Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hajhullás lelki okai

Hajhullás lelki okai

Az orvostudomány fejlődésével egyidejűleg derült fény arra, hogy a lelki és a testi egészség kéz a kézben jár egymással. Napjainkban nem elég csak az egyiket karbantartani, ugyanis mindkét terület kihívásnak van kitéve a folyamatos stresszhatásoknak köszönhetően. Számos betegség rovására a mentális egészség hiánya írható, amely a kevésbé súlyos hajhullástól kezdve akár szív- és érrendszeri megbetegedéseket is okozhat. Cikkünkben főként a hajhullás lelki okaira fókuszálva szedtük csokorba azokat a mentális problémákat, amelyek hajritkulást váltanak ki.

Az orvostudomány fejlődésével egyidejűleg derült fény arra, hogy a lelki és a testi egészség kéz a kézben jár egymással. Napjainkban nem elég csak az egyiket karbantartani, ugyanis mindkét terület kihívásnak van kitéve a folyamatos stresszhatásoknak köszönhetően. Számos betegség rovására a mentális egészség hiánya írható, amely a kevésbé súlyos hajhullástól kezdve akár szív- és érrendszeri megbetegedéseket is okozhat. Cikkünkben főként a hajhullás lelki okaira fókuszálva szedtük csokorba azokat a mentális problémákat, amelyek hajritkulást váltanak ki.

Mentális egészség fontos vagy csak jól hangzik?

Európában egyre nagyobb figyelmet kap a mentális egészség fontossága, amit különböző kampányok, tanácsadások, podcast-ok igyekeznek sulykolni a társadalom számára. Vannak élharcosai is a lelki egészség népszerűsítésének, ilyen például a brit Vilmos herceg is, aki szinte hetente hívja fel a figyelmet a mentális problémák leküzdésére. Magyarország egyelőre néhány lépéssel lemaradt a mentális jóléttel foglalkozó országoktól, holott a magyarok sincsenek túl jó helyzetben e téren. Ezt támasztja alá az a statisztikai adat is, mely szerint Magyarországon 200.000 ember él enyhébb, illetve súlyosabb depresszióban, de közülük mindössze csak a felét kezelik gyógyszerekkel a szakemberek. A lélektől induló testi betegségeket pszichiszomatikus betegségeknek nevezzük, amely a görögül psziché (lélek) és a szóma (test) kapcsolatára utal, ilyen esetben a lelki és a testi folyamatok, zavarok egymásra kölcsönhatással vannak. A mentális egészség kifejezését bővebb értelemben a WHO fogalmazta meg 2006-ban az erre vonatkozó Zöld könyv keretein belül, melyben kifejtette a mentális egészség: „jóllétünk azon foka, ahol az egyén megvalósítja képességeit, képes megküzdeni az élet mindennapi nehézségeivel, eredményesen dolgozik, a saját közösségét pedig építeni tudja.” Ebből a néhány sorból kivehető, hogy lelki jólétünk mennyi területen mozdít előre az életben, többek között közösségi szinten, illetve saját életünkre vonatkozó egzisztencia teremtésében, vágyaink megvalósításában és az ehhez szükséges motivációban. Amennyiben a mentális jólét fontossága periféria szorul számos betegséget előidézhet ilyenek különböző bőrbetegségek (pl. pikkelysömör, ekcéma, hajhullás), gyomorproblémák (gyomorfekély), szívbetegségek, stressz okozta mellkasi fájdalom. A szorongás, aggodalom minden esetben kiválthat testi tüneteket is, például a már említett mellkasi szorító érzést, fejfájást, szívbetegségeket. Összegezve nem mindegy hogyan viszonyulunk önmagunk elfogadásához, a mindennapi örömök megtalálásához, hiszen hosszú távon komoly problémákkal kell szembe néznünk ha mentális egészségünkkel nem törődünk idejében.

Hajhullás stressz miatt?

