Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hajnövesztő tippek

Hajnövesztő tippek

Fejbőr masszázs, tojásfehérje , chilipaprika kókuszolajjal és még sok más őrület, ami a neten hódít, ha hajnövesztésről van szó. Te is úgy érzed, hogy körülötted mindenki dús és hosszú hajjal hódít, neked pedig a sokadik hajnövesztő próbálkozás is kudarcot vallott? Akkor ezt a cikket neked írtuk, ugyanis tudományos kutatásokkal alátámasztva utánajártunk mitől nő valójában a haj és mik azok a tippek, amiktől viszont nem kell csodát várni a hajnövekedésben.
Fejbőr masszázs, tojásfehérje , chilipaprika kókuszolajjal és még sok más őrület, ami a neten hódít, ha hajnövesztésről van szó. Te is úgy érzed, hogy körülötted mindenki dús és hosszú hajjal hódít, neked pedig a sokadik hajnövesztő próbálkozás is kudarcot vallott? Akkor ezt a cikket neked írtuk, ugyanis tudományos kutatásokkal alátámasztva utánajártunk mitől nő valójában a haj és mik azok a tippek, amiktől viszont nem kell csodát várni a hajnövekedésben.

Hogyan növekedik a haj?

Ahhoz, hogy a hajnövesztéshez segítő tippeket adjunk elsősorban fontos megérteni hogyan nő a haj. A hajnövekedése 3 fázisra osztható, ezek közül valójában az első, az anagén szakasz felelős a haj növekedéséért, amely 6-7 évig tart és egyszerre a fejbőrön lévő hajszálak 85-90%-a található benne. A második fázis a katagén, amelyben a haj még él, de nyugalmi állapotba kerül, lelassul a növekedése és veszít a tartásából. Ez az időszak kb. 2-3 hétig tart, majd a hajszál a telogén fázisba lép, amely a haj elhalását és kihullását jelenti. Normális esetben mindössze a hajállomány 1%-a található a telogén szakaszban, így a hajhullás naponta 50-100 hajszál lehet. Amennyiben 100-tól több hajszáltól kell búcsút inteni valószínűleg a haj nagyobb része kikerült a növekedési szakaszból, amely a hajszálak elvékonyodásával és lassú növekedésével jár.

Valódi segítség a hajnövesztésben

A bevezető után jogosan merül fel a kérdés, hogy mitől kerülhet a hajszál a kelleténél gyorsabban az anagén szakaszból a telogén szakaszba? A válasz nem egyszerű, hiszen összetett probléma állhat mögötte. Mégis leggyakrabban az a tapasztalat, hogy a haj elvékonyodása és a diffúz hajhullás mögött vitaminhiány-, vagy a fejbőr rossz vérellátása áll. De mit tehetünk ellene és hogyan indíthatjuk be a haj intenzív növekedését? Az egyik legfontosabb a vérkeringés megfelelő működése, amely szervezetünket tekintve nemcsak a fejbőrnél, hanem más területen is elengedhetetlen. A másik a hajvégek ápolása, hiszen a hosszú hónapok alatt megnövesztett centiket csak úgy őrizhetjük meg, ha nem engedjük, hogy azok letörjenek. A fejbőr vérkeringésének javítására és a hajszálak táplálására számos módszer létezik, amelyek hatékonyságának cikkünkben is utánajárunk.

– Rozmaring olaj. A medicalnewtoday.com hajnövesztési tippeket illetően a rozmaring olajra esküszik. (1) Ugyanis egy 2013-as kutatási eredmény bebizonyította, hogy a rozmaring hatékonyan tudja megakadályozni a dihidrotesztoszteron kötődését az androgénérzékeny hormonreceptorokhoz, amely 5 férfiből 4-nek az androgén alopecia típusú hajhullást okozza. (2) A vizsgálat során a rozmaring olaj gyorsabb hajnövekedést eredményezett. Egy két évvel későbbi kutatásban a rozmaring olajat a hajnövesztő minoxidil oldat hatékonyságával hasonlították össze, melyből kitűnt, hogy a két féle vegyülettel kezelt csoport tagjai a 6. hónap végére ugyanolyan eredményekkel számoltak be. Azzal a különbséggel, hogy a minoxidil oldat gyakran okozott irritációt a bőrön, míg a rozmaring olaj semmilyen mellékhatást nem okozott. Továbbá a rozmaring olaj kiválóan funkcionál baktérium-, és gombaölőként, ami azt jelenti, hogyha a lassú hajnövekedést vagy a fejbőr megbetegedését fertőzés okozza, a rozmaring azt is hatékonyan kezeli. Mindemellett a rozmaring vérkeringést javító tulajdonsággal is rendelkezik, amely abban segít, hogy a hajhagymákhoz több oxigén és tápanyag jusson. A rozmaring hatékonysága igazolt, a DR. IMMUN Fűszeres termékcsaládban 25 gyógynövény és 9 serkentő fűszernövénye közé éppen ezért került beválogatásra ez az értékes gyógynövény. Így ha a rozmaring olaj mellett voksolnál hajnövesztésre próbáld ki a DR. IMMUN Fűszeres Hajcseppeket, amelyek használta egyszerű és a rozmaringon kívül még sok más hajerősítő, hajápoló összetevőt tartalmaz. A DR. IMMUN Fűszeres Hajsampon összetevői szintén hajnövesztő hatásúak, így akár hajmosás alkalmával is tehetsz a hajad hosszúságáért.

