Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hajbeültetés utáni hajnövekedés gyorsítása

Hajbeültetés utáni hajnövekedés gyorsítása

A magabiztos megjelenéshez hozzátartozik az egészséges hajkorona, amelyért sokan - nők és férfiak egyaránt - bármit megtennének. Androgén alopecia vagyis kopaszodás esetén viszonylag szűk a lehetőségek tárháza, amely helyreállítaná a hajállományt. Ilyenkor kerül szóba a hajbeültetés, amely jelenleg az egyetlen megoldás arra, hogy a kopasz területeken, melyeken a hajhagymák már elhaltak, újra haj nőjön. 

A magabiztos megjelenéshez hozzátartozik az egészséges hajkorona, amelyért sokan - nők és férfiak egyaránt - bármit megtennének. Androgén alopecia vagyis kopaszodás esetén viszonylag szűk a lehetőségek tárháza, amely helyreállítaná a hajállományt. Ilyenkor kerül szóba a hajbeültetés, amely jelenleg az egyetlen megoldás arra, hogy a kopasz területeken, melyeken a hajhagymák már elhaltak, újra haj nőjön. 


Androgén alopecia


Hajbeültetést androgén alopecia esetén alkalmaznak, amely az androgén (férfi) hormonokra vezethető vissza. Tehát az androgén típusú kopaszodást a férfi hormonok okozzák, kiváltképp a tesztoszteron és bomlásterméke a dihidrotesztoszteron. A tesztoszteron minden férfi és nő szervezetében termelődik, azonban férfiaknál 8x nagyobb mennyiségben. Ez rendkívül fontos a férfi jegyek kialakításában, valamint a szexuális fejlődésben. Viszont a férfiak hajhagymái eltérő mennyiségben tartalmaznak androgénérzékeny receptorokat, amelyek érzékenyen reagálnak a tesztoszteronból 5-alfa-reduktáz enzim által átalakult dihidrotesztoszteronra (DHT). Az érzékennyé vált szőrtüszők zsugorodni kezdenek és eleinte a hajszálak elvékonyodnak, kihullanak, majd egy idő után a hajhagymák kivezető nyílása eltűnik a fejbőrről és többet nem serken belőle új hajszál. Ez jellegzetesen férfiaknál, a halántéknál, illetve a fejtetőn következik be és csak patkó alakban marad meg a haj. A folyamatot a Hamilton-Norwood skála szemlélteti leginkább, mely négy stádiumra bontja a hajhullás állapotát. 
Nőknél úgy szintén jelentkezhet férfias típusú hajhullás, de az alacsony férfi hormonszint miatt ez csak akkor következik be, ha felborul a hormonok egyensúlya. Általában klimax, vagy más hormonbetegség jelenti a kritikus időszakot, mely során a progeszteron és az ösztrogén termelődése lecsökken, a tesztoszteron pedig előtérbe kerül. A női androgén alopecia eltérő a férfiakétól, hiszen nők esetében a választék vonal mentén kezd el ritkulni a haj. A női androgén alopecia különböző stádiumait a Ludwig-skála illusztrálja. Hölgyek esetében a hormonszint megfelelő szabályozásával jó eséllyel abba marad a hajhullás és a női hormonok újból elindítják a keratinocita sejtek termelődését, amelyek hozzájárulnak a haj növekedéséhez. Férfiaknál is léteznek különböző hormonkezelések, gyógyszerek a kopaszodás megszüntetése érdekében, azonban ezek a vényköteles gyógyszerek komoly egészségügyi problémát jelentenek a nemzőképességre, a spermium termelődésére és a szexuálisvágy fenntartására. 


Hajbeültetés folyamata 


Természetes, hogy senki nem szeretne megválni hajkoronájától, főleg nem élete legszebb éveiben 20-40 éves kor között. Sok férfi megbarátkozik a gondolattal, frizurát vált és nem tulajdonít nagyobb jelentőséget a kopaszságnak, de vannak olyanok is, akiknek komoly frusztrációt jelent és zárkózottabbá, esetleg depresszióssá válnak. Ilyen esetben a hajbeültetés igazi megoldást jelenthet számukra. Napjainkban már igen elterjedt a hajbeültetés, amit megelőz egy állapot felmérés, hogy elegendő e, a meglévő hajállomány a beavatkozás elvégzéséhez. Ezt követően a páciens több módszer között választhat, létezik olyan, amelynél teljesen hegmentes a gyógyulás az eredmény rendkívül természetes. A haj transzplantációs beavatkozás több órát igénybe vehet, akár egy egész napba is telhet attól függően, hogy mennyire kiterjedt a kopaszodás. A beavatkozás előtt a hajat kb. 1-2 mm-re vágják, majd a hajbeültetést végzős orvos a páciens igénye szerint felrajzolja a hajvonalat.  Végül a kezelő orvos kinyeri a graftokat (hajszál csoportok) a haj donorterületéről, ez általában a tarkó része, mivel ott hajszálak ellenállnak a DHT-nak. Ez a tulajdonság többnyire megmarad a beültetett hajszálak esetében is, így később nem fog újra hullani a haj. 
A hajbetültetés során a technikától függően 1-1,2 mm vagy 0,5-0,8 mm (utóbbi hegmentes eljárás) kis körtű segítségével apró mélyedéseket végez a szakember és a kis nyílásokba helyezi a kinyert hajszálcsoportokat. Ez időigényes folyamat, mivel egyesével lehet behelyezni a graftokat. A hajbeültetés követő időszakban a műtét során keletkezett sokk miatt a beültetett hajszálak ismét kihullanak, de ez nem okozhat aggodalmat, hiszen a beültetett hajhagymák megmaradnak és idővel új használ serken belőlük. Általában 1-3 hónap múlva már megjelennek az új hajszálak, de teljes regenerálódásra csak 10-12 hónap után kell számítani. Természetesen mindenki szeretné, ha hamarabb regenerálódnának az új hajhagymák és a haj újból besűrűsödne, erre már léteznek kifejezetten hajnövesztő termékek, amelyek több héttel is felgyorsíthatják a haj növekedését. (1,2)


