Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szöszös ökörfarkkóró (Verbascum phlomoides)


Hatóanyagai/ kémiai alkotórészek: szaponinok, nyálka, cukor, akubin, keserűanyagok, almasav, kávésav, nyomokban illóolaj, heszperidin, flavonoidok, festőanyagok, szterolok.


Tulajdonságok/ hatás: nyálkahártya- bevonó, köhögési ingert csillapító, köptető, nyákoldó, izzasztó, vértisztító, vízhajtó, antibakteriális.


Felhasználás belsőleg: Teáját a szabály szerint készítik. Légutak gyulladásos megbetegedéseinél nyugtatja a nyálkahártyát, ugyanakkor segíti a kiköhögést.
Az ökörfarkkóró- virág használatának előnye, hogy együtt található a köhögésre ható nyálka és szaponin (a nyálka köhögésiinger- csillapító, a szaponin köptető, nyákoldó vegyület).
Az akubintartalom révén gátolja a baktériumok szaporodását.
Hasonló hatású növényekkel társítható: fehérmályva, kankalin. Nehéz légzés, rekedtséggel járó száraz köhögés, megfázás, vizelettartási problémák esetén használjuk.
Salaktalanító, vízhajtó, fogyasztó teakeverékek alkotórésze.
Naponta 3-4 csésze tea lassú, kortyonkénti elfogyasztása javasolt.

 

Felhasználás külsőleg: A virágok forrázatának gőzét fülfájás ellen alkalmazzák. A meleg, de nem forró gőz oldja a füljáratokban lerakódott váladékot.
A virágok főzete hajszőkítő hatású, a szőke hajnak szép árnyalatot és fényt kölcsönöz, ha hajmosás után az utolsó öblítést ökörfarkkóróvirág-teával végezzük.
A népi gyógyászat ülőfürdőként bőrbetegségek, aranyér ellen alkalmazza. Teáját meghűlés kezelésére használja.

 

Botanikai leírás:  A szöszös ökörfarkkóró a tátogatók családjába tartozó kétéves növény. Fényigényes, szárazságtűrő, erdőirtásokban, folyóvizek mentén, homokos, kavicsos talajon él.
Kozmopolita faj. Gyökere vastag, elágazó, orsó alakú. Szára 1,5- 2 m magas, a második évben jelenik meg, egyenes, ritkán elágazó, vastag, erőteljes, kétélű, szőrképletekkel borított.
Színe szürkés vagy szürkéssárga. Tőlevélrózsát fejleszt az első évben, a tőlevelek 10-30 cm hosszúak, 4-10 cm szélesek, dúsan szőrözöttek.
Alakjuk lándzsa vagy tojásdad. Színük szürkészöld vagy sárgás, a levélszél csipkés. A szárlevelek a tőlevélhez hasonlóak. A felső levelek nyeletlenek, kisebbek. Minden levélszél csipkés.
A szárlevelek a tőlevelekhez hasonlóak, a felső levelek nyeletlenek, kisebbek. Minden levél bársonyos a sok csillagos fedőszőr miatt.
A virágok a szár csúcsán, a murvalevelek hónaljban fejlődnek, 3-5 cm átmérőjűek. A csészék ötcimpájúak, a párta öt fényes, aranysárga színű, alsó részén összeforrt. aszimmetrikus szirmokból áll.
A virágok fonáka szintén szőrökkel borított. AZ öt porzó különböző méretű és alakú, az alapjuk a pártához forrt. Júniustól szeptemberig nyílnak. Termése toktermés, 1 cm átmérőjű, gömbölyű, apró magokkal. 

 

Érdekesség: Szent Hildegárd Füveskönyve szerint gyógyítja a szomorúságot, de eleink varázsszernek tekintették villámcsapás, gonosz szellemek ellen is.
A különböző hatásokra bekövetkező növénypusztulás után megjelenő első virágos növények egyike az ökörfarkkóró (pionír növény). 

 

Gyűjtése: A növény csésze nélküli pártáját júliustól szeptemberig, száraz időben, délelőtt gyűjtik. Gyors szárítást igényel, csak így őrzi meg élénksárga színét. A barnult virág hatóanyagokban szegény.

 

 

Keresés