Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyermekláncfű gyógyhatása | DR IMMUN.com

Gyermekláncfű gyógyhatása | DR IMMUN.com

Gyermekláncfű gyógyhatása | DR IMMUN.com Cukorbetegség betegség esetén kifejezetten ajánlott fogyasztása magas inulintartalma miatt, diabetikus táplálékokban is gyakran alkalmazzák. Az inulin enyhén édes cukor, amelyet a bélben található keményítőbontó enzimek csak kis mértékben bontanak le. A vegyület éppen ezért kiváló kiegészítője a diabéteszes diétájának, mivel fogyasztása csak csekély mértékben emeli a vércukorszintet.

Gyermekláncfű (Taraxacun officinale)

Gyógyhatása

Cukorbetegség betegség esetén kifejezetten ajánlott fogyasztása magas inulintartalma miatt, diabetikus táplálékokban is gyakran alkalmazzák. Az inulin enyhén édes cukor, amelyet a bélben található keményítőbontó enzimek csak kis mértékben bontanak le. A vegyület éppen ezért kiváló kiegészítője a diabéteszes diétájának, mivel fogyasztása csak csekély mértékben emeli a vércukorszintet.

A gyermekláncfű zsenge leveleit tavaszi tisztítókúrák során salátaként, levesként fogyasztják. Méregteleníti a szervezetet, tisztítja a májat és a veséket, csökkenti a vér koleszterinszintjét, jótékony hatású köszvény és reumás fájdalmak esetén is. Vizelethajtó hatása klinikailag igazolt, mely összefügg levelei magas kálium-tartalmával. Csökkenti a kóros folyadékfelhalmozódást (ödémát) a szövetekben.  Fokozza a nátrium ürítését, azonban nem okoz káliumveszteséget. Vízhajtó teák készítésénél jól társítható aranyvessző, kukorica bibeszálaival, zsurlóval.

Klinikai vizsgálat során medveszőlővel kombinálva a gyermekláncfű sikeresen megakadályozta a húgyhólyaggyulladás kialakulását. Anyagcsere-fokozó hatása miatt fogyasztó, salaktalanító és májvédő teakeverékek gyakori összetevője. Részben a vízháztartásra gyakorolt hatására vezethető vissza, hogy túlsúllyal rendelkező személyek a gyermekláncfű tea fogyasztását követő 2-3 hét múlva súlycsökkentést tudnak elérni.

Igazoltan epeelfolyást segítő hatása van, mely keserűanyag-tartalmával hozható összefüggésbe. Vese- és epekőhajtó hatású. Epehajtó tea készítésekor társítható katángkóró (Cichorium intybus) föld feletti részeivel. Népiesen mindkettőt cikóriának is nevezik. A gyermekláncfű gyökerét megpörkölik, és pótkávét készítenek belőle.  Terápiás dózisban vagy salátaként várandós nők is biztonsággal fogyaszthatják a gyermekláncfű levelét.

Állapotok, amelyekben ajánlott:

 • Cukorbetegség
 • Epehajtó
 • Vizelethajó
 • Húgyhólyaggyulladás (cisztitisz)
 • Étvágytalanság
 • Epeelválasztási zavarok
 • Emésztési zavarok
 • Húgyhólyaggyulladás
 • Méregtelenítő
 • Veseelégtelenség
 • Cellulitisz
 • Elhízás
 • Reuma
 • Köszvény
 • Ödéma

Gyermekláncfű tea készítése:

Napi adag: 3-4 g levél- vagy gyökérdrog. A leveléből 2 evőkanál drogot ½ liter vízben 1-2 percig főzik, 10 perc múlva szűrik. Napi adagja 3 csésze.  A gyökérből 2 evőkanál drogot ½ liter vízben 5 percig főzik, azonnal szűrik. Napi adagja 1-2 csésze.  Keserűen, cukor hozzáadása nélkül fogyasztják epehajtóként.

