Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyermekágyi emlőgyulladás / mellgyulladás

 

A szülés után támadó mellgyulladás - masztitisz, mastitis - a leggyakoribb gyermekágyi szövődmény, amely az életet ugyan nem fenyegeti, ám az anyának és az orvosnak egyaránt sok gondot okoz.

Felmérések szerint 100 anyából általában 2-3 szenved emlőgyulladása.

Kialakulásának okai lehetnek:

  • a kórházi szülészeti osztály vagy a szülőotthon hiányos higiéniai fegyeleme,
  • az anya hiányos személyi higiéniája.


Baktériumos fertőzés jön létre. A kórokozók a többnyire az újszülöttnek, az anyának vagy az ápolószemélyzetnek az orrgaratüregéből származnak, s az emlőbimbó bőrén támadó repedéseken hatolnak be az emlőbe. A bejutott baktériumok azután vagy a nyirokereken mentén terjednek tovább, s az emlő kötőszövetes állományában hoznak létre gyulladást, vagy a tejjáratokon át jutnak a tejmirigyekbe, s azokat hozzák gyulladásba.


Az emlőgyulladás tünetei:

  • láz, hidegrázás, rossz közérzet, gyengeség, fejfájás,
  • a gyulladt, megnagyobbodott emlő fájni kezd, kipirosodik
  • csomók keletkezhetnek a mellben, érzékenyen feszülnek,
  • a fájdalom a mell érintésére fokozódik.


Amikor a baktériumok a tejjáratokon keresztül árasztják el az emlőt, a gyulladás lappangva kezdődik, alig érzékelhető, enyhébb tünetekkel. Ezekkel az enyhébb panaszokkal is azonnal tanácsos orvoshoz fordulni, mert ha a kezdeti emlőgyulladást nem kezdik azonnal gyógyítani, az egy, két vagy három nap múlva beszűrődéses gyulladássá alakul át. A kezeletlen emlőgyulladás során a kisebb-nagyobb gennyes gócok nagyobb gennyel telt tályoggá olvadnak össze.


Kezelés


A betegséget általában penicillinnek és több más antibiotikumnak ellenálló baktériumtörzsek okozzák, ezért széles hatású antibiotikummal kezdik meg a kezelést. Egyidejűleg a beteg emlőből csíramentes körülmények között lefejt tejet bakteriológiai vizsgálatra küldik. Az emlőtályog sebészetileg gyógyítható, a tályog megnyitása által.


Az emlőgyulladás megelőzése

Szigorú higiéniás szabályok betartásával a betegség kialakulása megelőzhető. Szoptatáskor az anya és a közelében tartózkodók egyaránt viseljenek maszkot! Szoptatás előtt a kezet, az emlőbimbót és annak udvarát is mossuk le az orvos rendelte fertőtlenítőszeres oldattal. Ezzel fertőtlenítődik az egyik fő fertőző forrás, az újszülött szájürege is, mert az emlőbimbóról és környékéről elegendő fertőtlenítőszeres oldat jut a gyermek szájába.

Ezen kívül fejés által meg kell előzni, hogy a mellben pangjon a tej. Erre a célra csírátlanított (kifőzött) mellszívót használjunk, ám ha a fejést kézzel végezzük, a kezünket is fertőtlenítsük le. Az anya a fejéskor is okvetlenül viseljen maszkot.


Ha az első tünetek megjelenésekor kezelést kap az anya, a szoptatást általában nem kell abbahagyni!

 

Keresés