Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tönkölybúza csíráztatás

A búzafűlé segít az immunrendszer felépítésében, azonban jótékony hatásai sokkal messzebbre nyúlnak. Az elvégzett tanulmányok számos rákellenes alkotórészt azonosítottak benne.

 

Az egyik ezek közül az abszcizinsav, egy növényi hormon, amely arról ismert, hogy meggátolja a mag kicsírázását, amíg az megfelelő körülmények közé nem kerül. Laboratóriumi kísérletekkel megállapították, hogy ez a sav még kis mennyiségben is elpusztítja a rák bármilyen formáját.


A búzafűlé másik rák elleni hatóanyaga a B17 vitamin ( laetrile ). Ez a vitamin célzottan csak a rákos sejteket rombolja, az egészségeseket meghagyja. Több élelmiszerben is természetes módon megtalálható lenne, de vizsgálatok szerint a mai átlagos étrend körülbelül négyszázszor kevesebb B17 vitamint tartalmaz, mint a természetes népek étrendje. Talán mondanom sem kell, hogy a rák előfordulása ezen népeknél rendkívül alacsony


Tudnunk kell azonban, hogy a rák legyőzéséhez egyéb teendőink is vannak. Akarni kell élni, és megküzdeni a betegséggel, elegendő energiára, azaz erős immunrendszerre van szükségünk. Ki kell küszöbölni azokat a dolgokat, amelyek csökkenthetik a védekező képességet, a stresszt, a feszültségeket minimálisra kell csökkentenünk és megfelelő pihenésre is szükségünk van. Étrendünkön is változtatni szükséges, kerülve a félkész, vagy főtt ételeket, át kell térnünk a tisztító hatású élő étrendre. Ebben segít a búzafű, ami képes kitisztítani a stressz és a helytelen táplálkozás mérgező lerakódásait.

 


A tönkölybúza csíráztatása:


A tönkölybúza magot sokféleképpen csíráztathatjuk. Többféle bevált módszer létezik, ezért attól amit leírunk eltérni szabad, sőt azt ajánljuk, hogy mindenki igazítsa a saját körülményeihez a módszert.


Legegyszerűbb a speciális csíráztató tálca használata. Az ebben található áztató- előcsíráztató pohárba, vagy ennek hiányában egy befőttes üvegbe öntünk kb. 2-3 marék tönköly búzafű magot. A poharat vagy az üveget feltöltjük vízzel úgy, hogy ellepje a magokat, majd még legalább 3 cm magasságú vízoszlopot rátöltünk. Erre azért van szükség, mert a vizet felvéve a magok megduzzadnak, és nem szabad, hogy ekkor szárazra kerüljenek. A lyukacsos tetőt ráhelyezve az edényt a szoba sötétebb részére helyezzük. Légmentesen lezárni nem szabad, akkor inkább hagyjuk nyitva a tetejét!


Csíráztatás menete


A magokat 12 óra pihenés után vesszük elő ismét. Ekkorra már láthatóan duzzadtabbak lettek, nem úszkálnak a vízben, kitöltik a teret. A lyukacsos tetőt szűrőként használva egyszerűen lefordítjuk a poharat, és hagyjuk kifolyni a még benne lévő vizet. Ehhez a művelethez használható bármilyen konyhai szűrő, szita, de lehetőleg ne fémet válasszunk.

Ezután ismét teleengedjük a poharat friss vízzel, és átöblítjük a magokat. Kevergetni, nyomogatni nem szabad, mert a csírakezdemények könnyen megsérülnek. Az öblítést és a víz leöntését kétszer ismételjük meg. Ezután lefordítva az edényt hagyjuk, hogy a szűrőn át kicsuroghasson a víz. Ebben az állapotban tartjuk a következő 12 órán keresztül, vagy egy éjszaka alatt. Az előcsíráztató pohár lyukacsos tetejének van pereme, de ha befőttes üveget vagy más edényt használunk, akkor ügyelnünk kell arra, hogy ne zárjuk el a külvilágtól a lefordított edényt, szabadon ki tudjon csurogni a víz, és jusson elegendő levegő a magoknak. Ha a magok nem jutnak levegőhöz, akkor az a későbbiekben a penészedésükhöz fog vezetni.


