa meg orvosnak. [1,2]

 

8. Állatoktól származó szemölcsök

A HPV 7-es típusát állatoktól kaphatjuk el. A fertőzés következtében kialakuló szemölcs elsősorban a kézen és a lábon jelenik meg, mely különösen hentesek, állatorvosok, állatgondozók körében gyakran megfigyelhető. Annyira tipikus más országokban is, hogy ezt az angol nyelv hentes vírusnak: Butcher's warts-nak nevezi. [1,2]

Megelőzés

Mivel fertőzésről van szó, a szemölcsökkel kapcsolatos védelem alapja a higiénia, mellyel nagyobb eséllyel megelőzhetjük kialakulásukat. Amennyiben már rendelkezik szemölccsel, lépéseket kell tennie azért, hogy ne fertőzze meg családját és barátait. Ebben jelenthet segítséget ha:

 • rendszeresen és alaposan kezet most,
 • nem engedi, hogy kiszáradjon a bőre, és mikrosérülések jöjjenek rajta létre, ezért fontos, hogy mindig jól hidratáltan tartsa a bőrét,
 • ne rágja a körmét és a körömágyát,
 • ne kapargassa, vagdossa, harapdálja a szemölcsöt, ha már kialakult, mert könnyen tovább terjedhet,
 • senkivel se használjon közösen törölközőt,
 • fürdés után lábát törölje teljesen szárazra, főleg a lábujjak között,
 • minden nap vegyen tiszta zoknit,
 • nem viselje minden nap ugyanazt a cipőt, hogy legyen ideje a cipőnek kiszáradnia, különösen, ha nagyon izzadékony a talpa,
 • a családban ne legyen közösen használt törölköző vagy lábbeli, és mindenki kizárólag a sajátját használja,
 • viseljen kényelmes és jól szellőző cipőt, papucsot, ami nem töri fel a bőrét, sérülést okozva rajta,
 • vigyázzon arra, hogy borotválkozás közben ne vágja meg magát,
 • viseljen az uszodában és a közös zuhanyozókban papucsot,
 • a sportlétesítményekben pedig sportcipőt. [1,2,3,4]


Milyen esetekben érdemes feltétlenül orvoshoz fordulnia?


Egy szemölccsel nem feltétlenül szükséges orvoshoz fordulni, azonban a következő esetekben kifejezetten tanácsos:

 • A szervezet csökkent ellenálló képessége esetén, pl. szervátültetés vagy daganatos betegség kemoterápiás kezelése alatt.
 • Ha a szemölcs a végbélnyílás, vagy a nemi szervek környékén van. Ezeket a szemölcsöket nem lehet a fenti módszerrel kezelni.
 • Ha a szemölcs vérzik, viszket, a nagysága vagy a színe pedig megváltozott.
Tartalomhoz tartozó címkék: szemölcs Vérehulló Fecskefű kivonat