Női hajhullás

Női hajhullás
A hajhullást a nők sokkal nehezebben dolgozzák fel, mint a férfiak, hiszen a szép, hosszú haj korunk szépségideáljának „tartozéka”, a hódítás eszköze.  Fokozott mértékű hajvesztés éppen ezért akár pánikot, depressziót is kiválthat, sőt az önbecsülés csökkenését is maga után vonhatja. Éppen ezért különösen fontos már az első figyelmeztető jelek esetén komolyan venni a tüneteket és hatékonyan fellépni ellene, támogatni hajszálaink mielőbbi regenerációját. Cikkünk ebben nyújt segítséget.

A hajhullást a nők sokkal nehezebben dolgozzák fel, mint a férfiak, hiszen a szép, hosszú haj korunk szépségideáljának „tartozéka”, a hódítás eszköze.  Fokozott mértékű hajvesztés éppen ezért akár pánikot, depressziót is kiválthat, sőt az önbecsülés csökkenését is maga után vonhatja. Éppen ezért különösen fontos már az első figyelmeztető jelek esetén komolyan venni a tüneteket és hatékonyan fellépni ellene, támogatni hajszálaink mielőbbi regenerációját. Cikkünk ebben nyújt segítséget.

Nők esetében a hajjal kapcsolatos problémák általában a 30-40. életév között kezdődnek, elsősorban a haj elvékonyodásával, később pedig a hajhullás fokozódásával jár.

Feminin típusú hajvesztés jellemző, hogy a fejbőr közepén kezdődik el a haj ritkulása. A hajsűrűség annyira lecsökkenhet, hogy a fejbőr is láthatóvá válik. Ez a leggyakoribb női típusú kopaszodás, amit az un. Ludwig típusú hajvesztésnek neveznek,  a női kopaszodás 70% ebbe a csoportba esik.

A női típusú hajvesztés lehetséges okai

Hormonális okok

A női hormonok (az ösztrogének) meghosszabbítják, a férfihormonok (androgének) pedig lerövidítik a haj növekedési szakaszát. A nőkben mindkét típusú hormon megtalálható, és normál esetben a női hormonok jelentősen túlsúlyban vannak. Az androgének közé tartozik a tesztoszteron, amely a férfi szervezetben 8x nagyobb mennyiségben fordul elő, ahol nagy szerepet játszik a normál szexuális fejlődésben.

Amennyiben egy nő szervezetében a hormonháztartás felborulásával több androgén hormon kezd el termelődni és a hajgyökerei fokozottan érzékenyek a dihidrotesztoszteron (DHT) hormonra, férfias típusú hajhullás veszi kezdetét. Ennek oka, hogy a szőrtüszőkben genetikailag jelen vannak androgénérzékeny receptorok, amelyek főként a DHT-ra vagyis a tesztoszteron bomlástermékére érzékenyen reagálnak, ezáltal a szőrtüsző sorvadni, zsugorodni kezd. Férfiaknál jellemzően a halántéknál és a fejtetőn kezd el hullani a haj, nők esetében a hajválaszték vonalánál ritkul a haj.

Gyakori, hogy változókorban jelentkezik a probléma, mivel a menopauza során a petefészek működése szabálytalanná válik, lecsökken a női nemi hormonok, az ösztrogén és progreszteron termelődése, végül megszűnik a mestruáció. Ezzel egyidőben megemelkedik a férfi nemi hormonok, az androgének szintje, majd hatásukra a hajszálak élettartama megrövidül, megújulási ütemük pedig lelassul. Kezdetét veszi a hajhullás, majd állandósul a fejbőr egészén. Ezt kísérheti a férfiasodás más jele is, például az arc és a combok szőrösödése, a hang mélyülése és hízás.

Mit tehetünk ellene?