- Chili paprika. A csípős paprika áldásos hatása hajnövesztést területén szintén a vérkeringés javításában összegződik. Legalábbis ezt állítja Farah Dhukai szépségvlogger, végzett fodrász és youtuber, aki szerint chili paprikás hajpakolásával 30 centit nőtt a haja egy év alatt. Azonban az igazság az, hogy nem születtek olyan kutatások, amelyek ezt megerősítenék. Mindemellett a chili paprikával érdemes óvatosan bánni ugyanis az érzékeny bőrűeknél okozhat irritációt.

- Tojásfehérje pakolás. Újabb őrület, amit az internetnépe előszeretettel alkalmaz a haján, de vajon tényleg hatásos hajnövesztésre? A tojásban számos értékes aminosav és fehérje található, ami táplálja a hajat. Mivel a haj egészségéhez 18 aminosav járul hozzá és 97%-ban a keratin nevű fehérje alkotja nem kérdés, hogy milyen nagy szüksége van ezekre a vegyületekre a hajkoronának. A tojásos pakolással a haj fényes és puha lesz, azonban vigyázzunk, mert forró vízzel történő lemosása könnyen tojásrántottát eredményezhet a hajon, amit még órákig moshatunk a hajunkból.

- Ricinusolaj. Egy elrontott hajvágás után vagy egy hirtelen vezérelt hajnövesztési ötlet kapcsán bizonyára mindenki találkozott már az interneten a ricinusolajjal. De miért ilyen népszerű ez a növényi olaj? Egyesek azt állítják, hogy a ricinusolaj használatától egy hónap alatt akár 3-5-ször annyival gyorsabban nő a haj, mint nélküle. Havi 3-5 centi plusz jól hangzik nem de? Valójában semmilyen klinikai kutatás nem támasztja alá ezt az állítást, de mégis a ricinusolaj mellett szól, hogy antimikrobális tulajdonságai miatt segít a dermatózis, valamint más gombás eredetű fertőzések és bőrproblémák kezelésében. (3) Ez azt is jelenti, hogy képes egészségesen tartani a fejbőr mikroorganizmusát, a fejbőr egészsége pedig hozzájárul a haj normális növekedéséhez. A ricinusolaj a hajvégeket is táplálja, melynek hatására a haj kevésbé töredezik, a hajvégek nem vékonyodnak el és így a hossza is látványosabb. Összességében a ricinusolaj nem hajnövesztő, mégis jótékony hatással lehet a problémás fejbőrre és a töredezett hajvégekre.

- Fejbőr masszázs. A fejbőr masszázs olyan elterjedt, hogy már léteznek különböző fejbőr masszírozó eszközök is, bár sokak szerint a haj rendszeres fésülése is képes betölteni a masszázs szerepét. A masszázs hajnövesztő és hajerősítő szerepe igazolt. Egy 2016-os kutatásból kitűnt, hogy a fejbőr masszázs a bőr alatti szövetekben a bőr papillasejtjeiben nyújtóerőket indukál, ezáltal a hajszál megvastagszik.(4)  A fejbőrben a masszázs vérkeringést javító tulajdonsága érvényesül, amit különböző vérellátást serkentő szerekkel tovább lehet fokozni. A DR. IMMUN Fűszeres Hajcseppek magas gyógynövény kivonata a fejbőrbe masszírozva még nagyobb intenzitással táplálja a hajhagymákat.

Ezt fogyaszd a dús hajért

Eddig a hajnövesztő tippek kapcsán főként a külső ápolást helyeztük fókuszba, ugyanakkor belsőleg is sokat tehetünk a dús hajért. A vitamindús táplálkozás segít abban, hogy a haj minél több tápanyaghoz jusson és megerősödjön. Sajnos ennek a fordítottja is igaz, számos vitamin- és tápanyaghiány okozhatja a hajelvékonyodását, töredezését és rosszabb esetben a hajhullást. Hajhullást okozó vitaminhiány az A-, B-, C-, E-vitamin, valamint a szelén-, cink-, vashiány, illetve a szervezetben a kollagén csökkenése. A helyes étkezéssel ezek jó része pótolható, ugyanakkor ha már kialakult a vitaminhiány, vagy a megfelelő tápanyag bevitelre a mai modern kori hiányos étkezési stílus miatt nem fordítunk elég hangsúlyt érdemes hajvitaminnal pótolni a szükségeket. A DR. IMMUN Hajszépség tabletta 15 értékes vitamint-, ásványi anyagok- és nyomelemet tartalmaz, amelyekkel kiküszöbölhető a fentebb említett vitaminhiányok többsége.

Hajnövesztés elősegítő szokások

A hajnövesztés elősegítése érdekében fontos mellőzni néhány hajkárosító szokást is. Ezek közé tartoznak a gyakori magas hőáltali hajformázások, hajfestés és minden olyan tényező, ami a haj keratin rétegének megbomlását okozza. Ezt kivédhetjük hajbalzsamok használatával, hiszen a DR. IMMUN 25 gyógynövényes Hajbalzsamja a benne található 25 gyógynövény kivonatával táplálja, erősíti a hajszálakat. Értékes kifésülést segítő összetevői által a hajmosás után mindössze néhány perc alatt puhává és könnyen fésülhetővé teszi a hajat, ezért a haj kibontás során sem sérül. Védi a hajállományt a külső roncsoló hatásoktól pl. klóros, sós víz negatív hatásaitól. A Hajbalzsam, Hajszépség vitamin és Fűszeres termékcsalád együttes használata új perspektívákat nyit a hajnövesztésben, hiszen rendkívül hatékonyan támogatja a hajnövesztés folyamatát, így nem lesz többé csak álom a hosszú haj!

Tartalomhoz tartozó címkék: haj hajerősítés hajnövesztés
Az oldal tetejére