A hajhullásnak számos oka lehet, többek között vitamin- és tápanyaghiány, vashiány, pajzsmirigy betegségek, evési zavarok (pl. fogyókúra), hormonális betegségek, szervezetben lévő gyulladások és az okoknak itt még koránt sincs vége. Sokszor a hajhullással küzdő páciensek rengeteg laborvizsgálatnak alávetik magukat annak érdekében, hogy a probléma okozójára fény derüljön, még sem születik kézzel fogható eredmény a hajhullás valódi okáról. Amennyiben nincs kimutatható szervi probléma nagy valószínűséggel a mentális egészség területén kell kutakodni, ugyanis a stressz is okozhat hajhullást. A stressz napjainkban tartós idegességet vagy folyamatos feszültséget jelent, amit mindenkinek más-más probléma okozhat. Stressz létrejöhet egyszerűen a munkahelyi-, párkapcsolati nehézségekből fakadóan, a belső konfliktusok miatt, elfojtott érzelmek következtében, próbatételek során (pl. vizsgák), illetve traumatikus események következtében is kialakulhat stressz (pl. hirtelen halál szeretteink körében, betegség, támadás, természeti csapás, anyagi biztonság megingása). A nagy mértékű stressz hatással van a szervezetünkre, ugyanis a hajszálak erek összeszűkülnek, mely során romlik a vérellátás, így a vér kevésbé tudja szállítani azokat a fontos tápanyagokat, amelyek a bőrünk, hajunk és a körmeink egészségéért felelnek. A rossz vérellátásnak következtében a hajhagymákhoz kevesebb vitamin-, ásványianyag és tápanyag kerül, melynek következtében hiányállapot lép fel a fejbőrben. Bizonyos tápanyagok hiányában – B-vitamin komplex, C-vitamin, szelén, cink, vas – a hajszálak kifejlődéséért felelős keratinocita sejtek termelődése lecsökken és a haj minősége romlik. Eleinte vékonyszálúvá és töredezővé válik, ezt követően pedig közelebb húzódik a fejbőrhöz és hamarosan kihullik. Komoly aggodalomra adhat okot, ha a normális 50-100 hajszál helyett 100-tól több hajszálat vesztünk el napi szinten.

Hogyan kezelhető a stressz okozta hajhullás?

Első sorban lényeges a körülményeinken változtatni például kilépni egy érzelmileg vagy testileg bántalmazó kapcsolatból, munkahelyet váltani, ha túl nagy a nyomás számunkra, esetleg pszichológushoz fordulni amennyiben traumák feldolgozására van szükség. Ezt követően külső és belső ápolást is biztosítanunk kell a hajunk számára, annak érdekében, hogy megfelelő ellátásban részesüljön. A stressz okozta hajvesztés telogén effluvium hajhullási típus, amely a visszafordítható kategóriába sorolható. Tehát bármekkora is legyen a baj, fontos szem előtt tartani, hogy nem kell örökre búcsút mondani egészséges hajkoronánktól. A DR. IMMUN 25 gyógynövényes termékcsalád értékes összetevői ebben segítenek nekünk, ugyanis, a termékcsalád összetételét alkotó gyógynövények serkentik a fejbőr vérkeringését, a gyógynövények alkotó elemei pedig táplálják a hajszálakat. A rozmaring és a csalán kifejezetten vérkeringés javító, a fejbőr vérkeringésének serkentésével pedig több értékes tápanyag jut a hajhagymákhoz a véren keresztül. A 25 gyógynövényes Hajsampon tisztít és táplál hajmosás során, ezáltal kevesebb hajszáltól szabadulunk meg hajmosás alatt. A 25 gyógynövényes Hajcseppek pedig teljes ellátást biztosítanak a haj számára, hiszen súlyos hajhullás esetén naponta négy alkalommal is alkalmazhatja fejbőrén. A Hajcseppek 100% természetes esszenciát tartalmaznak, ezért összetevői nem okoznak irritációt vagy bőrkiütést. Cikkünk elején szintén a lelki eredetű betegségekhez soroltuk az ekcémát és a pikkelysömört, melyen a DR. IMMUN Hajtápláló olaja segíthet. Készítményünk esszenciális zsírsavakat és a 25 gyógynövény gazdag kivonatát tartalmazza, melyek együttesen nyugtatják a fejbőrt és visszaadják a hajrugalmasságát, egészségtől ragyogó fényét. Az olaj képes feloldani a lerakódott, megvastagodott zsíros korpát, melyet ezt követően könnyedén eltávolíthat.

Táplálás belsőleg

Nem szabad elfeledkezni a belső táplálásról sem, ugyanis bizonyos vitaminok beépítésével könnyedén kivédhető a hiányállapotok miatt fellépő hajhullás. Miután a fejbőr mikrocirkulációjának megfelelő működését biztosítottuk különböző vérkeringést javító helyileg alkalmazott készítményekkel javasolt a tápanyagok pótlásáról is gondoskodni. A DR. IMMUN Hajszépség vitamin komplex a haj számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazza, amely segít visszanyerni a haj dússágát és erősségét. A 25 gyógynövényes termékek mellé fokozottan ajánljuk kúra szerű szedését, mely segít a haj regenerálásában.

Így tehet a mentális egészségért

A stressz levezetésért és a mentális egészségért mi is tehetünk különböző lélekemelő programok beiktatásával.

-Testmozgás, rövid séta

-Alvás, pihenés

-Kikapcsolódás, olvasás, élmények szerzése

-Szakember segítsége

Az oldal tetejére