Fekete ribizli gyógyhatása | DR IMMUN.com

Fekete ribizli gyógyhatása | DR IMMUN.com
A fekete ribizlilevél tea kiváló vizelethajtó, és gyulladásgátló hatása is van. Hólyagbántalmak esetén is fogyasztják. Érfalvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Vérnyomáscsökkentő hatású. Csökkenti a koleszterinszintet.  Visszerek okozta panaszok esetén hatásosnak bizonyul. Növeli a látásélességet. Étvágyjavító. Fekélyellenes, epe-és májpanasz ellen is hasznosítható.

fekete_ribizli_ribiszke_gyogyhatasa_ribes_nigrumFekete ribizli (Ribes nigrum)

Gyógyhatása

A fekete ribizlilevél tea kiváló vizelethajtó, és gyulladásgátló hatása is van. Hólyagbántalmak esetén is fogyasztják. Érfalvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Vérnyomáscsökkentő hatású.
Csökkenti a koleszterinszintet.  Visszerek okozta panaszok esetén hatásosnak bizonyul. Növeli a látásélességet. Étvágyjavító. Fekélyellenes, epe-és májpanasz ellen is hasznosítható.
A garat és a légcső betegségeire ajánlják. Remek nyugtató. A fekete ribizlit magas C-vitamin tartalmáért fogyasztják, és javítja a vénás keringést.

Felhasználás külsőleg

A ribizlilevél főzetéből reumás fájdalmak kiküszöbölésére készítenek borogatást. Termését használják ránctalanító krémekben. Természetes színanyagforrás.

Állapotok, amelyekben ajánlott

magas vérnyomás
érelmeszesedés
hólyagbántalom
magas koleszterinszint
vitaminhiány
reuma
vesebántalom
étvágytalanság
fekély
vérszegénység
garatbetegség
homályos látás
torokgyík
köhögés
köszvény
nyombélfekély
savtúltengés
meghűlés

 

Fekete ribizli tea készítése

10 dl forrásban lévő vízhez tegyen 5 gramm száraz levelet. Pár percig hagyja ázni, majd melegen fogyassza. Naponta 3 csészével ajánlott a bevitele.

Vízhajtó fekete ribizlilevél tea
Negyed liter vízzel forrázzon le 1 kávéskanálnyi fekete ribizli levelet. Szűrje le, majd étkezés közben fogyassza.

Vérnyomáscsökkentő fekete ribizli tea
1 csésze vízben főzzön 4 grammnyi levelet negyedóráig. Hagyja állni 20 percig, majd szűrje le. Naponta 2-3 alkalommal fogyassza ezt a teát.

Szív-és érrendszeri panaszok kezelése fekete ribizli bogyó levével
300 ml mag nélküli fekete ribizli levet ajánlott fogyasztani minden nap legalább 14 napon keresztül. Ezt a kúrát évente érdemes ismételni.

Mellékhatás, ellenjavallat

Enyhén mérgező mellékhatással rendelkezik, ha túl nagy mennyiségben kerül a szervezetbe! Felléphet székrekedés, mint mellékhatás!

Fekete ribizli hatásai röviden

Vizelethajtó, érfalvédő, koleszterinszint csökkentő, vértisztító, izzasztó, enyhe vérnyomáscsökkentő, gyulladásgátló, étvágyjavító, emésztésserkentő, roboráló.

Hatóanyagai:
Gyümölcs: vitaminok (C-B vitaminok), gyümölcssav, gyümölcscukor, pektin, nyomelemek, ásványi anyagok
Levelek: flavonoidok (kvercetin, miricetin, kempferol), illóolajok, proantocianidok, cseranyagok.

Népies neve: fekete ribiszke.

Angol neve: black currant.

Hasznos része: A fekete ribizli drogját a levele (Ribis nigri folium) adja.

Ribizlilevél gyűjtése, szedése, tárolása

A fekete ribizli leveleit a virágzás alatt érdemes szedni, a gyümölcsöket pedig nyár közepén. Hűvös helyen ajánlott a leveleket vékonyan kiteríteni és szárítani. Gyümölcsének friss fogyasztása a leghasznosabb, de fagyasztott állapotban is tárolható.

Fekete ribizli története

A görög és a római kultúra még nem fordított kimagasló figyelmet a fekete ribizli felé, azonban Szibériában, Kanadában és Európában a XV. század környékén már megkezdődött a nagy területen történő termesztése. Főként a német gyógyászatban kapott kiemelkedő helyet, a XV-XVI. századi botanikus- és orvosi könyvekben nagy sikert aratott. Először csak kolostorkertekben termesztették, innen terjedhetett el a későbbiekben. Jacobus Theodorus német patikus már alkalmazta betegségek gyógyítására az 1500-as években. Kezelte a fekete szeder segítségével a páciensek szájüregi gyulladásait, az ínyproblémákat, de a ribizli levelekből készült főzet hatásosnak bizonyult a hólyag-és epepanaszok ellen is.

Magyarországon az írásbeliségben először 1720 körül jelent meg, ribezli alakban. Ez a régi ribesz német eredetű szavunkból alakulhatott ki egy kicsinyítő képző segítségével. A magyar szó alapjául a bajor-osztrák ribise szó szolgált. 1664-ben, még mielőtt végleges alakja kialakult volna, megkapta Lippai Jánostól a Szent János szőlőcskéje nevet, amely a német megnevezés, a Johannesbeere tükörfordítása. A fekete ribizli gyümölcsét emellett gyakran nevezték még borfügének vagy kutyacseresznyének is.

Fekete ribizli botanikai leírása, termesztése  

Őshazája Európától egészen a Himalájáig terjed, illetve a Kaukázus is ide tartozik. A kőtörőfélék (Saxifragaceae) családjába tartozó cserje, kb. 150 faj tartozik a családhoz. A fás szárának magassága meghaladhatja akár a 1,5 métert is, és külön érdekesség, hogy nem találhatók rajta tövisek. A levelei általában 3 karéjjal rendelkeznek (ritkán 5-tel), és a széleik enyhén fűrészesek. A fonákok világosabb színűek, és gyéren szőrözöttek. A virágok laza, csüngő fürtöket alkotnak, a szirmaik pedig kívül zöld árnyalatúak, belül azonban piros színűek. A termése egy sokmagvú, beéréskor fekete színben játszó fürtös bogyó.

A fekete ribizli nagyon érzékeny a környezetére, ezért megfontoltan kell dönteni a termesztéséről. Leginkább a savanyú talajokat és a hűvös klímát részesíti előnyben, emellett nagy vízigénnyel is rendelkezik. Nem tűri jól a szárazságot és a túlzott napsütést, ezért, ha nem megfelelő számára az időjárás, az éghajlat, vagy a talaj, akkor hajlamos elsorvadni, esetleg a terméseit lepotyogtatni. Előfordulhat, hogy kedvező helyre ültetve is elhullajtja a bogyóit, de folyamatos szüreteléssel ez megelőzhető. Magyarországon a 1Fertő tó és Szigetköz területén található meg legnagyobb számban, leginkább termesztett formában.

,

Felhasznált irodalom
Bernáth Jenő szerkesztése: Vadon termő és termesztett gyógynövények
Gyógynövények, mint természetes gyógyanyagok
Rácz János: Gyógyhatású növények
Reader’s Digest: A természet füvészkertje
Kissné Dogossy Éva, Zsoldos Márton: A természet kincseskamrája

Tartalomhoz tartozó címkék: toc