Ellenjavallat:

Nem ajánlott fogyasztása: epevezeték-elzáródás, epekövesség, epehólyag-gyulladás esetén. Tartós fogyasztása túlzott gyomorsavtermelést válthat ki, ami gyomornyálkahártya-gyulladást okozhat. Aseraceae-keresztallergiára gondolni kell.(?) Magas káliumtartalma miatt egyedi káliumpótlást figyelembe kell venni.

Egyéb elnevezései: pongyola pitypang, kutyatej, barátfej, buborékfű, pitypang, kákics, cserbóka, láncvirág, oroszlánfog, csattogógaz, tejesfű.

Angol neve: Dandelion

Hasznos része: gyökere (Taraxaci radix), levele (Taraxaci folium), virág

Gyermekláncfű gyógyhatása röviden:

Epehajtó (kolagógum), vizelethajtó (diuretikus), epeelfolyást segítő (koleretikus), emésztést elősegítő, étvágyjavító, gyomornyálkahártya gyulladás, fogyasztó, vértisztító

Hatóanyagai: Triterpének, fitoszterinek, szeszkviterpénlakton-szerkezetű keserűanyagok: taraxacin, triterpének: (taraxaszterol) flavonoidok: apigenin és luteolin, nyálka, B2-vitamin, C-vitamin és béta-karotin. Kálium tartalma rendkívül magas (levél 4,5%; gyökér: 2,5%), a gyökér inulint tartalmaz (25%-ig),

Gyermekláncfű története:

Az ókor óta alkalmazzák gyógynövényként. Latin neve, a Taraxacum, a görög arache és az akémai szavakból származik. A középkor óta használják epehajtóként és vizelethajtóként. A népgyógyászatban vértisztítóként emlegetett hatására történő utalás a gyermekláncfű népies francia nevében is fellelhető, hiszen a „pisenlit” jelentése ágybavizelés.

A konyhában

Szinte minden része ehető. Virágából finom bor készül, vitamindús, kissé kesernyés levele főzve vagy salátának is egyaránt kitűnő, a virágbimbók pedig finomak, ha – mint a kapri bogyót – ecetbe áztatjuk. Közvetlen fogyasztásra, például salátaként főként a tavaszi, zsenge, virágzás előtti levelek a legjobbak, valamint a még ki nem nyílt, bimbós virágok. A gyökeréből pótkávét készítenek.

Gyermekláncfű gyűjtése, szedése, tárolása:

A leveleit vagy a teljes növényt márciustól augusztusig gyűjtik. Amennyiben magas inulintartalmú gyökér begyűjtése a cél, a gyűjtést ősszel kell végezni, általában októberben szokták. A gyökereket kettéhasítás után szárítják meg.

Gyermekláncfű botanikai leírása:

A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó Eurázsia hegyvidékein őshonos, mára kozmopolita faj.  Hazánk egész területén elterjedt, gyakori évelő növény.  Gyorsan terjed a mezőkön, réteken és az utak mentén. A jól ismert sárga virágaival 10-30 cm magasra megnövő pitypang fehér színű, ragacsos, keserű ízű tejnedvet tartalmaz, mely a törések mentén azonnal kicsordul. Levelei tőrózsában állnak, lándzsa alakúak, durván fogazottak, a fogak lefelé görbülők. Gyökere karószerű, 10-20 cm hosszú. Elágazásmentes szárakon élénksárga, telt fészekvirágzattal rendelkező virágok nyílnak. Áprilisban virágzik, kaszattermése bóbitás. Az értett, tápanyagban gazdag, semleges vagy kissé meszes talajt kedveli. A gyermekláncfű érett kaszatterméseit apró, ejtőernyőszerű fehér repítőszőrök segítségével a szél elröpíti, amelyek nedves talajra jutva azonnal csírázni kezdenek.

Felhasznált irodalom:

Csupor Dezső: Fitoterápia, Növényi szerek a gyógyászatban.
Rácz Gábor, Rácz-kotilla Erzsében, Szabó László Gy.: A gyógynövények ismerete
Reader’s Digest. Fűszerek és gyógynövények nagykönyve 2008
Gyógynövények kincsestára  Alexandra kiadó
Dr. Kmeth Sándor – Herbárium
Reader’s Digest – A természet füvészkertje

 

 

Az oldal tetejére