Ginzeng gyógyhatása | DR IMMUN.com

Ginzeng gyógyhatása | DR IMMUN.com
A ginzeng rendkívül népszerű és sokoldalú gyógynövény, melynek fogyasztása az egész szervezet számára jótékony hatással bír. Úgy tartják, hogy megfiatalítja a szervezetet, mert fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet, általános fáradtság, kimerültség esetén is hatékonyan regenerál. Kiváló választás kávé helyett, azonban nem élénkít olyan intenzíven, mint a koffein.

ginzeng_gyogyhatasai

Ginzeng (Panax ginseng)

Gyógyhatása

A ginzeng rendkívül népszerű és sokoldalú gyógynövény, melynek fogyasztása az egész szervezet számára jótékony hatással bír. Úgy tartják, hogy megfiatalítja a szervezetet, mert fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet, általános fáradtság, kimerültség esetén is hatékonyan regenerál. Kiváló választás kávé helyett, azonban nem élénkít olyan intenzíven, mint a koffein.

Vitalizáló hatását sokkal inkább rendszeres fogyasztása által lehet megtapasztalni. Azonban kávé fogyasztása mellett mégsem ajánlják, mivel együttes bevitelük emésztőrendszeri problémák kialakulásához vezethet. Sportolók vagy betegségből lábadozók is gyakran szedik táplálékkiegészítő formájában, mert fokozza az állóképességet, elősegíti a szervezet regenerációját. A köztudatban hatását tekintve a szexuális vágy fokozójaként terjedt el a leginkább, ugyanis hozzásegít az egészséges nemi élet fenntartásához a nemi erő szinten tartása által. Impotencia elleni szerek egyik gyakori összetevője, de a nőknél is növeli a libidót. Javítja az emlékező- és koncentráló képességet. Kúraszerű alkalmazása által erősíti és nyugtatja az idegrendszert. Nyákoldó hatásából fakadóan, megfázás esetén vagy krónikus tüdőbetegségekben, mint például asztma vagy szilikózis esetén is javasolják rendszeres alkalmazását. Normalizálja a vérnyomást, redukálja a vércukor-és a koleszterinszintet, de használható az érelmeszesedés megelőzésére is. Az egyik legjótékonyabb hatása a rákos, daganatos betegségek kezelésével függ össze. Kemoterápia vagy sugárterápia után történő bevitele egyrészt elősegíti a szövetek regenerálódását, másrészt csökkenti a kórosan burjánzó szövetnövekedést. Enyhe étvágyfokozó, így azoknak, akik például betegség utáni súlyveszteséget szeretnének visszaszerezni, ugyancsak kitűnő választás. Közvetetten jótékony hatással van az emésztőcsatornára, így egy könnyed léböjttel összekapcsolva fogyasztását, intenzív méregtelenítő kúra végezhető általa. Erősíti a májat és fokozza az epeműködést. Krónikus alkoholizmusban szenvedők számára javallott a bevitele májregeneráló képessége miatt. Cukorbetegek számára is kiváló választás, mert csökkenti a vércukorszintet.

Ginzeng hatása, felhasználása külsőleg

Népszerű alapanyaga bőrfiatalító kozmetikai termékeknek, amelyek célja az arcbőr vitalizálása. A ginzeng ugyanis segít a bőrhibák, gyulladások és krónikus elváltozások eltüntetésében, rugalmasabbá teszi, fiatalítja a bőrt, tehát a ráncok mélységét is redukálja.

Állapotok, amelyekben ajánlott

 

 • gyenge immunrendszer
 • stressz
 • vírusos fertőzések
 • herpesz
 • magas vércukorszint
 • alkoholizmus
 • kóros lesoványodás
 • menopauza
 • daganat
 • rossz közérzet
 • migrén
 • pangó vérkeringés
 • memóriazavar
 • asztma
 • étvágytalanság

Ginzeng tea készítése

Forraljon fel fél liter vizet. 6-10 vékony karikára vágja fel a ginzeng gyökerét, tegye a vízbe a szeleteket, és lefedve pihentesse 5 percig. A főzet erőssége függ attól, hogy mennyi ideig hagyjuk ázni a gyökérszeleteket, ezért, ha erősebb kivonatot szeretne kapni, hagyja kicsivel tovább a vízben a gyökereket. Melegen ajánlott a fogyasztása.

