Fülcsengés, fülzúgás ellen gyógynövényekkel

Fülcsengés, fülzúgás ellen gyógynövényekkel
A fülzúgás, vagyis a tinnitus csengő, zúgó hang hallását jelenti, amely olyan mintha a fejben csak belülről szólna, nincs külső hanghatás. A kellemetlen fülzúgás oka sokrétű lehet, de többnyire néhány napon belül elmúlik. A fülzúgás lehet szubjektív és objektív attól függően, hogy csak a páciens hallja, vagy az orvos is hallásvizsgálat során. 

A fülzúgás, vagyis a tinnitus csengő, zúgó hang hallását jelenti, amely olyan mintha a fejben csak belülről szólna, nincs külső hanghatás. A kellemetlen fülzúgás oka sokrétű lehet, de többnyire néhány napon belül elmúlik. A fülzúgás lehet szubjektív és objektív attól függően, hogy csak a páciens hallja, vagy az orvos is hallásvizsgálat során.

Az objektív fülzúgás hátterében állhatnak izomösszehúzódások vagy turbulens véráramlás, amit az orvos is hallhat. Ezzel szemben jóval gyakoribb a szubjektív fülzúgás, amit csak a páciens hall és gyakran hallás csökkenéssel is párosul. A kellemetlen tüneteket okozhatja fülzsír vagy víz, amely eltömíti a hallójáratokat. Továbbá főként időskorban a fülzúgást okozhatja agyi vérellátási zavar, illetve bármely életkorban zajkárosodás hatására is kialakulhat (például petárda, rendszeres zajok munkahelyen, sportlövészet stb.) Idesorolhatók még a különböző fertőzések, amelyek leggyakrabban a középfülgyulladás kapcsán alakulnak ki. Emellett a fülkürthurut és a hallójáratgyulladás szintén produkálhat fülzúgással járó tüneteket. Ezenkívül más fület érintő betegségek, mint a Meniére-betegség, a hallószervet támadó daganatok és a Wegener-granulomatozis is lehet fülzúgás kiváltója. Azonban ezek a betegségek nemcsak fülzúgást, de sok esetben más tünetekkel együtt járnak.

A Meniére-betegség szédüléssel és halláscsökkenéssel jelentkezhet, míg a Wegener-granulomatozis betegség főbb tünetei között jelen van az orrvérzés, nehézlégzés, fülfájás, köhögés is.

Ezenkívül vannak olyan betegségek, amelyek nem kifejezetten a fület támadják, mégis előfordulhat, hogy fülzúgást okoznak. Ezek közé soroljuk a magas vérnyomást, pajzsmirigy alulműködést és a vérszegénységet. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet fülzúgás ilyen az aszpirin, kinin és bizonyos vízhajtók.

Fülvizsgálat

Ha a fülzúgás rövid időn belül nem szűnik meg, akkor fontos orvoshoz fordulni a tünet kapcsán. A vizsgálat egy teljes fül-orr gégészeti vizsgálatot magába foglal, ahol az orvos ellenőrzi a dobhártyát, a hallójáratot feltérképezve annak lehetőségét, hogy a fülzúgást fertőzés vagy fülzsír okozza. Amennyiben szükséges, további vizsgálatok követhetik a diagnosztizálást, ilyen a hangvillapróba, amely a Rinné és a Wéber féle teszt során a halláscsökkenés súlyosságának felismerésére specializálódott.

Emellett sor kerülhet hallásvizsgálatra, amelyben a küszöbhallás és a beszédértés vizsgálatával a hallásképesség mértékét tudják meghatározni. A képalkotó vizsgálatok, mint a CT, MR vizsgálat a daganatok és a nyaki erek elváltozásának kiszűrésében segít. Emellett sok kerülhet laborvizsgálatokra is, amely egy teljes vérkép által a vérszegénység az anyagcsere betegségek és az immunrendszeri betegségek felkutatásában segít.

Hogyan kezelhető?

