Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Foltos hajhullás okai és hatékony kezelése

Foltos hajhullás okai és hatékony kezelése

A hajhullásnak több típusa van, melyek közül diffúz hajvesztést, androgén alopeciát és foltos hajhullást különböztetünk meg. Ismertető jeleik, hogy a diffúz hajhullás a fejbőr egész területét elszórtan érinti, míg a férfias kopaszodásnak nevezett androgén alopecia specifikusan a halánték és a fejtető területére lokalizálódik. A foltos hajhullás ismérve, hogy kör vagy ovális alakú kisebb foltokban ritkul ki a haj. 

A hajhullásnak több típusa van, melyek közül diffúz hajvesztést, androgén alopeciát és foltos hajhullást különböztetünk meg. Ismertető jeleik, hogy a diffúz hajhullás a fejbőr egész területét elszórtan érinti, míg a férfias kopaszodásnak nevezett androgén alopecia specifikusan a halánték és a fejtető területére lokalizálódik. A foltos hajhullás ismérve, hogy kör vagy ovális alakú kisebb foltokban ritkul ki a haj. 

Foltos hajhullás avagy az alopecia areata eredete

Az alopecia kifejezést már Hippokrétosz óta használják, amely a görögül róka „alopex” szóból ered. Ennek oka, hogy a róka szőrzetében kialakult kopasz foltokat kezdték el így hívni, amit a rüh okozott. Az areata latinul foltot jelent, ez a kopaszodás jellegére utal. Az alopecia area szót John Jonston (1603–1675) lengyel orvos használta először, majd az alopecia areata kifejezést Sauvages de Lacroix (1706-) francia orvos vezette be. Ezekből a feljegyzésekből jól látszik, milyen régóta nehezíti meg a foltos hajhullás egyes emberek életét.  A történelem során számos bőrgyógyász kísérletezett azzal, hogy a foltos hajhullás okainak mélyére ássanak, de kevesen jártak sikerrel. A 19. században több orvos parazita fertőzésre gyanakodott a foltos hajhullás kapcsán, míg más vélemények a stresszel hozták összefüggésbe. Mivel a foltos kopaszság magától elmúlt születtek olyan feljegyzések is, hogy toxin vagy tápanyaghiány okozza a hajvesztést. Végül 1929-ben Raymond Sabouraud (1864–1938) egy francia bőrgyógyász, több mint 200 alopecia areata esetet vizsgált meg, melyből azt a következtetést vonta le, hogy autoimmunbetegség állhat a hajhullás hátterében. Napjainkban a mai orvostudomány úgyszintén ossza Raymond Sabouraud nézeteit, bár nem kizárt, hogy a stressz is elősegíti a kellemetlen hajhullás kialakulását. (1)

Kezelés vagy türelem?

Az elmúlt években több olyan tanulmány született, melyben azonosították azokat a géneket, (például az UL16-kötő fehérje génjét) amelyek a citotoxikus sejteket vonzzák a szőrtüszőkhöz. Ezek a felfedezések iránytűként szolgálnak a foltos hajhullás kialakulásának megértésében és elvezethetnek a betegség kezelési módjához. Azonban hiába ismert régóta a probléma egyelőre nem áll rendelkezésünkre hatékony gyógymód. Ennek az egyik oka, hogy a foltos hajhullás nem ártalmas az egészségre, illetve nagyjából egy éven belül szinte minden esetben magától rendeződik a probléma. Sokakat még sem nyugtat meg ez a tény, hiszen akár 1-2 hónap is kritikus lehet, amikor hajunk elveszíti egészségét. 

Hogyan segíthetnek a DR. IMMUN Hajcseppek?

Habár a foltos kopaszodást megszüntetni nem lehet, a kezelésében sokat segíthetnek vérkeringést javító készítmények értékes összetevői, ami extra tápanyagot juttat a hajhagymákhoz. A DR. IMMUN Fűszeres Hajcseppekben 25 gyógynövény és 9 serkentő fűszernövény ereje összegződik, amelyek élettel töltik fel a hajat. A hajhullás és a lassan növő haj gyakori oka, hogy a hajhagymák nem kapják meg a számukra szükséges oxigén- és vitaminmennyiséget a vérből. Ilyenkor a haj szerkezetét alkotó keratinocita sejtek lassabban osztódnak, melynek eredménye a lassú hajnövekedés és a gyenge hajszál. Azok a fűszerek, amelyek vérbőséget okoznak, pl. fahéj, rozmaring, kakukkfű tágítják az ereket és ezáltal több vér áramlik a szükséges területekre. Ez a titka a gyors hajnövesztésnek is, hiszen egy egészséges állapotú haj sokkal intenzívebben növekszik. Ebből követezik, hogy a foltos hajhullásra is nagyszerű orvosság lehet a mező patikája, tekintve, hogy akár hetekkel is lerövidíthetjük a haj visszanövését. Egy átlagos hajszál havonta 1 cm-t nő, abban az esetben, ha némi turbó hatást is kap ez szinte meg is duplázódhat, ami havonta 1,5-1,8 plusz centit jelent. A Fűszeres Hajcseppeket hajmosás során a Fűszeres Hajsampon váltja fel, mely ugyanazon értékes összetevőket tartalmazza, miközben megszabadítja a fejbőrt a heti szennyeződésektől.