Férfiaknál az androgén alopecia nem visszafordítható, nők esetében azonban a hormonszint helyreállításával megszűnhet a probléma. Sok esetben fitoösztrogének szedése, életmódváltás, helyes étkezés és rendszeres testmozgás is meghozza a pozitív változást. A természetes megoldások közül érdemes számba venni a koffeint, amely több kutatás szerint hasonló eredményt produkál a kifejezetten hajhullásra kifejlesztett minoxidil oldathoz. (1) A koffein hatékonyságát az adja, hogy javítja a fejbőr vérkeringését és bizonyos mértékben semlegesíti a tesztoszteron hatását a fejbőrön. (Ide termékek kifejtése)

Örökletes tényezők

A hajhullás oka elsősorban az öröklött tulajdonságaink között keresendő. Ezek határozzák meg ugyanis, hogy mennyire érzékenyek hajhagymáink és a fejbőrünk az ún. androgén hormonokra. Ennek a tényezőnek a jelentőségét azok a megfigyelések támasztják alá, melyek szerint egyes családokon belül halmozottan fordul elő a haj ritkulása, míg másoknál fel sem lelhető. Meglepőnek tűnhet, de a kopaszodás anyai részről örökölhető, azért érdemes megfigyelni anyai részről a családtagok kopaszodását annak érdekében, hogy prevenciós jelleggel már a megjelenő kopasz foltok előtt tegyen haja egészségéért. 

Öregedés

Az életkor előrehaladtával, a természetes öregedés következményeként, romlik a bőr állapota és a vérkeringés, csökken a kollagén termelődés, felszívódási problémák alakulhatnak ki, melyek hatására kevesebb tápanyag jut a hajhagymákhoz, lassul a sejtosztódás, így haj növekedése is. A felszívódási és anyagcserezavarok gátolják, hogy a vitaminok beépüljenek a hajhagymákba és erősítsék a hajszálakat. Ezen tovább ronthatnak a különböző betegségek, műtétek, altatás és gyógyszerek szedése, amelyek szintén hajhullást eredményeznek. A vitaminhiány kialakulása kiküszöbölhető vitaminpótlással, amelyre a DR. IMMUN Hajszépség vitaminja széleskörű megoldást kínál. 15 komponensében olyan összetevők kaptak helyet, mint a kollagén és a hialuronsav, mely mindkettő megtalálható a szervezetben az idő előrehaladtával azonban csökken a jelenlétük. A kollagén a bőr és a haj rugalmasságáért felel, míg a hialuronsavnak a vízmegkötésben és a hidratáltságban van nagy szerepe. Ezek nélkül a fejbőr kiszárad, megkeményedik és a hajszál először elvékonyodik, töredezetté válik, majd kihullik. A DR. IMMUN Hajszépség vitaminja e két nélkülözhetetlen természetes vegyületen kívül még tartalmaz A- és C-vitamint, valamint hat féle B-vitamint, amelyek szintén elengedhetetlenek a hajkorona egészségének megőrzésében. A vitaminkészítmény összetételét a cink, réz és a szelén, teszi teljessé, amely idős korban szintén lehet hiány a szervezetben.

Lelki gondok

Egy nő élete során számos lelki problémával nézhet szembe, például a szeretett házastárs elvesztésével, esetleg válással, egyedülléttel, magánnyal. Ezt nehéz megélni és pszichésen kialakulhat stresszes életérzés, ami kiválthat hajhullást. Mindemellett a stressz elősegíti a magas koleszterinszintet, ami a hajhulláson túl más betegségeket is okozhat – állítja Martha Stewart amerikai üzletasszony és televízisós személyiség. (2) A stressz felszabadítja a szervezetben a káros szabadgyököket, amely akár daganatos megbetegedésekhez és gyomorbántalmakhoz is vezethetnek, ezért fontos a lelki betegségekkel is foglalkozni, szükség esetén szakemberhez fordulni.

