Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Telogen Effluvium

Telogen Effluvium

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia külön foglalkozott a covid járvánnyal összefüggésbe hozott hajhullás vizsgálatával.

A neves intézmény írásában az olvasható, hogy láz vagy betegség után normális az átmeneti hajhullás, így az is normális, hogy a sok esetben lázzal is járó koronavírus után többeknél is jelentkezett hajhullás. Ugyanezen írásban viszont az is szerepel, hogy a hajhullás nem a covid fertőzés mellékhatása. Ez a típusú hajvesztés a TE, vagyis a telogen effluvium.

A haj és fejbőr betegségeire specializálódott bőrgyógyász azt mondta, bármennyire is úgy tűnik, hogy a covid egyeseknél hajhullást is okozhat, a hajhullás nem ennek a tünete - olvasható a thecut.com magazinban.

Sharon Belmo azt is hozzátette, hogy szerinte „nem kell elkapni a covidot ahhoz, hogy ilyen hajhullástól szenvedjünk”, mert „az elmúlt időszak zűrzavara elég volt ahhoz, hogy az sokaknál ilyen stresszreakciókat váltson ki”.

Összegezve a Telogen Effluvium nem kizárólag erre a vírusra jellemző mellékhatás, inkább egy stresszes esemény utóhatása.

De mi is pontosan az a Telogen Effluvium?

A Telogen Effluvium a második leggyakoribb hajhullás forma.

Ez a fajta hajvesztés általában láz, stressz, vagy betegség után következik be, amikor a normálisnál több hajszál lép egyszerre a haj növekedési ciklusának hullási fázisába. Ha bármilyen intenzív – fizikai vagy érzelmi – stressz éri az embert, akkor akár a hajszálak 70 százalékát is a növekedési ciklus „telogén” fázisába taszíthatja.

Ekkor leállítja a hajszálak növekedését, megszakítja a vérellátást, mert a test az erőforrásokat más, fontosabb testi folyamatokra tartalékolja. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy a meglévő hajszálak egy része egyszerűen csak elengedi a fejbőrt, ami a fokozott mértékű hajhullás „effluvium”.

Sok esetben a Telogen Effluvium pár hónap múlva magától visszafejlődik.

Az intenzív érzelmi vagy fiziológiai stressz megváltoztathatja a normál hajciklust, emiatt alakulhat ki ez a rendellenesség, melynek lehetséges okai közé tartozik a:

●       magas láz, súlyos fertőzés,

●       pajzsmirigy megbetegedés, pajzsmirigy alulműködés,

●       alacsony vas szint,

●       hormonális változások,

●       gyógyszerek,

●       fogamzásgátló,

●       étkezési zavarok,

●       gyors diéták,

●       tumor ellenes kezelések,

●       terhesség és a szülés,

●       krónikus betegségek,

●       súlyos műtétek,

●       vérszegénység,

●       súlyos érzelmi rendellenességek.

Érdekes megállapítás az is, amit Esther Freeman, a Harvard Medical School bőrgyógyásza és epidemiológusa mondott az Atlanticnak.

A híres szakember a koronavírus bőrre, körömre és hajra gyakorolt hatásairól szóló jelentéseket gyűjt és azt mondta, hogy: „az elmúlt időszakban számos esetben valóban a covidfertőzés miatt alakult ki a Telogen Effluvium, de azt ugyanúgy kiválthatja bármilyen más, magas lázzal járó betegség is, például az influenza”.

Ha tetszett cikkünk és éppen olyan készítményt keres, ami segíti a hajnövekedést, akkor nézzen körül hajnövesztő, hajerősítő készítményeink között!

Az oldal tetejére