Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Androgén hajhullás

Androgén hajhullás

Az androgén típusú hajhullás nőknél és férfiaknál egyaránt jelentkezhet, melynek jellegzetessége a hajszálak M alakban történő miniatürizálódása. A nők androgén típusú hajhullásának mintázata eltér a férfiakétól ugyanis náluk a hajválaszték mentén a fejtetőn alakul ki a haj elvékonyodása. Cikkünkben utánajárunk, hogy mi okozza a kellemetlen tüneteket és mit tehetünk ellene.
Az androgén típusú hajhullás nőknél és férfiaknál egyaránt jelentkezhet, melynek jellegzetessége a hajszálak M alakban történő miniatürizálódása. A nők androgén típusú hajhullásának mintázata eltér a férfiakétól ugyanis náluk a hajválaszték mentén a fejtetőn alakul ki a haj elvékonyodása. Cikkünkben utánajárunk, hogy mi okozza a kellemetlen tüneteket és mit tehetünk ellene.

Genetikai kopaszodás

A kopaszodás minden etnikai csoportban előfordul, a világon körülbelül 35 millió férfit és 21 millió nőt érint. A férfiak 25-30 százalékánál 30 éves korára már bizonyos mértékben látható a hajhullás, 50 éves korukra pedig csaknem 50 százalékuk veszti el hajtömeg jelentős részét. (1) Az androgén alopecia kifejezés a férfi hormonok okozta kopaszodásra utal, ugyanis ez áll a hajvesztés hátterében. A férfiaknál a tesztoszteront a Leydig-sejtek állítják elő koleszterinből, nőknél pedig a petefészekben és a mellékvesében termelődik. Az erősebb nem esetében csaknem nyolcszorosa a tesztoszterontermelés mértéke a hölgyekhez képest. Ennek az az oka, hogy a tesztoszteron felel a férfi nem jellegének kialakításában. Már magzati korban lényeges szerepkört lát el a herék, prosztata és a pénisz megfelelő fejlődésében. Később a mutálás, szőrnövekedés, izomképződés és szexuális területen az erekció, sperma képződés területén tölt be fontos szerepet a tesztoszteron.

Nőknél a tesztoszteron szintén a szőrösödéshez és az izmok kialakításhoz szükséges, de normál esetben az ösztrogén és a progeszteron dominál. Ezek a női nemi hormonok a menstruációs ciklus szabályozását és a terhesség zavartalan lefolyását segítik elő. Előfordulhat, hogy az ösztrogén termelődése lecsökken és a tesztoszteron válik a domináns hormonná. Ennek okaira később visszatérünk, de azt érdemes megjegyezni, hogy emiatt nemcsak a férfiakat, hanem nőket is érint az androgén típusú hajhullás.

Androgénérzékenység

A tesztoszteronból az 5-alfa-reduktáz enzim hatására dihidrotesztoszteron (DHT) alakul ki, amit a tesztoszteron bomlástermékének szoktak nevezni. Születésünk során a szőrtüszőkben kialakulnak és elhelyezkedek bizonyos androgénérzékeny receptorok, melyet a férfiak az anyai ágról örökölnek. Ezek az androgénérzékeny receptorok védtelenek a DHT-val szemben, ezért amikor a tesztoszteron bomlásterméke eljut a hajhagymákig azok zsugorodni kezdenek, úgynevezett miniatürizálódás alakul ki. Ez egyben a hajhagymák sorvadását is jelenti, mely eleinte a haj elvékonyodásához, majd a hajszálak kihullásához vezet. Többnyire csak a halántéknál és a fejtetőn alakul ki a hajvesztés, mivel a tarkónál és a fülek körül már ellenállóbbak a hajhagymák a DHT-val szemben.

Van megoldás?

A hajhullások sorában két fő csoportot különböztetünk meg az egyik, ami a visszafordítható és a másik, ami visszafordíthatatlan hajhullás. Előbbibe tartozik többek között a diffúz hajhullás, mely sok esetben tápanyag-, ásványi anyag vagy nyomelem hiányában alakul ki. Diffúz hajvesztésnél a haj elszórtan távozik a fejbőrről. A visszafordítható hajproblémák közé sorolható a foltos hajhullás is, amit egy eddig ismeretlen autoimmun betegség okozhat. Sajnos az androgén alopecia a másik csoportot képviseli, így ezt a típusú hajhullást nem lehet visszafordítani. De megelőzni igen! Napjainkban számos kutatás született az androgén alopecia megállításával kapcsolatban, melyek közül az egyik legjobb természetes megoldásnak bizonyult a koffein. Egy kutatás szerint a koffein hatékonysága abban rejlik, hogy gátolja a foszfodiéteráz enzimet, amely a DHT-val együtt a szőrtüszők miniatürizlódását okozza. Ezenkívül növeli a ciklikus-adenozin-monofoszfát szinteket, amelyek második hírvivő molekuláknak számítanak, vagyis olyan hormonok működésében vesznek részt, amelyek a sejthártyán nem tudnak a sejtekbe jutni. Ezáltal a cAMP sejtek a hormonokat külsőleg kapcsolják a sejtekhez. Ez azért fontos, mert a sejtek szaporodásának stimulációjával a sejtek anyagcseréje is beindul és a haj növekedésnek indul. (2) A koffein szőrtüszőkre gyakorolt stimuláló hatását egy 2007-ben végzett kutatás során is vizsgálták, melyben AGA (androgén alopecia) páciensektől vettek fejbőr szöveteket. A biopszia mintátit 120-192 órán át vizsgálták koffeines és tesztoszteron oldattal. A vizsgálat végén kiderült, hogy a koffein ellensúlyozta a tesztoszteron szőr növekedést hátráltató hatását, valamint a tesztoszteronnal kezelt hajszálak megnyúlása már 120 óra után is érzékelhető volt. (3) Ez egyben azt is jelenti, hogy a koffein hajszeszek és samponok formájában hasonló hatást érnek el, mint a kísérletben alkalmazott koffeines oldat. Egy másik tanulmányból kitűnt, hogy a koffein 2 perc alatt képes bejutni a bőr szöveteibe, amely még inkább azt sugallja, hogy a koffeines termékek alkalmazása nem hatástalan, placebo eljárás. (4)

