Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander (Coriandrum sativum)Hatóanyagai/ kémiai alkotórészek: illóolaj- főleg D-linalool, kumarinok, zsíros olaj, fehérje, cukor, C-vitamin.

 

Tulajdonságok/ hatás: étvágyjavító, bélgörcsoldó, antimikrobáls (baktérium-, vírus- és gombaellenes). 


Felhasználás belsőleg: 1-2 koriandermag elrágcsálása jó hatással van az emésztésre, székrekedésre.
Étvágytalanság esetén fokozza az emésztőnedvek elválasztását, csökkenti a bélgázok által kiváltott haspuffadást. Tea is készíthető belőle.

 

Felhasználás külsőleg: illóolaja külsőleg reuma elleni bedörzsölőszerek fő alkotóeleme, de önállóan is alkalmazható. 

 

Elkészítés: 2 teáskanál magot 150 ml vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk, szűrjük, naponta többször fogyasztjuk.

 

Ellenjavallat: Várandós kismamák számára nem ajánlott a korianderolaj alkalmazása. Az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, kiütések jelennek meg a bőrön.


Botanikai leírás: Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, a Földközi-tenger vidékéről származó egyéves növény, Elő-Ázsiában őshonos, régóta használják. 


Gyökere gyengén elágazó, karószerű. Szára 40 cm- 1 m-re megnövő, hengeres, felül elágazó. Levelei szárnyasan összetettek, szeldeltek, égszínkékek.
Virágzata 5-8 ágú összetett ernyő, fehér, majd halványvörös színű, júniustól júliusig nyílik. Termése ikerkaszat, gömbölyű, bordás, sárgásbarna színű.
A termés tetején ötfogú csésze és a bibeszál maradványa foglal helyet. Belseje üreges, éretten két résztermésre esik szét.

 

Gyűjtése: A termést gyűjtik augusztustól szeptemberig. A drogot a növény szárított ikerkaszattermése adja, amely fűszeres, citromos illatú és ízű.

 

Története: A koriandert több mint 3000 éve termesztik illatos- zamatos leveléért, magjáért, gyökeréért, amelyek mind előkerültek a fáraósírokból.
Ez az egyik keserűfű, amelyet a zsidók a pészah előestéjén tartott ünnepi vacsorán fogyasztanak.
Nevét a görög korisz= poloska szóból Pliniustól kapta, mert az egész növény és éretlen magja poloskaszagú. Éretten kell szüretelni, amikor a termés citromra hasonlító illatúvá válik.
Világszerte termesztik, Indiában termelik és fogyasztják a legtöbbet. A Biblia és a kb. 3000 éves Ebers-féle papirusztekercsek is megemlítik.
A római császárok orvosai által ajánlott étel volt a korianderrel fűszerezett articsóka. Hippokratész is gyógyszerként használta.
Európában a rómaiak terjesztették el, hazánkban sokfelé termesztik, igénytelen, bőven termő növény. 

 

Keresés