Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fájdalom ellen gyógynövényekkel

Fájdalom ellen gyógynövényekkel

Fájdalom ellen gyógynövényekkel A fájdalom érzéséhez bonyolult kémiai-biológiai út vezet, melynek során olyan anyagok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek a fájdalomreceptorokhoz kapcsolódva ingerületet váltanak ki az agyban. Fájdalomreceptorok a test minden részén vannak, kivéve a tüdőt és az agyat, ezért bármely szervben érezhetünk fájdalmat. A fájdalom között két típust különböztetünk meg. Az egyik a heveny, amely nem állandó, létrejöhet gyulladás vagy sérülés miatt, a másik az idült fájdalom, amely sokszor több hónapos időszakot jelent. Bármilyen fájdalommal is nézünk szembe muszáj kezelni, hiszen rontja az életminőséget.

A fájdalom érzéséhez bonyolult kémiai-biológiai út vezet, melynek során olyan anyagok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek a fájdalomreceptorokhoz kapcsolódva ingerületet váltanak ki az agyban. Fájdalomreceptorok a test minden részén vannak, kivéve a tüdőt és az agyat, ezért bármely szervben érezhetünk fájdalmat. A fájdalom között két típust különböztetünk meg. Az egyik a heveny, amely nem állandó, létrejöhet gyulladás vagy sérülés miatt, a másik az idült fájdalom, amely sokszor több hónapos időszakot jelent. Bármilyen fájdalommal is nézünk szembe muszáj kezelni, hiszen rontja az életminőséget.

A fájdalom kezelésére már léteznek igen hatékony fájdalomcsillapítók, hiszen sokszor egy fejfájást sem tudunk megtűrni. Az igaz, hogy a fájdalmat nem kell elviselnünk, de nem minden esetben érdemes gyógyszert szedni. Cikkünkben bemutatunk néhány fájdalomcsillapító gyógynövényt, amely igazoltan elmulasztják a fájdalmat. 

Fűzfa (Salix-fajok)

Bizonyára mindenki hallott már az aszpirinről, mint fájdalomcsillapítóról. Gondolnánk, hogy az aszpirint mintegy száz évvel ezelőtt a fűzfa kérgéből állították elő? A fűzfakéreg szalicilt tartalmaz, amely jó fájdalomcsillapító. A háború ideje alatt sok helyen alkalmazták a fűzfakéreggel való gyógyítást, ugyanis rendkívül kevés volt a gyógyszer. Ezen felbuzdulva a fűzfakérget ma is alkalmazhatjuk, ha nem szeretnénk gyógyszerekhez nyúlni. Ajánlott tea formájában fogyasztani és először csak a fehér fűz kérgével próbálkozni kisebb mennyiségben. Ugyanis fontos fokozatosan elérni azt a mennyiséget, amely ténylegesen gyógyír a panaszokra.

Piros csípős paprika (Capsicum-fajok)

A fűzfához hasonlóan a piros paprika is tartalmaz fájdalomcsillapító szalicilátokat. Emellett a piros paprika kapszaicint is tartalmaz, amely serkenti az endorfinok termelését, vagyis a szervezet természetes fájdalomcsillapító vegyületeit. A kapszaicin külsőleg alkalmazva hatásos, miben a bőrben fejti ki hatását. Előfordulhat, hogy a piros paprika irritálja a bőrt, ezért csak kisebb bőr felületen szabad kipróbálni és amennyiben nem érzékel irritációt nagyobb területen is használhatja.

Szegfűszeg (Syzygium aromaticum)

A szegfűszeget azonnali megoldásként sokan javasolják fogfájásra. Ugyanis nem minden esetben van lehetőség azonnal fogorvoshoz menni, ilyenkor javasolt szegfűszeggel enyhíteni a fájdalmat.

Borsmenta (Mentha piperita)

A metolnak érzéstelenítő hatása van. Egy kutatásban 32 fejfájással küzdő betegnek dörzsölték be a homlokát bormentával és azonnal enyhült a fejfájásuk. A borsmentát lehet illóolaj formájában is alkalmazni, de fontos növényi olajban hígítani, hogy ne okozzon bőr irritációt.

