Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Háromszínű árvácska (Viola tricolor)

Háromszínű árvácska (Viola tricolor)Tulajdonságok/ hatás: gyulladásgátló, regeneráló, nyugtató hatású.


Felhasználás belsőleg: Belsőleg véve ugyancsak érvényesülnek nyugtató és gyulladásgátló tulajdonságai, ezért légzőszervi és húgyúti problémákra is gyógyír-
hatékonyan csillapítja például a hörghurut és a hólyaghurut tüneteit.

 

Felhasználás külsőleg: főzetét nyugtató hatása miatt ekcéma és más nedvező bőrbajok kezelésére használják felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

 

Botanikai leírás: Alacsony, kúszva terjeszkedő, egynyári vagy rövid életű évelő növény, mely tavasszal és nyáron tömegével ontja kicsiny, de annál szebb virágait.
Többek között a háromszínű árvácskából nemesítették a nagyvirágú kerti árvácska számos változatát.
Virágszíne változó: a sarkantyú és a felső két szirom többnyire ibolyáslila vagy kék, a többi három szirom azonban lehet sárga vagy kék vagy fehér.
A finom, lilás erezet alkotta jellegzetes árvácskarajzolat mindig látható. Lándzsás- tojásdad leveleinek széle csipkézett.
Termése háromrekeszű tok, benne sűrűn összetömörülő kerek, barna magokkal, melyek a tok felpattanásakor szétszóródnak.
Nálunk szórványosan fordul elő a kaszálóréteken, ezért jóval gyakoribb mezei árvácskát gyűjtik helyette gyógynövényként.

 

Gyűjtése: Konyhai célra a friss virágokat bármikor szedhetjük. Az árvácskák föld feletti részeit gyógynövénynek gyűjtik, rendszerint teljes virágzás idején.
Szárításhoz virágaikkal lefelé lógassuk föl a növényeket szellős, fényvédett helyen. 

 

Története: Erről a csinos vadvirágról azt tartották egykor, hogy meggyógyítja az összetört szívet. A szerelmi bánatnak ugyan nem, de a bőrbajoknak kitűnő gyógyszere.

 

Érdekesség: Sok növénynek a virága is ehető, és salátába téve különösen jól mutat. Az árvácska virágait ( a zöld részek nélkül) különféle zöldsalátákba érdemes tenni. 

 

Keresés