Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Természetes hajhullás

Természetes hajhullás

Testünkön végbemenő változásokra mindannyian felfigyelünk, legyen szó egy újabb anyajegy megjelenéséről, egy-két ősz hajszál felfedezéséről, vagy a megszokottnál intenzívebb hajhullásról. A hajvesztés sokszor rendkívül nyugtalanító jelenség, de mikor van okunk tényleg az aggodalomra és mi számít természetes hajhullásnak? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Testünkön végbemenő változásokra mindannyian felfigyelünk, legyen szó egy újabb anyajegy megjelenéséről, egy-két ősz hajszál felfedezéséről, vagy a megszokottnál intenzívebb hajhullásról. A hajvesztés sokszor rendkívül nyugtalanító jelenség, de mikor van okunk tényleg az aggodalomra és mi számít természetes hajhullásnak? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Egy hajszál élete

Egy hajszál élettartamát különböző ciklusokra bontjuk, melyek közül az első az anagén fázis, amikor a hajszál kiserken és növekedésben van. Az anagén szakasz genetikától, életmódtól és egészségtől függően 2-6 évig van a fejbőrben, majd „elöregszik” és átkerül a katagén (átmeneti) fázisba. Ilyenkor a hajszál még mindig a fejbőrben van, de csökken az erőssége és a növekedés intenzitása. Végül közelebb húzódik a fejbőrhöz és idővel a telogén (nyugalmi) szakaszba lép, amikor kihullik. Ezt a folyamatot természetes hajhullásnak nevezzük, amely nem jelent problémát, hiszen a kihullott szálak helyett az egészséges hajhagymákból új, friss és erős szálak nőnek. Egyszerre a nyugalmi szakaszban a hajkorona 1%-a található, ebből adódóan naponta 60-100 hajszál elvesztése természetes biológiai jelenség. Mégis sok esetben padlón talált hajszálak ijesztőnek tűnhetnek mennyiségüket tekintve.

Természetes hajhullás mérséklése

A hajszálak kialakulását keratinocita sejtek osztódása segíti elő, amelyek a keratint termelik. A hajszálak 97%-a keratinból tevődik össze, mely a haj rugalmasságát és erősségét adja. A keratinocita sejtek folyamatos termelődéséért egészséges életmóddal, megfelelő vitaminbevitellel és a hajkárosító szokások elhagyásával mi magunk is tehetünk. Ebben segítenek a DR. IMMUN hajhullás elleni termékek összetevői, amelyek 25 gyógynövény magas kivonatából tevődnek össze. Némely gyógynövény, például a csalán és a kakukkfű serkentően hat a vérkeringésre, ezért alkalmazásukkal a fejbőr mikrocirkulációja is beindul. A véren keresztül több oxigén és értékes tápanyag jut a hajhagymákhoz, melynek köszönhetően a keratinocita sejtek egészségesen termelődnek. Mindemellett a DR. IMMUN 25 gyógynövények Hajcseppek és Hajsampon összetételélbe olyan gyógynövények is beválogatásra kerültek, amelyek tisztítják a fejbőrt és segítenek annak tisztán tartásában. Ez utóbbival számos gombás fertőzést, korpát és más baktérium okozta fejbőr betegséget meg lehet előzni. A renderes vitaminbevitel szintén sokat tesz a természetes hajhullás mérsékléséért. De honnan tudjuk, hogy milyen nélkülözhetetlen vitaminokra van szüksége a hajunknak? A DR. IMMUN Hajszépség vitamin összetételét készítői a speciálisan a haj, bőr és a körmök egészségére fókuszálva fejlesztették ki. A Hajszépség vitamin 15 összetevőt tartalmaz különböző értékes vitaminokkal, tápanyagokkal dúsítva köztük a szelén, cink, hialuronsav, kollagén és 6 féle B-vitamin. Ezek az értékes összetevők segítenek megállítani a hajhullást és erővel, energiával töltik fel a hajszálakat. A 25 gyógynövényes termékek alkotó elemei külsőleg tesznek a haj szépségéért, míg a Hajszépség vitamin belülről táplál. Ennek köszönhetően kiválóan kiegészítik egymást és megőrzik a haj, bőr, körmök egészségét.

Terhesség után

Újdonsült anyukák gyakran tapasztalják, hogy szoptatás alatt intenzíven elkezd hullani a hajuk. Ez abból a szempontból is aggasztó lehet, hogy terhesség alatt épp ellenkezőleg, dús és egészséges hajkoronának örülhettek. Ennek oka, hogy terhesség alatt a női hormonok (ösztrogén és progeszteron) extrán termelődnek, amelyek a hajnövekedésben pozitív szerepet játszanak. A baba megszületését követően a női hormonszint csökken, hiszen a magzat fejlődéséhez szükséges hormonokra már nincs szükség az anyaméhben. Ezt a hajkorona szenvedi el, hiszen igen drasztikus hajhullás is bekövetkezhet. Azonban aggodalomra nincs ok, mivel hátterében természetes okok állnak és idővel, 6-12 hónap alatt a hajhullás megáll és a hajszálak újból kinőnek.

