Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Csillagánizs (Illicium verum)

Csillagánizs (Illicium verum)

 

 

Más néven: kínai csillagánizs, csillagos ánizs, kínai ánizs.
Fűszerként felhasználható: vadak, szárnyasok, keleti ételek, sütemények, gyümölcslevesek, gyümölcskompót készítésénél.
Egész, vagy durvára őrölt fűszert csak hosszú főzést igénylő ételekbe használjunk, mert csak így tudja átadni zamatanyagait.
Formájából fakadóan díszítésként is pompásan használható, de hívjuk fel a többiek figyelmét arra, hogy "nyers" formában nem fogyasztható.

 

Származása: A csillagánizs Dél-Kínában és Vietnámban honos növény, mely Európában a XVI. századtól ismert.
A legnagyobb mennyiséget Kína exportálja belőle, de termesztik Jamaicában, Kínában és a Fülöp-szigeteken is.
A kínai konyha egyik legfontosabb fűszere, meghatározza a kínai ötfűszer-por aromáját.

 

Megjelenése: A csillagánizs az örökzöld csillagánizsfa csillag alakú termése.
A termés sugarasan helyezkedik el, 6 - 8 darab sötétbarna csontkemény tüszőből tevődik össze. amelyek mindegyikében barna, fényes, sima, tojás alakú magokat vannak.
A fa hétévesen hoz először termést, de akár száz évig is terem. Az illóolajakat a termés külső fala és nem a magvak tartalmazzák.
Nevét a nyolcágú csillaghoz hasonlatos terméséről kapta, nem rokona az ánizsnak. Aromája hasonló az ánizséhoz, ám annál fűszeresebb és jóval koncentráltabb.
Kapható szárított egész fűszerként és őrölt formában. Az egészfűszer sokáig eláll, ennek ellenére tároljuk légmentesen zárható edényben, hogy olajait, aromáját megőrizze.

A csillagánizs japán csillagánizsként (Illicium anisatum vagy Illicium religiosum, Illicium japonicum, shikimmi és skimmi) ismert növénytani változatáról tudományosan bizonyított,
hogy rendkívül mérgező, ezért emberi fogyasztásra nem alkalmas.
Egyes harmadik országokból származó csillagánizs-szállítmányok elemzése japán csillagánizs jelenlétét is kimutatta; a japán csillagánizs jelenlétét pedig több esetben
is összefüggésbe hozták az EU területén fellépett ételmérgezéssel, ezért külön törvény szabályozza behozatalának feltételeit.

 

Hatóanyagai: a szárított termés 5 - 8 % illóolajat tartalmaz, amelyben a legjelentősebb alkotóelem az anetol (85 - 90 %), ezen kívül tartalmaz még csersavat, cukrot, valamint fehérjét is.

Gyógyhatása is igazolt, görcsoldó gyomorerősítő, étvágyjavító és szélhajtó tulajdonságokkal bír.

Keresés