 

A probléma kialakulásának megelőzése

 

Amennyiben tisztában vagyunk a női hajhullás lehetséges okaival, ismerjük genetikai „történelmünket”, preventív viselkedéssel mérsékelhetjük, illetve lassíthatjuk a feminim típusú hajvesztést.

Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy ebben az esetben hogyan tudjuk megelőzni a probléma kialakulását?

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk- adjuk meg a teljes körű gondoskodást hajhagymáink számára is. Ügyeljünk a megfelelő vitamin- és ásványianyag pótlásra- amennyiben a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás nem elegendő, akkor táplálék kiegészítő formájában vigyük be a szükséges tápanyagokat.

A fokozott hajvesztés oka az lehet, hogy a szervezet nem képes ellátni a fejbőrt a hajnövekedéshez szükséges tápanyagokkal. A tápanyagok hiányában a hajhagymák inaktív, "alvó" állapotba kerülnek, de nem pusztulnak el hirtelen. Kellő gondoskodás esetén újra aktivizálni tudjuk ezeket a hajhagymákat.

A DR. IMMUN Hajszépség tabletta tartalmazza az egészséges fejbőr és hajszálak számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat. Komplex összetételű készítmény, amely 15 hatóanyag erejével segíti megőrizni hajunk természetes szépségét.

Hajregenerálás professzionális módon

Ahogyan azt már említettük a kor előrehaladtával romlik a fejbőr állapota- a hajhagymák vérellátottsága csökken, lassul a hajnövekedése, túlzott korpásodás vagy éppen zsírosodás figyelhető meg. Fokozottan figyeljünk oda, hogy bőrtípusunknak megfelelő készítményt válasszunk. Ha lehetséges olyan termékeket vásároljunk, amelyek bőrbarát pH értékkel rendelkeznek, biológiailag aktív összetevőkből állnak, lehetőleg mesterséges színezék- és illatanyag mentesek.

25 gyógynövényes termékcsaládunk amellett, hogy a fent említett összes kritériumnak megfelel, extra magas gyógynövénykivonat tartalommal rendelkezik. Összetevői erősítik a haj szerkezetét, intenzíven táplálják a hajrostokat. A termékcsalád öt termékből áll, melyek egy komplex rendszert alkotnak. A Hajcseppek, Hajtápláló olaj, Hajsampon, Hajbalzsam és Hajszépség tabletta együttes használatával ugyanis Hajregeneráló kúra valósítható meg, mely lehetővé teszi a haj teljes körű ápolását. Készítményeink önmagukban is hatékonyak, együttes használatuk során azonban egymás hatását kiegészítik és fokozzák.

A DR.IMMUN® Hajsampon rendszeres használatával a haj szebb és egészségesebb lesz. Vitalizálja és megfelelően táplálja a hajhagymákat, serkenti a hajnövekedést, erőteljesen csökkentheti a túlzott hajhullást és zsírosodást. A Hajbalzsam alkalmazása által a haj selymessé, csillogóvá és könnyen fésülhetővé válik, kevésbé töredezik. A DR. IMMUN® Hajcseppek nyugtatja a fejbőrt, fokozza vérellátását, ezáltal serkenti a hajnövekedést. A DR. IMMUN® Hajtápláló olaj a száraz, igénybevett haj és fejbőr speciális, intenzív ápolását teszi lehetővé. Kiváló hatású festett hajra, mely elveszítette fényét, valamint a hosszú haj töredező, szálkásodó, nehezen kezelhető hajvégeire is.

Próbálja ki készítményeinket és tegyen pontot a női típusú hajvesztés végére. Tekintse meg egyedülállóan csak webshopunkban fellelhető kedvező csomagajánlatainkat, vásároljon közvetlenül a gyártótól, pénzvisszafizetési garanciával.

(1)   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29055953/

(2)   https://www.marthastewart.com/8088473/hair-loss-aging-reasons-tips

Tartalomhoz tartozó címkék: DR IMMUN egészség