Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Barátcserje hatása | DR IMMUN.com

Barátcserje hatása | DR IMMUN.com

Barátcserje (Vitex agnus-castus)

Gyógyhatása

A barátcserje legelterjedtebb manapság kapszula, ellenőrzött keretek között gyártott csepp formájában. Utóbbiból 10-30 cseppet kell folyadékban elkeverni, és meginni. Akár kapszula, akár csepp formában legfeljebb háromszor ajánlott naponta, de hatásának beindulásához legalább 2 hétig alkalmazni kell! Tartós eredmény eléréséhez akár több hónapos kezelés is szükségessé válhat! Több forrás megerősíti, hogy menstruációs zavarok, illetve PMS (premenstruációs szindróma) esetén legalább 3 hónapos (illetve 3 cikluson keresztüli) kezelés szükséges. Mellfeszülés-érzés esetén a kezelés előtt a diagnózis tisztázására fel kell keresni az orvost! Segítheti szoptatás idején a tejelválasztás serkentést is. Meddőség esetén, a termékenység fokozására alkalmazható, ha annak hátterében a menstruációs ciklus rendszertelensége, a petefészek zavarai, vagy sárgatest-elégtelenség áll.

Hormonzavarok esetén kihasználhatjuk, hogy az agyalapi mirigyre hatva szabályoz, az agyalapi mirigy természetes folyamatainak rendezésében segít, így az LH-termelésen keresztül a progeszteron szintet szabályozza. Csökkenti a pajzsmirigy alulműködés miatt kialakult magas prolaktin szintet.

Férfiaknál a prosztatarák kialakulásának kockázatát csökkenti, a prosztata és herék gyulladásos folyamatira jótékonyan hat. Klinikai körülmények között nyert igazolást, hogy eredményesen hat az epilepsziára, a rohamok idejét rövidíti, illetve a jelentkező rohamok számát csökkenti.

Állapotok, amelyekben ajánlott fogyasztása

 • menstruáció előtti tünetegyüttes (PMS)
 • menstruációs problémák
 • emlőfájdalom
 • meddőség
 • sárgatest-működési elégtelenség
 • menopauza, klimax
 • migrén
 • ingerlékenység
 • hőhullámok
 • tejelválasztási zavarok
 • hormonzavarok
 • prosztata- és heregyulladás
 • pajzsmirigy alulműködés
 • epilepszia

Barátcserje tea elkészítése

 • Forrázatát készítsünk oly módon, hogy csészénkként 1-2 teáskanálnyi bogyóra öntsünk rá 250 ml forró vizet, majd hagyjuk legalább 10 percig állni, hogy a hatóanyagok kivonódjanak.
 • Szárított terméséből őrleményt készítve is felhasználhatjuk.

Ellenjavallat

Mellékhatásai ritkák, allergiát azonban okozhat.Várandósság és szoptatás alatt alkalmazását egyeztesse szakorvossal! Megállapított mell- és pajzsmirigy daganat esetén szintén ellenjavallt! Kiskorú gyermekeknek ne adjuk.

Népies nevei: Szűzbokor, Szeméremfa, Barátfa, Ürüfű

Angol neve: Monk’s pepper, Chasteberry

Hasznos része: Levele, kérge és termése is hasznos, mára azonban a drogot leginkább a növény beérett terméséből nyerjük.

Hatóanyagai:  Flavonidokat (pl. kaszticin), illóolajat, iridoid glükozidokat, diterpéneket, alkaloidokat, növényi szteoridokat igen, egyes állításokkal ellentétben hormonokat azonban nem tartalmaz.

Barátcserje hatása röviden

Nőgyógyászati panaszok, a menstruációs ciklus zavarainak rendezője, a hormonzavarok helyreállítója, meddőség ellenszere, fájdalomcsillapító, görcsoldó.

 

Története

A barátcserje Közép-Ázsiában és a Földközi-tenger vidékén őshonos. Már 2000 évvel ezelőtt megemlítették alkalmazását, igaz, ekkor még a szexuális étvágy befolyásolására, leginkább csökkentésére használták. Később már megtalálható írásokban a női „havi baj” orvoslása, a növény levelének alkoholos kivonatával.
A növény a női tisztasággal, szűziességgel régóta összekapcsolódik, annak szimbóluma. Virágát a nők a tisztaság, szűziesség jeleként tűzték ki magukra; illetve mennyasszonyi koszorúként viselték. A kereszténység középkorra visszanyúló hagyományaiban is megtaláljuk, ahol a növény bogyóját fűszerként, mintegy a bors helyettesítőjeként használták a szerzetesek, céljuk a fogyasztásával a nemi vágy csökkentése, megszüntetése, a bűnös gondolatok csírájában való elfolytásának segítője volt.
Olaszországban ma is élő hagyomány, hogy a felszentelésre, fogadalomtételre induló szerzetes (novicius) útját a kolostorig barátcserje virággal hintik fel.

Barátcserje gyűjtés, szedés, tárolás

Alapvetően termését hasznosíthatjuk, amit érett állapotban, szeptember-október időszakban gyűjtünk be, szárításra. Tárolása különösebb körültekintést nem igényel.
Július-október időszakban a hajtás és a virágzat is betakarítható, ugyanis a teljes terméskivonat szolgáltatja a drogot.

Barátcserje botanikai leírása

Az Árvacsalánfélék zárvatermőinek egyike, ez a sűrű, ágas-bogas, 3-5 méter magasra növekvő cserje, vagy akár 4 méter magasra is megnövekvő faként találhatjuk meg. Fiatal ágai végén lilás, halovány ibolya, rózsaszín vagy mélykék színű, 10–15 cm-es fürtökben találhatjuk meg virágait. Világoszöld levelei ujjakhoz hasonlatosan osztottak, keskenyek, átellenesen elhelyezkedőek. Levelei hasonlítanak a marihuánához (Cannabis sativa). A barátcserje virágzását júliustól szeptember végéig követhetjük nyomon, amikor virágai alulról fölfelé haladva nyílnak. Zsályára emlékeztető, csípős, borsos ízű bogyótermése vöröses sárga, melyben 4 mag található.  A beérett termés aromás illatú. Nálunk elvétve található meg parkokban, melegebb helyekre telepítve. Inkább Dél-Európában tekinthető honos növénynek. Ugyanis fényigényes, közepesen szárazságtűrő fajta. Szép lombja és szúnyogűző hatása miatt kedvelt díszcserje.
A poszméhek és lepkék kedvelt pihenő helyeként is szolgál, ezért kertünkben nyüzsgő, élettel teli zugot teremt. Metszéssel jól alakítható, formálható. Télálló lombhullató cserje, ami az elvirágzás és a levelei elvesztése után harmonikusan beleolvad a téli környezetbe. Bár talaj összetételben nem válogatós, jó szem előtt tartani fényigényességét.


Felhasznált irodalom

Reader’s Digest – A természet füvészkertje
Csupor Dezső: Fitoterápia, Növényi szerek a gyógyászatban.
Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsében, Szabó László Gy.: A gyógynövények ismerete
Earl Mindell -Gyógyfüvek bibliája
wikipedia -A szabad enciklopédia az interneten

 

Keresés