Fogszuvasodás elleni gyógynövények

Fogszuvasodás elleni gyógynövények
A fogszuvasodás bármely életkorban jelentkezhet, azonban főként 5 és 15 éves kor között alakul ki, ezt követően csökken a fogak romlása, mivel a szervezet immunitást szerez a fogszuvasodást okozó baktériumokkal szemben. Sajnos ez nem azt jelenti, hogy utána már nem romlanak a fogak. A fogainkra életünk végéig vigyázni kell, hiszen nem nő helyette újabb. Míg a szervezet más területeken megújul, például a bőr-, izom-, szövetek újra képződnek, addig a fogzománc és a dentin nem fejlődik újra, ez pedig a fogak romlását idézi elő.

A fogszuvasodás bármely életkorban jelentkezhet, azonban főként 5 és 15 éves kor között alakul ki, ezt követően csökken a fogak romlása, mivel a szervezet immunitást szerez a fogszuvasodást okozó baktériumokkal szemben. Sajnos ez nem azt jelenti, hogy utána már nem romlanak a fogak. A fogainkra életünk végéig vigyázni kell, hiszen nem nő helyette újabb. Míg a szervezet más területeken megújul, például a bőr-, izom-, szövetek újra képződnek, addig a fogzománc és a dentin nem fejlődik újra, ez pedig a fogak romlását idézi elő.

Fogszuvasodás folyamata

A fogszuvasodásért a baktériumok tehetők felelőssé, amelyek plakkot képezve a fog felszínén megtelepednek. A bevitt ételből származó cukrot savvá alakítják, amely megmarja a fog felszínét és kioldja belőle az ásványi anyagokat. Ennek jelei a fogon fehér apró foltokban mutatkoznak meg, amely még önmagában még nem a fog romlása. Helyes fogmosási technikával, szájvizekkel és fogselyemmel lehet tenni a fogszuvasodás ellen.

Ezt az állapotot követi a zománckopás, amikor az ásványi anyagok nem tudnak visszapótlódni és a fogzománc megreped a felszín alatt. Harmadik stádiumban a szuvasodás eléri a dentint, amely már fájdalomérzésével együtt jár, ilyenkor a fog elszíneződhet többnyire barnás színűvé. Ha a fogzománc teljesen meggyengül, akkor a fog kilyukad. Ebben az állapotban mindenképp érdemes felkeresni egy fogorvost, ugyanis töméssel még biztosan megmenthető a fog.

Amennyiben hagyjuk, hogy a fogszuvasodás tovább építse le a dentint, az rövid időn belül elérheti a pulpát, ami a fog központja. Ha ezt a belső szerkezetet elérik a baktériumok, akkor erős fájdalmak közepette pusztítják az idegeket és a véredényeket, miközben gyulladás és genny keletkezik a fogban. Ilyenkor legtöbbször már csak a gyökér kezelés segíthet, amellyel még hosszú éveket nyerhet a páciens.

Az elhanyagolt fogszuvasodás eredménye, amikor a baktériumok elérik a foggyökér csúcsát és üreget képeznek a fogba. Ez átterjedhet az állkapocs csontszöveteire is gyulladást okozva. A külső tünetek az állkapocs, nyelv bedagadása, beszédnehézség és komoly fájdalom. Ha az említett fázisok egyikében sem kezelték a fogat, akkor az egyedüli megoldás a foghúzás. A fogvesztés, amellett, hogy fájdalmas a fog állandó hiányával is jár, amely befolyásolja az étkezéseket és az önfeledt nevetést is.

Gyógynövények fogszuvasodásra

A fogszuvasodás egészen a 20. századig komoly gondot okozott, mivel addig nem került sor az ivóvíz fluorozásának mesterséges szabályozására. Az orvostudomány kevésbé volt fejlett, a fogak gyógyítására mégis szükség volt. Éppen ezért a régiek a népi gyógyászathoz folyamodtak, amely a mai kor emberének is eredményes lehet.

Teacserje (Camellia sinensis)

A teacserjében több fogszuvasodás elleni vegyület is van köztük a fluorid, amely védi a fogzománcot. A legtöbb ilyen hasznos vegyület a zöld teában található, de nemcsak ezért ajánlott naponta fogyasztani. A zöld tea méregtelenít és segít a szellemi frissesség megőrzésében nap végéig. Javasolt, hogy ízesítésként adjon hozzá édesgyökeret cukor és méz helyett.

Babér (Laurus nobilis)

A babér rendkívül hatékony baktériumölő kémiai anyagot (1,8 cineol) tartalmaz, amely több fogkrémben, szájöblögetőben is megtalálható. Fogápoló vásárlása esetén ajánlott figyelni, hogy tartalmaz-e babért.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Az édesgyökér legnagyobb előnye, hogy olyan természetes édesítő, amely nem károsítja a fogakat. Emellett az indol nevű vegyület is megtalálható benne, amely tesz a fogszuvasodás kialakulása ellen.

