Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Közönséges vasfű (Verbena officinalis)

Közönséges vasfű (Verbena officinalis)Tulajdonságok/ hatás: A vasfű nyugtató és regeneráló hatással van az idegrendszerre, így alkalmas a kedélyállapot és a közérzet javítására,
idegkimerültség és lehangoltság enyhítésére, továbbá feszültségoldásra. 


Felhasználás belsőleg: Különösen jó eredménnyel használható lázas betegségekből, pl. influenzából való kilábalás során érzett elesettség és erőtlenség ellen.
A népi orvoslásban a vasfű teáját javasolták a máj- és epebántalmak megszüntetésére.

 

Felhasználás külsőleg: A növény izomlazító hatásánál fogva bármilyen izomfeszültség esetén is segít, ideértve a bélgörcsöket és a menstruációs fájdalmakat. 

 

Botanikai leírás: A közönséges vasfű Európában, Ázsiában és Afrikában honos növény, de Észak-Amerikában honos növény, de Észak-Amerikába is behurcolták.
Karcsú, feltörekvő, 1,2 m magas, lágy szárú évelő, mely száraz, köves helyeken, tárlókon, útszéleken terem, de ártereken is előfordul.
A levelek széle durván, egyenetlenül fogazott. A hosszú, felálló, elágazó virágszárakon kicsi, pirosaslila csöves virágok nyílnak. 

 

Gyűjtése: A virágos hajtásokat nyílás előtt, zölden szedjük, majd a levegőn hagyjuk megszáradni. Jól záródó edényben tároljuk.
Hasznos része: a föld feletti rész.

 

Története: Bár a vasfű nem mutatós, és illata sincs, Európától a Közel- Keleten át Kínáig az egyik legnagyobb varázserejű növénynek tartották.
Szent helyek rituális megtisztítására használták, varázsitalt készítettek belőle a jóslásokhoz, a gonosz távol tartására, bajelhárításra,
villámlás ellen, továbbá a bő termés, gazdaság, szerelem és halhatatlanság reményében.
A vasfű köré az idők során különféle vallási és mágikus hiedelmek szövődtek. „Szent fű”-nek, a „kereszt gyógyfüvé”-nek is nevezték,
a néphit ugyanis úgy tartotta, ezt tették a keresztre feszített Jézus sebeire, hogy a vérzést csillapítsák.
A vasfű az ókori rómaiak és a druidák (kelta papok) szent növénye volt, áldozati és megtisztulást hozó mágikus szertartásaikhoz használták.
Az észak- amerikai irokéz indiánok a dúsvirágú verbéna zúzott leveleiből készült főzettel igyekeztek távozásra bírni a nemkívánatos, kellemetlen személyeket.
A vasfűről azt tartották, hogy megvéd a vámpíroktól.

 

Keresés