Évszakváltás

A tavaszi és az őszi időszakban a legjellemzőbb, hogy erőteljesen kezd el hullani a haj. Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, valójában nem kell mindig a legrosszabbra gondolni. A Dermatology Journal szerint az őszi hajhullást épp arra lehet visszavezetni, hogy nyáron nagyobb intenzitással nő a haj a D-vitamin és az UV-sugárzás hatására. Október-november hónapokban a hajnövekedés lelassul és hullani is kezdhet a haj. Mindezeken nem segít, hogy borongós, hideg idő köszönt be, mely a lelki állapotunkra is hatással van. A megnövekedett stressz, a napsütéses órák hiánya fokozza a hajhullás kialakulását. Emellett jóval kevesebb gyümölcsöt és folyadékot juttattunk a szervezetbe, amely különböző vitaminhiányokat, megfázásos megbetegedéseket idézhet elő. Tavasszal ismét olyan évszakváltozás köszönt be, amely sérülékennyé teheti a hajszálakat. Erre az University of Maryland Medical Center tanulmányai hívják fel a figyelmet, melyben szakemberek levezették, hogy a világosabb időszakban a melatonin több hormont termel, amely miatt fokozott hajápolásra van szükség. A DR. IMMUN 25 gyógynövényes Hajcseppek és Hajsampon összetevőiről már írtuk, hogy kiválóan orvosolják a hajhullást, azonban a töredezett, legyengült hajvégeknek extra ápolásra van szükségük. A 25 gyógynövény áldásos hatása már Hajbalzsam formájában is elérhető, ennek köszönhetően teljes körű ápolást nyújt a DR. IMMUN 25 gyógynövényes termékcsaládja.

Kóros hajhullás

A kóros hajhullást főként a mennyiségéről ismerhetjük fel, hiszen napi 100 hajszál elvesztése már utalhat betegségre, tápanyaghiányra vagy genetikai problémára. Előfordulhat, hogy a hajhullás csak a fejbőr egyes területeit érinti, melyből szintén következtetéseket vonhatunk le. Ilyen az androgén alopceia, amely a genetikai kopaszodást jelenti. Igen sokakat érint, a férfiak 80%-a és a hölgyek 40%-a szembesül az androgén alopceiával élete során. A férfiak nagyobb arányban kopaszodnak, ennek oka, hogy a halántéknál és a fejtetőn megjelenő kopasz foltok hátterében a tesztoszteron áll, amely a férfiak szervezetében nyolcszor nagyobb mennyiségben termelődik. Hölgyeknél a hormonegyensúly felborulása főként menopauza idején fordul elő. Ilyenkor a női hormonok (ösztrogén és a progeszteron) kisebb mennyiségben termelődik és a tesztoszteron veszi át az irányítást. A tesztoszteron pedig érzékenységet válthat ki a szőrtüszőkből, melynek hatására hullani kezd a haj. Mondhatni, hogy átlagos hajhullásról van szó, olyannyira, hogy az androgén alopceia a leggyakoribb hajhullási típus. Bár sokszor a kopaszodás sokat ront az önértékelésen és az önbizalmon, de egyébként nem jelent veszélyt a szervezetre.

A második leggyakoribb típus a diffúz hajvesztés, amely a könnyen orvosolható problémákon át, egészen súlyos betegségeket is jelenthet. A diffúz hajhullás során elszórtan hullik a haj a fejbőr egész területéről, de akár napi 600 szál is kihullhat, ennek hosszútávú következménye akár a teljes kopaszság lehet. De jó hír, hogy a probléma kezelésével a haj újból kinő, ezért visszafordítható hajhullásról van szó, ellenben az androgén alopciával. Utóbbi során nemcsak a hajszálak hullanak ki, de a szőrtüsző zsugorodása is megtörténik, amelyből később nem tud új hajszál kinőni. Diffúz hajhullás hátterében állhat vitamin- vagy tápanyaghiány, vérszegénység, vérvesztés, műtét, altatás, daganatos betegségek, pajzsmirigy betegségek, fejbőrbetegség (ekcéma, pikkelysömör, gombák), májbetegség, gyulladásos betegségek.

Szintén aggasztó jelenség, amikor egy-egy szabályos köralakban jelennek meg kopasz foltok a fejbőrön. Ezt alopecia areatanak hívják, amely magyarul foltos kopaszodást jelent. Kialakulásának körülménye ismeretlen, azonban valószínűleg egy autoimmun betegségről van szó, mely során a szervezet a saját egészséges sejtjeit támadja. Ennek egyik következménye a foltokban kialakuló hajhullás, amely a test más területeit is érintheti (pl. szemöldök, szempilla, hónalj). Mivel a probléma kb fél-1 év alatt magától megszűnik, nincs rá gyógymód, mindössze vérkeringés javító készítményekkel sürgetni lehet a haj újbóli kiserkenését.

Sokszor ismeretek hiányában nem tudunk pontos diagnózist felállítani hajhullásunk típusáról, ezért mindképp érdemes vérképet csináltatni és bőrgyógyászhoz fordulni, amennyiben régóta fennálló intenzív hajhullást tapasztalunk. 

Az oldal tetejére