Ellenjavallat

Terhesség alatt tilos a fogyasztása! Magas láz, gyulladás esetén nem ajánlott a használata! Ideggyengeség, elhízásra való hajlam, kóros álmatlanság és magas vérnyomás esetén ellenjavallt az alkalmazása! Lefekvés előtt nem ajánlott a bevitele, mert túl erős a serkentő hatása, így álmatlanságot, esetenként fejfájást okozhat!

Ginzeng gyógyhatása röviden

Erősítő, vitalizáló, potencianövelő, teljesítményfokozó, roboráló, méregtelenítő, vércukorszint-csökkentő, szövetépítő, idegerősítő, szív- és immunrendszer erősítő, szellemi kapacitást növelő, rákellenes.

Hatóanyagai: szaponinok, C-vitamin, cseranyagok és ginzeng klikozidok, valamint illóolaj.

Népies neve: ginzeng, erőgyökér, embergyökér, zsen-sen, Himfy-gyökér.

Angol neve: panax.

Hasznos része: A ginzeng felhasználható drogja a gyökere.

Ginzeng története

A neve egy görög szóösszetételből ered: a pan jelentése teljes, az akoszé pedig gyógyítás. Az ókori kínaiakhoz használták először a zsen-sen megnevezést, aminek jelentése „férfi gyökér”, „embergyökér”. Ez utal a növény alakjára, amely néha valóban felveszi az emberi test körvonalait.
Több, mint ötezer éves múlttal rendelkezik, a kínaiak ugyanis ősidők óta ismerik a felhasználását és gyógyító hatását. Megtalálható az i.e. második és első század között összegyűjtött Shen-nong gyógynövénykönyvben, amelyben megkapta a „kiváló orvosság” minősítést, ami abban az időben azt jelentette, hogy huzamosabb időtartamig lehetett fogyasztani mindenféle mellékhatások nélkül. A ginzeng egyfajta csodaszerként ismert felhasználói körében. Egyes kultúrák szerint a ginzeng gyökerében isteni erő lakozik, és ez az erő átszáll a fogyasztójába. Gyűjtése szertartásos keretek között zajlott, és démonűzés céljából is alkalmazták.
A kutatók figyelmét is felkeltette ez a gyógynövény, az 1960-as évektől kezdve pedig Kínában, Oroszországban, Japánban és más, európai országokban is elkezdték tanulmányozni a hatásait. Többféle ginzenget is elkülönítettek, főként az alapján, hogy melyik milyen minőségű, és milyen hatással van különféle dózisokban az egyes panaszokra.  A sportemberek szívesen fogyasztották, mert azt tapasztalták, hogy a ginzeng segítségével rendkívüli teljesítményt tudtak produkálni.

Ginzeng gyűjtése, szedése, tárolása

A ginzeng a termesztését követő hatodik évben éri el az ideális hatáserősségét. Érdemes akár többet is várni a növekedésére, hiszen évente nagyjából csak egy centimétert növekszik. A begyűjtésének optimális időszaka a május. A szedést követően tisztítást igényel, majd száraz és hűvös helyen való szárítást.  Pincében, esetleg száraz homokba téve hosszabb időn át friss marad.

Ginzeng botanikai leírása

Őshonos növénye Ázsia északi és déli részének, valamint Észak-Amerikának. Napjainkban azonban a világ számos területén megtalálható termesztett formában. A borostyánfélék (Araliaceae) családjába tartozó évelő növény. Gyökerei kb. 20 centiméter hosszúak, emberalakra emlékeztetnek, szára sima és időnként vöröses színű, virágai pedig aprók és zöldesfehér színben játszanak. Apró, sötét bogyók a termései. A nedves, tápanyagban dús talajban fejlődnek a legkiválóbban, de kedvelik az árnyas helyeket, ligeterdőket is. Több változata is ismert, mint például a kanadai ginszeng (Panax quinquefolius), a japán ginszeng (Panax japonicus) és a hamis ginszeng (Panax pseudoginseng).

 

Felhasznált irodalom

Michael Tierra: Gyógyfüveskönyv
Reader’s Digest: A természet füvészkertje
Earl Mindell: Gyógyfüvek Bibliája
Rácz János: Gyógyhatású növények
Dr. Kmeth Sándor: Herbárium
Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet, Szabó László Gy.: Gyógynövények ismerete
Reader’s Digest: Fűszerek és gyógynövények nagykönyve
Tartalomhoz tartozó címkék: toc