Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Komló (Humulus lupulus)

Komló (Humulus lupulus)

 

Tulajdonságok/ hatás: fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, görcsoldó, emésztést segítő, vizelethajtó.

 

Felhasználás belsőleg: enyhe nyugtató, enyhíti a szorongásos és az ingerlékeny állapotot, valamint álmosító hatású, tanácsos gyermekek gyógyteájához adni.
A benne lévő ösztrogénszerű anyagok miatt jótékony hatású a szexuális eredetű neurózis, pollúció és korai magömlés esetén. Forrázatként, evés előtt fogyasztva étvágygerjesztő hatású.

 

Felhasználás külsőleg: idegi eredetű, reumás és ízületi fájdalmak esetén alkalmazható. A fáradt, ráncos, petyhüdt arcbőrnek visszaadja a vitalitását, feszességét és ragyogását.


Ellenjavallat: Túl nagy mennyiségben való fogyasztása hányingert és szédülést okozhat.


Botanikai leírás: Kenderfélék családjába tartozó kúszónövény. A komló évelő növény, fejlett gyöktörzse és szögletes kapaszkodó szára van, amely 6 méter hosszúságot is elérhet.
Átellenes állású és nyéllel rendelkező levelei világoszöld színűek, élükön fogasak és érdes tapintásúak. Júniustól szeptemberig tűnnek fel virágai,
melyek egyivarúak, a sárgászöld színű hímivarúak bugákba tömörülnek, míg a nőivarúak zöldes színű, murvalevelek formálta tobozkákat alkotnak, melyeket egy sárgás por, a lupulin borít.
A nőivarú virágzatokat, amelyeket a tövüknél, a kocsány nélkül levágva gyűjtenek és frissen vagy szárítva használják fel, nem lehet sokáig eltartani.

 

Gyűjtése: április- május (hajtások), augusztus- szeptember (nőivarú virágzatok és tobozok).

 

Története: Leginkább arról ismert, hogy a sör ízesítésére használják, amelynek az összetéveszthetetlen kesernyés ízét adja, és lehetővé teszi az eltarthatóságát.
Már az ókori egyiptomiak is főztek sört. Ezt Plinius római történetíró is említi, akinek egyik kedvenc étele volt a spárgaként elkészített zsenge tavaszi komlóhajtás.
A 8. századtól Európa-szerte ízesítették és tartósították a sört komlóval. Angliában a 16. századig más növényt használtak helyette, mivel a komlóról azt tartották, hogy búskomorságot okoz.
A természetgyógyászok is javasolják, hogy aki depressziós, kerülje a komlófogyasztást.

Keresés