Diffúz hajhullás

Diffúz hajhullás
A hajhullás mindig aggodalomra ad okot legyen szó kopaszodásról, foltos hajhullásról vagy diffúz hajvesztésről. Ezek közül is az utóbbi hajvesztési típus az, amely a háttérben megbúvó betegségek széles vásznát tárja elszenvedője elé, ugyanis a diffúz hajvesztést számos probléma okozhatja. Cikkünkben ezeket az okokat és megoldásait ismertetjük.

A hajhullás mindig aggodalomra ad okot legyen szó kopaszodásról, foltos hajhullásról vagy diffúz hajvesztésről. Ezek közül is az utóbbi hajvesztési típus az, amely a háttérben megbúvó betegségek széles vásznát tárja elszenvedője elé, ugyanis a diffúz hajvesztést számos probléma okozhatja. Cikkünkben ezeket az okokat és megoldásait ismertetjük.

Mi az a diffúz hajvesztés?

A diffúz szó azt jelenti elszórt, szétszórt. Hajvesztés esetében ez arra utal, hogy a hajhullás az egész fejbőr területét elszórtan érinti, és nemcsak bizonyos helyeken ritkul a haj, mint az androgén alopecia (genetikai kopaszodás) vagy a foltos hajhullás esetén. A diffúz vagy telogén effluvium másik egyértelmű tünete, hogy haj elvékonyodik, amely a hajválaszték vonalát kifejezetten érinti. Főként a lefolyóban, hajkefében, párnán vagy a padlón talált hajszálak hívhatják fel figyelmünket a problémára, mivel a szokásos napi 50-100 hajszál elvesztésétől eltérően akár naponta 100-500 hajszáltól is búcsút vehetünk. Kezeletlen esetekben az egész hajkorona kihullhat, amelynek a következménye teljes kopaszság (alopecia totalis). Azonban megnyugtató tény, hogy a diffúz hajvesztést kiváltó ok megszüntetésével a haj újból kinő és megerősödik ezért a hajhullás visszafordítható, ellenben a genetikai kopaszodással.

STOP Hajhullás!

Természetesen a hajvesztést mindenki szeretné minél hamarabb megállítani, melyre a természet tárháza is bőven kínál alternatívákat. Néhány gyógynövény kifejezetten segít a hajhullás megállításában vérkeringést serkentő vagy éppen tápanyag gazdag tulajdonságuknak köszönhetően. A mezei zsurló kovaföldet és szelént is tartalmaz, valamint vérkeringést javító tulajdonságokkal van felvértezve. Emellett a csalán levél és csalán gyökér a vashiány megszüntetése ellen tesz, illetve szintén serkenti a vérkeringést akárcsak a kakukkfű és a rozmaring. A kamilla és körömvirág nyugtatja a fejbőrt, ami segít elkerülni a bőrirritációt. A DR. IMMUN 25 gyógynövényes termékcsaládja az imént felsorolt áldásos hatású gyógynövényeket mind tartalmazza. A 25 gyógynövényes Hajcseppek különlegessége, hogy a gyógynövények 100% kivonattartalma található benne, ennek köszönhetően összetétele extra segítséget nyújt a hajhagymák egészségéért.  A 25 gyógynövényes Hajsamponnal kímélő tisztítás valósul meg hajmosás során, miközben a fejbőr és hajhagymák nem irritálódnak, ellenben az olyan készítményekkel, amelyek bőrallergiát is okozhatnak. Mindezt kiegészíti a 25 gyógynövényes Hajbalzsam, amely könnyen kifésülhetővé teszi a hajat. Ez különösen fontos hajhullás esetén, hiszen sokszor a hajmosás utáni kifésüléssel értékes hajszálak potyognak ki a fejbőrből. Azok számára, akiknek hajhullásuk seborrheás dermatitisz, vagy pikkelysömör miatt alakult ki jó választás lehet a DR. IMMUN 25 gyógynövényes Hajtápláló olaj, amely összetételében a olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, melyek hidratálják a fejbőrt és rugalmassá teszik a hajszálakat. Sok esetben nem elég a külső hajápolás, hanem szükség van a szervezet belső táplálására is, ennek oka, hogy a diffúz hajhullás egyik leggyakrabban kiváltó oka a tápanyaghiány. A DR. IMMUN Hajszépség vitamin komplex 15 értékes, kifejezetten a haj, bőr és körmök számára szükséges vitaminokat tartalmazza. Ennek köszönhetően a hajhagymák részesülnek azokból a fontos tápanyagokból, amelyek a hajtermelődést szolgálják.

Hogyan termelődik a haj?

