Főzzük vagy forrázzuk?

Főzzük vagy forrázzuk?

A nagy kérdés, ami szinte minden teázónál felmerül, aki nemcsak élvezeti teát, hanem gyógyteát is szeretne fogyasztani. Ugyanis e kettő között különbséget kell tenni a készítési eljárás során. Gyógynövényforrázatnál a gyógynövényeket nagyjából közel negyed óráig, 20 percig kell áztatni annak érdekében, hogy a benne rejlő értékes fitovegyületek kioldódjanak a vízben. Ezt követően a forrásban lévő vízbe tett növényeket hagyni kell kiázni, majd megvárni, hogy a főzet kihűljön. Amennyiben forrón szeretnénk fogyasztani lehetőség van újra melegíteni. Az élvezeti teák hasonló eljárással készülnek, azzal a különbséggel, hogy a teakeveréket csak néhányszor mártjuk a forró vízbe.

A nagy kérdés, ami szinte minden teázónál felmerül, aki nemcsak élvezeti teát, hanem gyógyteát is szeretne fogyasztani. Ugyanis e kettő között különbséget kell tenni a készítési eljárás során.

Gyógynövényforrázatnál a gyógynövényeket nagyjából közel negyed óráig, 20 percig kell áztatni annak érdekében, hogy a benne rejlő értékes fitovegyületek kioldódjanak a vízben. Ezt követően a forrásban lévő vízbe tett növényeket hagyni kell kiázni, majd megvárni, hogy a főzet kihűljön. Amennyiben forrón szeretnénk fogyasztani lehetőség van újra melegíteni. Az élvezeti teák hasonló eljárással készülnek, azzal a különbséggel, hogy a teakeveréket csak néhányszor mártjuk a forró vízbe.

Ezzel szemben a főzés azt jelenti, hogy a gyógynövényt hozzáadjuk a vízhez és az így kapott keveréket együtt forraljuk fel 10-20 percen át. A főzés főként a gyökeres, fásszárú gyógynövényeknél célszerű, hiszen azokból nehezebb kinyerni a fitovegyületeket. A virágokból, levelekből elegendő forrázást készíteni. 

Tartalomhoz tartozó címkék: gyógynövény gyógynövények