Kiknek ajánljuk?

A DR. IMMUN Fűszeres Hajcseppek mindenkinek jó választás, aki szeretne hosszabb, dúsabb és egészségesebb hajkoronát. Azonban különösen ajánlott azok számára, akiknek a hajnövesztés nemcsak esztétikai kérdés, hanem a kihullott szálak mögött komoly önbecsülési probléma húzódik meg. Mivel a foltos kopaszodásban főleg a gyermekek és a fiatal életkorban lévő férfiak érintettek nekik is külön ajánljuk a fűszerek vérserkentő, pozitív hatását. Általában a foltos hajhullás 1 éven belül megszűnik, de a haj újra serkenése mindig heteket-hónapokat vesz igénybe, melyet a Fűszeres Hajcseppek értékes összetételével lehet gyorsítani.  

Alopecia areata súlyossága

A medicalnewstoday.com információi szerint a foltos hajhullás Amerikában 6,8 millió embert érint, ezáltal ez a 3. leggyakoribb hajhullási típus az androgén alopecia és a diffúz hajvesztés után. Változó, hogy ki milyen mértékben szembesül a problémával. Van, akinél mindössze 1-2 kisebb kopasz folt jelenik meg a fejbőrön, míg vannak esetek, akik az egész hajkoronájukat (alopceia totalis) vagy extrém esetben a test egész szőrzetét elvesztik (alopecia universalis). (2)

Kockázatos alternatívák a foltos hajhullás gyógyításában

Ahogy már kifejtettük az alopecia areata gyógyítására jelenleg nincs biztos gyógymód, viszont a gyorsabb hajnövesztésre tesznek kísérletet orvosok, amit helyi gyulladáscsökkentő kenőcsök, vagy tabletták, injekciók formájában igyekeznek elérni. Sajnos ez sok esetben fájdalmat von maga után, amely főleg gyermekek esetében lelki traumák kialakulását idézheti elő. Ezek a gyulladáscsökkentők kárt tehetnek az immunrendszerbe, a külsőleg használt kenőcsök pedig bőrirritációt okozhatnak. A legtöbb esetben alkalmazott eljárás a minodixidil oldattal történő kezelés, amely szőr visszanövesztésében segít. Egyes kutatások alátámasztják, hogy a 2%-os minodixidil oldat ugyanolyan hatásos, mint a rozmaring olaj. Ugyanakkor a rozmaring olaj természetes vegyület, amely nem okoz bőrpírt és allergiás reakciót a bőrön. Ezáltal sokkal biztonságosabb gyermekek és érzékeny bőrűek számára is. (3) A DR. IMMUN Fűszeres Hajcseppek ezekre a tényekre építkezve tartalmaznak rozmaringot, amely biztonságos vegyület a haj visszanövesztését illetően. 

Lelki egészség

Sokszor a külső problémák kerülnek előtérbe és csak kevesen foglalkoznak a lélekben lejátszódó folyamatokkal. Az autoimmunbetegségek hátterében meghúzódhatnak pszichés okok is, amik hajlamosítják az immunrendszert a saját egészséges sejtjeinek megtámadására. A stressz olyan folyamatokat indít el a szervezetben, mely során romlik a véráramlás, feszülnek az izmok és felszaporodhatnak a káros szabadgyökök. Természetesen a lelki betegségeken túl genetikai tényezők, helytelen étrend, allergia és mérgezés is kiválthatja az autoimmunbetegségeket és ezáltal a foltos hajhullás kialakulására is nagyobb esély van. Mindezeket latba véve fontos törődni a lelki és testi egészséggel egyaránt, mellyel elkerülhetők súlyosabb betegségek. Azok, akik már szembesültek a foltos hajhullással lényeges, hogy aggodalmukat felváltsa a pozitív várakozás. Sok esetben a pozitív gondolkodás a testi egészségre is kihat és megkönnyíti a betegségekből való felgyógyulást. 

(1)    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6028995/
(2)    https://www.medicalnewstoday.com/articles/70956
(3)    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25842469/
 

Az oldal tetejére