Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szezámmag csiráztatás

A szezámmagcsíra felhasználható: kenyerekbe, édességekbe, gabonamüzliként, öntetekbe, salátákba.

Szezámmag csíráztatása:
  • Áztatási idő: 4-6 óra
  • Csírahossz aratáskor: 0 cm
  • Növekedési idő: 1-2 nap
  • Apró csírák, túl hosszúra hagyva megkeseredik.

 

A szezámmag anatómiai hatása:


A magok közül a leggazdagabb ásványi anyagokban. Kalciumban például súlyarányosan gazdagabb, mint a tehéntej (hétszer annyi kalciumot tartalmaz) és vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik. Ezenkívül tartalmaz: fehérjét, B és E vitamin, zsírokat, rostot.

  • Vizsgálatok szerint az olajok közül leginkább a szezámmag olaja gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését.Dióallergiások, figyelem!

A dióra allergiások azonban tartózkodjanak a nagy mennyiségű szezámmag fogyasztásától, mert ún. keresztallergia alakulhat ki náluk.


A szezámmag eredete

A szezám (Sesamum indicum ) méteres magasságú trópusi lágyszárú növény - tehát a cím helytelen, nem fán terem a magja. Szára és levele mirigyszőrös, virágai kétajkúak, rózsaszínűek. Toktermésében megérett magvaiból készül a világhíres szezámolaj, amely zsírosolajat, B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz.

Indiából származik és a hindu mitológia szerint Yama istenség által megáldott mag a keleti világban a halhatatlanság szimbólumává vált. Indiából Kínán és Japánon keresztül nagyon hamar elterjedt az összes mediterrán országban. III. Ramszesz idején már Egyiptomban is ültették, amelyről a hieroglifákon is megemlékeztek. A római katonákkal is mézzel elkevert szezámmagot (halvát) etettek erejük és férfiasságuk növelése érdekében. Ma már nem hiányozhat Afrikából és Amerikából sem.

Kapcsolódó cikkek:

Csíráztatás Tudástár - hogyan csíráztassunk, és mit?
Csírából ételek - receptgyűjtemény
Egészséges Életmód alapjai
Rák ellen Tudástár
Alternatív gyógymódok

Keresés