DR. IMMUN Koffeines készítmények

A DR. IMMUN márka közel 15 éve foglalkozik hajhullás elleni készítmények kifejlesztésével. Több év tapasztalat, díjnyertes termékek és számos fellapozott tanulmány áll a Koffeines termékcsalád megalkotása mögött, amelyben a 25 gyógynövény mellett koffein és biokávé értékes és koncentrált kivonata összegződik. Ennek a 27 alkotóelemnek gazdag, minőségi kivonata hatékony segítséget nyújt az androgén típusú hajhullás lassításában és megállításában. A gyógynövény- és a koffein kivonat erősíti a hajhagymákat, segíti működésüket, stimulálja a hajképzés folyamatát, valamint egyúttal javítja a fejbőr vérellátását is.

Miből áll a Koffeines termékcsalád alkalmazása?

Hajsampon és Hajbalzsam: A Koffeines Hajsamponnal élménnyé válik a hajmosás, ugyanis könnyen tisztít, friss illattal tölti fel a hajat és értékes összetevői már egy 2 perces hajmosás során is kifejtik pozitív hatásukat. A két termék együttes használata során előnyös hatásaik közé sorolható, hogy hajmosás után a haj könnyen kifésülhetővé válik, ezért a kifésülés nem tépi a hajszálakat. A hajbalzsam hajépítő összetevői védik a hajkoronát a hajszárítás, és egyéb károsító hatások okozta sérülésektől.

Hajcseppek: A Koffeines Hajcseppek megkönnyíti a hajápolást, hiszen mindössze fél perc elegendő, hogy szórófejes kiszerelésével a fejbőrre juttassuk. A gyógynövények és a biokávé összetevői számos vitaminnal –A-, B-, C-, E-, K-, P-vitaminnal- nélkülözhetetlen nyomelemekkel, – kálcium, magnézium, szelén, vas – táplálják a hajat, a koffein pedig hatékonyan fellép a tesztoszteron ellen. A 2 perces felszívódási sebesség természetesen itt is érvényben van, emellett további pozitív hatása, hogy a nap bármely szakaszában újból megismételhetjük az eljárást ezáltal még intenzívebb hatékonyságot érhetünk el a koffeinnel.

Kiknek ajánljuk?

Egyaránt ajánljuk minden androgén alopeciával küzdő férfi és nő számára. A férfiak esetében az androgén alopecia kialakulására nagyobb esély van, illetve anyai részről a felmenők genetikáját tekintve könnyebb megítélni, hogy hajlamosak vagyunk hajhullásra vagy nem. Nőknél viszont az androgén típusú hajhullás többnyire a klimax idején jelentkezik. Ennek az az oka, hogy a női hormonok ebben az időszakban jelentősen lecsökkennek és a férfi hormonok kerülnek előtérbe. Ez számos nőgyógyászati problémát okoz, valamint a test szőrösödését, pattanásokat, hízást és a rettegett hajhullást. Némi odafigyeléssel, egészséges életmóddal a kezdeti szakaszban kezelhetők a menopauza okozta tünetek, súlyosabb esetben azonban gyógyszeres beavatkozás szükséges. Gyakori, hogy a terhesség után is csökken a női hormonok termelődése, mivel a baba születésiig az ösztrogén és a progeszteron intenzíven dolgozik, majd a szoptatás alatt már nincs akkora szükség ezekre a hormonokra. Mivel az androgén alopecia nem visszafordítható, javasolt, hogy már a 20 évek elején kezdjék el alkalmazni azok, akik a genetikai kopaszodásra hajlamosak lehetnek. Késlekedéssel a hajhullás hamar látszatossá válhat.

Tartalomhoz tartozó címkék: hajhullás hajhullás ellen kopaszodás
Az oldal tetejére