Fogfájásfa (Zanthoxylum americanum)

Ez a gyógynövény fájdalomcsillapító hatású, amely, mint ahogy a nevében is benne van, leginkább fogfájáskor és annak megelőzésében eredményes. Hatékonysága baktériumölő tulajdonságában rejlik, amely képes elpusztítani a fogszuvasodásért felelős baktériumokat. A fogfájásfát viszonylag nehéz beszerezni, de speciális gyógynövény boltokban biztosan sikerrel járhatunk. A gyógynövényből tea készíthető, amely akár szájöblítőként is alkalmazható.

Földimogyoró (Arachis hypogaea)

Napjainkban a jóléti társadalomban szinte bevett szokás a folyamatos nassolás, főleg azoknál akik szellemi munkát végeznek. A nassolás a fogak legnagyobb ellensége ugyanis egyrészt folyamatosan lepedék képződik a fog felszínen, másrészt a megrágott étel nagyobb valószínűséggel tapad meg a fog barázdáiba. Természetesen nem lehet minden étkezés után fogat mosni és a nassolásról sem feltétlenül kell lemondani, de azt érdemes megválogatni, hogy mit rágcsálunk. A földimogyoró előnye, hogy kevésbé roncsolja a fogakat, mint a sósperec vagy aszalt gyümölcsök, csokoládé, burgonyaszirom stb. Ezzel kapcsolatban a New York állambeli Rochesterben működő Eastman Fogászati Központ végzett kutatást. Tehát ha nassolnánk valamit, válasszuk a földimogyorót, így nagyobb valószínűséggel elkerülhető a fogak kilyukadása.

Indiáncsalán (Monarda fistulosa)

Az indiáncsalán fogszuvasodás ellenes vegyületeket tartalmaz, köztük a gareniolt, amely a teacserjében is megtalálható. Azonban az indiáncsalán összehasonlítva a teacserjével körülbelül 20x annyi gareniolt tartalmaz. Ezenkívül gazdag timol nevű vegyületben, amely egy erős fertőtlenítő hatású vegyület.

Jázminpakóca (Stevia rebaudiana)

Ez a rendkívül édes, Paraguayból származó gyógynövény jól jöhet édesítőszerként cukor helyett. Európában sajnos 1990-ben vitatott okok miatt betiltották élelmiszeradalékként, majd később korlátozottan mégis engedélyezték, ennek ellenére sok helyen nem kapható. Amerikában és Japánban elterjedt a felhasználása, fogyókúrához kifejezetten eredményes lehet.

Vérzőmák (Sanguinaria officinalis)

A vérzőmákot már megemlítettük egy korábbi cikkünkben, ahol a fogínygyulladást megakadályozó gyógynövényeket vettük górcső alá. A vérzőmák hatékonysága a szanguinarin vegyületben rejlik, amely segít megakadályozni a fogkő és a lepedék képződést a fogakon. Akár nyolc napon belül kevesebb baktérium telepszik meg a fogakon a szanguinarin vegyületnek köszönhetően. Érdemes ezt a vegyületet fogkrémek, szájöblögetők összetételében is keresni, hogy a fogszuvasodás ne alakulhasson ki.

Mirha (Commiphora-fajok)

A mirha a legjobb fertőtlenítőszer a Biblia szerint, amit ősidők óta használnak. A mirhatinktúra szájöblögetésre, gargalizáláshoz egyaránt alkalmazható.

Sonorai kreozotcserje (Larrea divaricata)

A népi orvoslás a kreozotcserjét fogfájás ellen alkalmazta, majd egy kutatás során kiderült. hogy ez a gyógynövény 75 %-ban csökkenti a fogszuvasodást is. A növény egyik a dihidro-gajaretsav, amely a erős fertőtlenítő tulajdonsággal bír.

Végül ajánlunk Dr. James A. Duke receptje nyomán egy fertőtlenítő szájöblítőt, amely főként gyógynövényekből tevődik össze. A keverékhez nincs is másra szükség, mint 0,5 dl vodkára, 2 evőkanál eukaliptusz levélre, 2 ek kardamomtermésre, 2 ek rozmaringra vagy fodormentára, ezenkívül 1 ek cukornyírfára, 1 ek kakukkfűre és végül 1 ek indiáncsalánra. A kész keveréket egy üvegbe jól zárjuk le és hagyjuk állni hagyni 1 hónapig, majd szájöblögetőként alkalmazzuk.

Ha nem tudjuk vagy nem szeretnénk beszerezni a fentebb említett gyógynövényeket, akkor van egy egyszerűbb módja is fogaink ápolásának. A DR. IMMUN Fogíny és szájápoló kivonat 8 speciális gyógynövényből és propoliszból készült, amely fertőtleníti a fogakat, elpusztítja a plakk réteget képző baktériumokat, nyugtatja az ínyt és segít csökkenteni az ínygyulladást. Nagyszerű választás lehet, ha egy természetes, gyógynövényekből álló szájöblögetőt szeretne választani. 

Tartalomhoz tartozó címkék: egészség gyógynövények