Gyömbér (Zingiber officinale)

Talán sokaknak meglepő, de a gyömbér áldásos hatással van a reumás ízületi fájdalmak, a hasi görcsök és a fejfájás enyhítésében. Egy kisérletben 56 beteget vizsgáltak, akiknek különböző betegségeik voltak, többek között reumás izületi gyulladás, artózis, fibromyalgia. A betegeket napi 2-3 teáskanálnyi gyömbérporral kezelték, majd 3 hónap után kiderült, hogy 75%-nál jelentős javulás állt be. A gyömbért külsőleg is lehet alkalmazni borogatás formájában, de fontos odafigyelni nehogy bőrirritációt okozzon.

Kurkuma (Curcuma longa)

A kurkuma jótékony hatása a benne lévő kurkumin vegyületben összegződik, ugyanis a kurkumin gyulladáscsökkentő hatású. Ez azt jelenti, hogy alkalmazható reumás ízületi fájdalmak esetén is. Ahhoz, hogy ez a kiváló gyógynövény kifejtse áldásos hatását a szerveztre a természetgyógyászok szerint napi 10 g kurkumát kellene elfogyasztani. Ez viszonylag nagy mennyiség, főleg azok számára, akik kevésbé szeretik a növény jellegzetes ízét. Számukra kapszula formájában is elérhető a kurkuma.

Levendula (Lavandula-fajok)

A levendulaolaj aktív hatóanyaga a linalool és a linalil-acetát, amelyek fájdalomcsillapító hatással bírnak. A levendulaolaj fájdalomcsillapító hatására éppen baleset közben jött rá René-Maurice Gattefossé francia parfümkémikus, akinek laboratóriumában kigyulladt a keze. Hirtelen egy tál hideg levendulaolajba tette, ami azonnal enyhítette fájdalmait és gyors sebgyógyulást eredményezett. Feltalálása olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a háború ideje alatt gyógynövény olajokkal enyhítette a sebesült katonák fájdalmait.

Ligetszépe (Oenothera biennis)

Ez a gyógynövényben magas triptofán tartalommal rendelkezik, a triptofánkiegészítők pedig csökkentik a heveny és idült fájdalmakat, valamint növelik a betegek fájdalomtűrő képességét. A természetgyógyászok előszeretettel javasolnak ligetszépe olajat cukorbetegeknél idegbántalom és idegkárosodás enyhítésére.

Mámorbors (Piper methysticum)

A mámorbors, ahogy a neve is mutatja narkotizáló hatású, de nem alakít ki függőséget ellenben a kábítószerekkel. A mámorbors mindössze zsibbadást okoz a szájban rágás közben, ezért eredményes fogfájás, szájfekély, ínygyulladás enyhítésére. Két fájdalomcsillapító vegyület található benne, az egyik a dihidrokavain a másik a dihidrometiszticin, ezek mindkét tulajdonsága összemérhető az aszpirinnel.

Napraforgó (Helianthus annuus)

A napraforgómag gazdag fenil-alanin forrásban, amely a fájdalom enyhítését elősegítő kémiai anyag. Hatékonysága abban rejlik, hogy gátolja az ekefalinok lebontását, amelyek a fájdalom érzékelésében játszanak szerepet. A fenil-alanin vegyületek az akupunktúra hatékonyságát is növelik és képesek meghosszabbítani a morfin hatását. Talán ez a legegyszerűbb kezelés a fájdalom enyhítésére, hiszen nincs más dolgunk, mint magokat rágcsálni és várni, hogy megszűnjön a fájdalom.

Eukaliptusz (Eucalyptus globulus)

Ahogy azt már sokan tudják az illóolajok segíthetnek a fájdalom leküzdésében. A levendula- és a borsmentaolajhoz ajánlott eukaliptusz olajat is adni, amely gazdag cineolban, ami a fájdalomcsillapító anyagok felszívódását segíti. Az illóolajok külsőleg alkalmazhatók és azt is fontos hígítva használni!

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Ennek a gyógynövénynek a jótékony hatását a német E-Bizottság is elismeri, sőt javasolja, hogy 2-3 teáskanál szárított rozmaringot tegyen egy csésze forróvízbe a fájdalomenyhítő tea elkészítéséhez. Egy rendszeres teafogyasztás segíthet a lelkiegyensúly fenntartásában, amely hozzájárul, hogy fizikailag is jobban érezzük magunkat. Így van ez egy kellemes, meleg fürdővel is, amit szintén javasolt rozmaringgal vagy bormenta, levendula olajjal gazdagítani a fájdalomenyhítő és a kényeztető hatás érdekében. 

Az oldal tetejére