A haj életciklusát három szakaszra osztjuk, ezek közül az első anagén (növekedési fázis), katagén (átmeneti állapot), telogén (nyugalmi fázis). Ezek közül a növekedési szakaszban tölt legtöbb időt a hajszál, amely 2-6 évig is eltarthat, a kihullása előtti állapotig, vagyis a telogén fázisig. Egy átlagos embernek kb. 150 ezer hajszála van, amelyek egyenként naponta 0,3 mm-t növekszenek. Ez azt jelenti, hogy a hajmátrix sejteket munkájuk során naponta 45 m hajat termelnek. Ehhez nem kis teljesítőképességre van szükség, azonban a szervezet más területein is jól látjuk, hogy képes megújulni, regenerálódni és meggyógyulni különféle problémákból. A regenerálódás hátterében azonban vitaminok-, tápanyagok, nyugodt életkörülmények, megfelelő folyadékfogyasztás és a szervezetre káros tevékenységek elhagyása áll. A haj 97%-a keratinból tevődik össze, amit keratinocita sejtek termelnek. A keratin olyan természetes fehérje, amely különböző anyagok (pl. kemikáliák, sós víz, UV sugárzás) megtud bontani. A haj minőségének romlása gyakran a keratin felbomlásával áll összefüggésben, ezért is fontos, hogy diffúz hajhullás esetén azonnal felfüggesszük a hajkárosító szokásokat (pl. hajvasalás, hajgöndörítés, hajfestés, hajhosszabbítás.)

Diffúz hajhullás hátterében álló okok (3)

Súlyos stressz. Hosszú ideje fennálló stresszes életmód diffúz hajritkuláshoz vezethet. Ugyanis stressz hatására számos negatív folyamat játszódik le a szervezetbe, ilyen a az erek összeszűkölése, az izmok feszülése és a káros szabadgyökök felszabadulása, amelyek megkötik az egészséges sejteket. A vérkeringés lassulása hátráltatja, hogy értékes vitaminok jussanak a hajhagymákhoz, amelyek a hajnövekedést elősegítenék. Mindemellett a feszült idegállapot a depresszió előszobája, amely rendkívül negatív hatással van a mindennapokra. Egy kutatás szerint a stressz miatt kialakuló diffúz hajvesztés általában a stresszes eseményt követő 3. hónapban kezdődik. (1) Éppen ezért gyakran a pillanatnyi stressznek csak hosszútávú következményeit érzékeljük.

Egészségtelen étkezés. Fentebb már kitértünk rá milyen fontos a vitaminszükségletek pótlása, különösen a B-vitaminok, Biotin, vas, szelén és a cink, amelyek különösen hozzájárulnak a haj egészségéhez. Sokszor a rohanó hétköznapok nem teszik lehetővé a változatos étrendet, de némi odafigyeléssel és étrendkiegészítők szedésével sokat tehetünk egészségünk karbantartásáért. A DR. IMMUN Hajszépség vitaminja 6 féle B-vitamint, biotint, szelént, cinket, rezet, A-, C-vitamint, kollagént, hialuronsavat is tartalmaz, mely komplex védelmet biztosít az immunrendszer normál működésének fenntartásához és a haj, bőr, körmök egészségének megőrzéséhez. Mindemellett törekedjünk a rendszeres zöldségfogyasztásra, mellyel természetes úton juthatunk hozzá a vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz.

Terhesség, szülés. Szülést követően gyakran szembesülnek hajhullással a kismamák, ilyenkor az okokat sokan a szoptatásban keresik. Valójában nem a szoptatás miatt alakulhat ki diffúz hajvesztés. Hátterében az áll, hogy terhesség alatt megnövekedett az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje, amelyek nemcsak a baba fejlődésére, de a hajnövekedésre is jó hatással voltak. Miután a magzatnak már az anyaméhben nincs szüksége ezekre a hormonokra és elérkezik a születés ideje, a női hormonok szintje jelentősen lecsökken ezért hajhullás áll be, ami 6-12 hónapig is eltarthat. A terhesség utáni hajhullás a legtöbb esetben magától megszűnik, de a folyamatok gyorsítása érdekében érdemes hajhullás elleni készítményekkel tenni.

Sebészet, műtétek. Különböző sebészeti beavatkozások, baleset, illetve az ebből adódó vérvesztés is okozhat diffúz hajvesztést.

Pajzsmirigy betegségek. Tudósok már bebizonyították, hogy a hajnövekedés összefüggésben áll a pajzsmirigy T3 és T4 nevű hormonjaival. A pajzsmirigy túl-vagy alulműködése során ezek a hormonok többet vagy ellenkezőleg kevesebbet termelnek, amely kihatással van a haj egészségi állapotára is. A pajzsmirigy betegségeket megelőzheti a szelén, amely a mezei zsurlóban is megtalálható.

 

(1)   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606321/pdf/jcdr-9-WE01.pdf

(2)    https://www.medicalnewstoday.com/articles/321590#causes