A fülzúgás legtöbbször a fülzsír eltávolításával, illetve a hallójárat kitisztításával eredményesen kezelhető. Továbbá mivel a fülzúgást gyakran vérkeringési zavar okozza és idegrendszeri eredetű, ezért az agy karbantartásával, illetve vértisztító és értágító készítményekkel is tehetünk a fülzúgás ellen. Erre gyógyszerek helyett érdemes kipróbálni néhány nagyszerű gyógynövényt is.

Ginkó (Ginko biloba)

A ginkó jótékony hatása egyértelműen bizonyított főleg idősebb korban, amikor a fülzúgás, szédülés és a memóriazavarok egyre intenzívebben jelentkeznek. A ginkó kifejezetten nem gyógyítja a fülcsengést, mégis az agy stimulálása miatt jó szívvel ajánlható ez a gyógynövény minden fülzúgásban szenvedő beteg részére. A ginkót legkönnyebben értrendkiegészítőként tudjuk beszerezni, amelyből naponta maximum 60-120 mg lehet beszedni, ennél több már hasmenést okozhat!

Szezám (Sesamum indicum)

A kínai orvoslásban gyakori a szezámmag ajánlása szédülés és fülzúgás ellen. Érdemes kipróbálni, hiszen a szezámmag önmagában is finom és különböző feldolgozásaiban kulináris élményt nyújt. Javasoljuk, hogy kóstolja meg a halva nevű Indiából és Közép-Ázsiából származó édességet, amely szezámmagból készül.

Aranygyökér (Hydrastis canadensis)

Az aranygyökér segíthet a tinnius gyógyításában, amelyről David Hoffmann brit gyógyfűvész számol be az egyik gyógynövényekről írt könyvében.

Kis télizöld (Vinca minor)

A kis télizöld vinkamin nevű vegyületet tartalmaz, amellyel jó eséllyel gyógyítható a fülzúgás és a Meniére-szindróma. Dr. Weiss a fülzúgás gyógyítására napi háromszor 20 mg szárított gyógynövény szedését javasolja.

Paraj (Spinacia oleracea) és más cink tartalmú élelmiszerek

Melvyn Werbach a Los-Angeles-i Kalifornia Egyetem orvosi karán a klinikai pszichiátria adjunktusa, A táplálkozás hatása a betegségekre című könyv szerzője a napi 60-120 mg cink szedését javasolja, tekintve, hogy a fülzúgás összefüggésben lehet a cinkhiánnyal. Azok, akik nem szeretnének étrendkiegészítőt szedni, javasoljuk, hogy a táplálkozás által vigyenek be a szervezetükbe több cinket. Ezt paraj, petrezselyem, kelbimbó, uborka, madzagbab, szembab, szilva és spárga fogyasztással lehet elérni. Ezekből valójában nem lehet napi 60 mg cinket bejuttatni a szervezetbe, de a folyamatos cink pótlás segíthet abban, hogy a fülzúgás később alakuljon ki és emellett még egészségesen is étkezzünk.

Poloskavész (Cimicifuga racemosa)

A poloskavész jótékony hatásáról Deb Soule, maine-i fitoterapeuta számol be egy történeten keresztül, amelyet A gyógyítás gyökerei c. könyvében osztott meg. A történet egy fuvolistáról szól, akit éveken át fülzúgás gyötört, majd elkezdte szedni a poloskavész-kivonatot és néhány héten belül a fülzúgása szinte teljesen elmúlt. Deb Soule szerint a poloskavész és a ginkó együttes kivonata még hatékonyabb a fülzúgás ellen.

Kerülendő gyógynövények:

Mint említettük az aszpirin és a kinin mellékhatásaként is jelentkezhet fülzúgás. Mivel léteznek olyan gyógynövények, amelyek ezeket a vegyületeket tartalmazzák, javasolt elkerülni a fogyasztásukat. Ilyen a fűzfakéreg, a mirtuszhangja és a réti legyezőfű, melyek mindegyike az aszpirinhez hasonló vegyületet tartalmaz. Ezenkívül javasolt kerülni a kínai fakérget, amely kinin tartalmú, illetve a rozsdás rügyű bangitát, medveszőlőt, amelyek szintén súlyosbíthatják a fülcsengést.