DR. IMMUN Fűszeres termékcsalád 


A hajbeültetés után elindul egy hegesedési folyamat, amely teljesen természetes, azonban fontos nagyobb figyelmet fordítani a fejbőr védelmére, és a mielőbbi regenerálódás hatékony elősegítésére. A DR. IMMUN Fűszeres Hajsampon kímélően tisztítja a fejbőrt, valamint a benne található gyógynövények között számos rendelkezik nyugtató, gyulladáscsökkentő hatással, tekintettel arra, hogy 25 féle gyógynövény komplex kivonatát tartalmazza a készítmény. Mindemellett pedig 9 fűszernövény kivonata is megtalálható benne, melyek értékes összetevői aktívan segítik a hajserkentés folyamatát, hiszen intenzíven javítják a fejbőr vérkeringését. A vérkeringés fokozása által nem csupán több oxigén, hanem bőségesebb tápanyag és vitamin utánpótlás jut el a hajképzés színhelyére a hagymákhoz. Mindemellett pedig a hajhagymák egészsége elősegíti a haj növekedéséért felelős keratinocita sejtek gyorsabb osztódását. A gyógy- és fűszernövények együttes ereje elősegíti a hajszálak megerősödését is, ezáltal pedig kevesebb hajszál fog távozni a fejbőrből hajmosás során és egészségesebb szálak serkennek. 
A DR. IMMUN Fűszeres Hajcseppek szintén 25 gyógynövény és 9 fűszernövény aktív összetevőit tartalmazza 100% kivonat tartalommal, ezáltal a Hajcseppek rendszeres alkalmazás esetén még intenzívebben serkenti a hajnövekedését. A készítmény naponta többször is alkalmazható, így a vérkeringés javítása folyamatossá válhat. A termék receptúrájában szereplő gyógynövények nem irritáló hatásúak, ezért nem kell attól félni, hogy allergiás reakciót vált ki a gyógyulófélben lévő fejbőrön. Alkalmazása biztonságos és kockázatmentes. 


Az első haj implantáció


Gondolta volna, hogy az első hajbeültetésre már 1930-ban sor került? A kísérlet Japánból indult ki, Dr. Okuda bőrgyógyász által, aki fejbőr sérülést vagy égési sérülést szenvedő betegeknek igyekezett visszaadni hajkoronáját. Mindez úgy történt, hogy a sérült bőr szöveteknél apró lyukakat vágott és belehelyezett olyan szőrt hordozó kis bőrdarabkákat, amelyek idővel beépültek és szőrt termeltek a bőrben. A forradalmi technika sokáig nem volt elérhető az Egyesült Államokban, majd 1950-ben New Yorkban Dr. Norman Orentreich olyan hajbeültetést végzett, amelyet kifejezetten a férfias kopaszodás kezelésére terveztek. Az eljárás során Dr. Norman Orentreich nemcsak a hajbeültetést végezte, hanem megállapította azt is, hogy a tarkón lévő hajhagymák nem érzékenyek az androgén alopceára, ezért alkalmazhatóak „donornak”. A hajbeültetés során innen vett ki bőrdarabokat és egy lyukasztó segítségével 4 mm-es lyukakat vájt a páciens kopaszodó fejbőrén, majd beültette a hajas bőr darabokat. Bár ijesztőnek és fájdalmasnak tűnhet az eljárás, valójában tényleg működött. Azonban gyakori probléma volt, hogy ezek a hajbeültetések természetellenesnek tűntek és a társadalom gyakran „babahajúnak” nevezte a hajbeültetésen átesetteket. 1980-ban véget ért a Punch Graft technika és újabb történelmi lépés következett be a hajbeültetési eljárásokban. Ezúttal nagyobb csíkokat választottak le a hajas fejbőrről, hogy mini graftokat és mikrograftokat hozzanak létre, amely természetesebbnek hatott és a hegesedés mértéke is csökkent. A 90-es években tovább finomodott a technika és a FUT (Follicular Unit Transplantation) bevezetésével elérték, hogy a páciens haját 1-4 hajszálból álló természetes csoportba ültessék át. Ez lehetővé tette a hajátültetést végző sebész számára, hogy egy műtét során több ezer hajszálat ültessen át. (3) Napjainkban már rutinműtétnek számít a hajbeültetés, amely viszonylag kevés fájdalommal jár és rendkívül természetes hatást kölcsönöz.

Tartalomhoz tartozó címkék: hajnövesztés
Az oldal tetejére