Másnap reggel helyezzük át a magokat a csíráztató tálcába. A növesztő tálcába beletesszük a lyukacsos osztott tálcát, és vékonyan elterítünk rajta egy kis tőzeget, vagy humuszban gazdag, porhanyós erdei talajt.


Magok locsolása


(A virágüzletekben, kertészetekben, benzinkútnál sokfelé kapható virágföldeket nem ajánljuk, mert tartalmazhatnak vegyszereket, termésnövelő műtrágyákat, vagy fertőző állati eredetű anyagokat.) A földön egyenletesen elterítjük a tönköly magokat úgy, hogy egymáshoz érjenek, sőt a sűrűbb fű érdekében 2 szem magasságba egymáson is lehetnek. Mikor ezzel végeztünk, akkor még egy vékony földréteget szórhatunk a tejére, éppen csak annyit, hogy a magokat nagyjából ellepje. Öntözzük meg a veteményt, de tegyük alá a tálcát, ami felfogja a vizet. Ezután fedjük le a veteményünket a barna sötétítő tálcával. Tartsuk mindig szobahőmérsékleten a veteményünket.

Csíráztató tálca hiányában hagyományos műanyag tálcákat, vagy például balkon virágláda alátétet is használhatunk, de ekkor legjobb egy lyukacsos, vagy kilyukasztott tálcába telepítenünk, és alá helyeznünk egy másikat, ami majd felfogja a vizet. Ha nem tud alul kifolyni a felesleges víz, akkor bepenészedhet a termésünk. Viszont az alsó tálcában lévő párolgó víz, és a lefedéshez használt tálca, vagy kartonpapír segítségével olyan páradús, meleg mikroklímát tudunk biztosítani, ami kedvez a csírázó növények gyors fejlődéséhez.


A továbbiakban már más dolgunk nincs is, mint gyönyörködni a gyorsan növekvő csírakezdeményekben, majd a fűben.

Naponta egyszer lehetőleg reggel öntözzük meg a veteményt kb. 2 dl vízzel, és hagyjuk, hogy a felesleg alul kicsurogjon. A második nap után levehetjük a sötétítő tálcát a tetejéről, hogy a növények fényhez jussanak, és szép zöldek legyenek.


Betakarítás:


Körülbelül 7-10 nap múlva lesz megfelelő magasságú, és minőségű a búzafű. Ekkor egy éles késsel vagy konyhai ollóval vágjuk le a füvet, minél közelebb a földhöz. A legjobb, ha azonnal lepréseljük, de ha csak később van rá szükségünk, akkor nejlonzacskóba téve hűtőben még körülbelül egy hétig eltartható.


Tipp:

  • A tönkölyt nem csak mi emberek szeretjük. A pelyva alatt nagyon jó menedéket találnak a molylepkék, és azok lárvái, petéi is. Különösen igaz ez a biotermesztésből származó magokra. Ezért azt javasoljuk, hogy a búzafű magot mindig frissen szerezzük be, és ne hagyjuk sokáig állni a már felbontott csomagot.
  • Rendszeres használat esetén nagyobb mennyiségre lehet szükségünk. Ekkor válasszuk az 1,5kg-os kiszerelésű, vagy a zsákos Hántolatlan tönkölyt. Ezek használatát kizárólag földben történő termesztésnél javasoljuk, akár szabadban, akár a szobában, csíráztató tálcán vagy cserépben.

 

Kapcsolódó cikkek:

Csíráztatás Tudástár - hogyan csíráztassunk, és mit?

Csírából ételek - receptgyűjtemény

Egészséges Életmód alapjai

Rák ellen Tudástár


Alternatív gyógymódok

Keresés